Witam.
Jestem na etapie uruchamiania mojego zestawu 17 rolet. I jak to na poczatku bywa, pojawiły się problemy. Stad moja prośba o pomoc. A mianowicie: niektóre rolety działaja odwrotnie tj. z przełcznika mechanicznego opuszczanie i podnoszenie jest ok (tak jak ustawiłem). Natomiast z aplikacji mam odwrotnie tj. strzałka w dół podnosi roletę a w górę opuszcza. Jak wybrnać z tej sytuacji zamieniajac przewody od rolety na sterowniku?
Moim zdaniem rozwiązaniem będzie zamiana kolejności kabelków z przełącznika oraz tych, które zasilają biegi silnika rolety i powinno być ok.
Drugi problem dotyczy łaczności ze sterownikiem. Mianowicie w jednym z pomieszczeń mam dwa okna. W jednym sterownik działa natomiast w drugim dostaję komunikat, że odbiornik nie odpowiada pomimo, że dioda na sterowniku mruga a przekażnik działa (słychać tyknięcie) - rolety niestety nie reaguja.
Niestety - problem wynika z samej konstrukcji modułów Exta Life. Zamel na podobny problem, który ja zgłaszałem odpowiedział, że tor nadawczy modułów ma mniejszy zasięg niż odbiorczy. Stąd zapewnie twój problem - moduł SRP-21 nadaje sygnał, ale EFC-01 już go nie odbiera. Ja mam podobny problem ze ściemniaczami. Odwiedź wątek dotyczący zasięgu:
http://www.forumextalife.pl/index.php/topic,46.msg135.html#msg135Nie jesteś sam z tym problemem. Oczekujemy na odpowiedź Zamela co można z tym zrobić.
Ja doraźnie sugeruję ci próbować odwracać SRP-21 w puszce. Może pomóc. U mnie ze ściemniaczem pomogło, ale zajęło mi to wiele prób. Antena wg Zamela jest pod dekielkiem z napisami. Zrób tak, aby ten dekielek "patrzył" w kierunku EFC-01.
Powiem szczerze, że jak na razie to jestem podłamany. Uruchamianie aplikacji na androidzie jest zbyt długie. Jak mam czekać na jej uruchomienie to wolę podejść do wyłącznika przy rolecie i zrobić to ręcznie (tylko po co mi sterownik Zamela??). Na koniec października miały być nadajniki dopuszkowe - i co - dziura w ścianie - wiszące przewody i działająca chimerycznie aplikacja.
Wiem dokładnie co czujesz. Mam dokładnie te same uwagi. Na RNP-21 czekam jak na zbawienie. Obecnie steruję pilotem 36 kanałowym jako tymczasowym rozwiązaniem. Sterowanie z samej aplikacji przy jej obecnym długim czasem startu oraz dużym zużyciu energii w tle (
link) - jest bardzo uciążliwe i niepraktyczne.
Problem opisuję w tym wątku na forum -
link.
Napisałem do Zamela 14 listopada z tymi uwagami - na razie brak odpowiedzi. Mam nadzieję, że kiedyś zaadresują problem, ale mając na uwadze dotychczasowe czasy ich reakcji na uwagi - może to potrwać jeszcze wiele miesięcy.
Chciałem zastosować ściemniacz do paska ledowego. Kupiłem transformator elektroniczny do ściemniaczy ELV i oczywiście nie działa (buczy a o ściemnianiu nie ma mowy - chyba, że w instrukcji Zamela ) . Sterownik raz jest widoczny w systemie a innym razem mam komunikat, że "nie odpowiada".
Nie wiem czy te ściemniacze Zamela pracują z paskami LEDowymi poprzez transformator. Nie mam tu doświadczenia. Natomiast moim zdaniem na podstawie własnych doświadczeń i opinii na forum - ściemniacze udały się Zamelowi najgorzej. Podobne problemy jak twoje pojawiają się także w wątku:
http://www.forumextalife.pl/index.php/topic,38.0.htmlPotrafią nieźle fiksować i dawać nawet takie objawy jakby były niesprawne.
Trochę odbiegłem od głównego tematu ale dochodzę do wniosku, że umoczyłem znaczna kasę na ten system. Wytłumaczcie mi Koledzy jeszcze dlaczego w tak szybkim tempie pojawiły się sterowniki do SUPLI a do EXTY nie można się na nic nowego doczekać? Robia tylko szkolenia po całej Polsce tylko pytanie po co? skoro ten system to jeszcze wczesna faza beta. Oby nie skończyło się tylko na tych sterownikach, które są obecnie dostępne - bo odeślę im to wszystko.
Ja i koledzy z forum zgadzamy się dokładnie z tą opinią i zadajemy sobie te same pytania. Ja jestem w rozkroku. Dać szansę i czekać miesiącami na moduły, na poprawki w aplikacji czy poczekać i poważnie zastanowić się nad przejściem do supli, która zapowiada się nad wyraz ciekawie w zestawieniu do Exta Life.