Witajcie,
Zwracam się do Was o opinię jak Wy rozumiecie zapisy z instrukcji do ROP-21/22. Otóż jak wiecie odbiorniki te pozwalają pracować w trybie czasowym (obecnie programowanie oczywiście jedynie przyciskiem PROG - brak w aplikacji).
Cytat z instrukcji:
Tryb czasowy
• W trybie czasowym do sterowania odbiornikiem wykorzystuje się tylko jeden przycisk nadajnika.
• Wyjście odbiornika jest włączane po naciśnięciu przycisku nadajnika i wyłącza się automatycznie
po zaprogramowanym czasie. Naciśnięcie przycisku nadajnika w trakcie odmierzania
czasu skutkuje wcześniejszym wyłączeniem wyjścia odbiornika (układ bez retrygowania
czasu). Czas załączenia programuje się w zakresie od 1 s do 18 h. W przypadku odbiornika
ROP-22 można ustawić niezależny czas dla każdego przycisku zaprogramowanego w trybie
czasowym, dla wejść lokalnych oraz dla sterowania z poziomu aplikacji.
Dodatkowo mamy tam także tabelkę z przekrojem możliwości odbiornika w zlaeżności od komponentu z którym współpracuje (łącznik, nadajnik, aplikacja):
Jak Wy rozumiecie tan zapis? Ja odczytuję to tak, że tryb czasowy powinien być także dostępny przy sterowaniu z aplikacji. Niestety nie udało mi się dojść do tego jak to w aplikacji osiągnąć. Mam tylko nadzieję, że zapis ten nie oznacza, że w aplikacji chodzi o funkcje czasowe i sterowanie poprzez scenę.
Jeśli tak - to kicha.
Mam konkretny scenariusz do zrealizowania: chciałbym załączać sceną o odpowiedniej godzinie elektrozawór otwierający wodę do podlewania ogrodu. Obecnie muszę mieć dwie sceny - jedną do załączenia kanału ROP-22 i drugą do wyłączenia. Idealnie byłoby gdybym mógł sterować ROP-21 w taki sposób, aby dany kanał wyłączał się sam po zadanej wartości czasu globalnego lub innego, przypisanego do sterowania z kontrolera - analogicznie do sterowania klawiszami.
Obecnie taki use-case zużywa dwie sceny, a jak wiadmo ich ilość jest ograniczona. Możnaby uniknąć stosowania drugiej sceny gdyby tylko kontroler mógł współpracować z ROP-22 w taki sposób jak nadajnik klawiszowy czyli pracować z zadaną wartością czasu załączenia.
W przyszłości gdyby chcieć wykorzystać funkcje logiczne do sterowania podlewaniem w oparciu o czujnik wilgotności to chcąc załączać ROP-22 na stały czas załączenia - nie będzie się tego dało zrobić. Załóżmy bowiem, że funkcja logiczna oparta o czujnik wilgotności będzie miała działać między godziną 21 a 22. Może się zdarzyć, że "odpali" o 21:00, ale równie dobrze o 21:59. Wtedy przy sterowaniu sceną czasową (typu "wyłącz" ustawiona np. na godzinę 22:00) która wyłącza dany kanał podlewanie będzie trwało albo godzinę albo jedną minutę, a ja chiałbym aby trwało zawsze jedną godzinę.
Jak Wy to widzicie?