Witaj na forum.
Nie wiem nic na temat współpracy Zamela z innymi firmami, a o firmie Deimic słyszę po raz pierwszy, ale w sumie nie monitoruję rynku smart home aż tak, żeby wiedzieć o każdym producencie, a tych na pewno przybywa szybko w ostatnich latach.
Ale do rzeczy. Po pierwsze sądzę, że system Zamela istnieje tylko w laboratorium i może u wąskiej grupy testerów. Nie ma o tym systemie nic na oficjalnej stronie Zamela, a ten sklep internetowy ma te urządzenia dostępne chyba tylko w teorii dla podwyższenia swoich wyników w Google zawczasu gdyby Zamel wprowadził go kiedyś do sprzedaży. Apka ExtaSmart nie była aktualizowana od 2018 roku. I dlatego sądzę, że był / jest to jedynie jakiś eksperyment. Dla kontrastu Apka Deimic jest aktualizowana na bieżąco. Podobieństwo faktycznie duże. Muszą mieć coś ze sobą wspólnego. Może faktycznie Zamel ich kupił, ale utrzymali własną markę? Zamel robi zbyt wiele rzeczy, żeby kojarzyć się wiarygodnie jako producent smart home. To nie Xiaomi, Huawei czy philips. Nie ta liga, nie ta skala, nie ten budżet. I może dlatego jeśli faktycznie Zamel kupił tamtą firmę, to zostawili m markę. Tyle, że w mediach coś o takim przejęciu powinno być, a nic nie ma. Dziwna sprawa, ale cośfaktycznie jest na rzeczy. Chyba, że apkę robi dla nich ten sam developer / firma, która ma takie gotowce, żeby było taniej i sprzedaje temu, kto potrzebuje i chce tanio mieć apkę do własnego systemu
Wcale bym się nie zdziwił gdyby tak tu było - Zamel nie ma własnego zaplecza do apek, a ten Deimic wygląda jeszcze na młodą i małą firmę a ich system jeszcze nadal jest na etapie rozwoju. Do dojrzałego jeszcze chyba mu trochę brakuje.
Co do integracji Deimic z innymi systemami to tak. Wygląda, że z Z-Wave nie działa. Nie znalazłem info czy działa z jakimkolwiek bezprzewodowym, ale jeśli nie to uważam to za błąd i lukę, którą producent powinien wypełnić. Wiadomo, że z czasem instalacja w domu potrzebuje rozbudowy. Gdzieś dodatkowe gniazdko, a to roleta na oknie dachowym by się przydała, a początkowo nikt o tym nie pomyślał itp. Życie weryfikuje plany. Brak beprzewodowej kompatybilności np właśnie z Z-Wave to minus, który może wpłynąć negatywnie na popularność.
System prezentuje się podobnie do innego polskiego systemu - Grenton. Tam architekrura jest bardzo podobna - też modularna i system ten pozwala na dodanie urządzeń Z-Wave.
Co do systemów otwartych to sprawa jest taka: jeśli system posiada dedykowane API np REST API, to można go będzie zintegrować praktycznie ze wszystkim. Z HA na pewno. Nie znalazłem info o tym. Jeśli nie ma to wg mnie kolejny minus. Grenton posiada osobny, fizyczny moduł HTTP pozwalający na integrację przez Rest API. Jeśli nie ma dedykowanego API to możliwe, że API aplikacji wystarczy. Na takiej zasadzie działa integracja Exta Life z HA oraz większość integracji HA (np Xiaomi, Philips, Fibaro itp) - ludzie rozpracowują API producenta do aplikacji i dodają wsparcie dla HA tym sposobem.