Witaj na forum
Możliwości na dzień dzisiejszy są takie:
- musisz mieć radiowy, bateryjny nadajnik klawiszowy ze zintegrowanym czujnikiem gdyż osobnych czujników jeszcze nie ma w sprzedaży
- da się sterować jedynie na zasadzie - załącz / wyłącz poprzez moduły ROP-21/22. Więc to co można spiąć z systemem to np maty grzejne do podłogówki albo cokolwiek elektrycznego, co możnaby sterować na zadzie włącz/wyłącz.
Gdzieś na horyzoncie są głowice termostatyczne, które Zamel obiecał wypuścić na rynek przed zeszłą zimą, ale nic z tego nie wyszło. Może na tą zimę się uda. Głowica zapewne będzie mogła sterować grzejnikiem sama i kontroler raczej nie będzie miał w tym żadnego udziału. Większość modułów wykonawczych w tym systemie jest zdolna pracować samodzielnie, zupełnie bez kontrolera EFC-01. Ew kontroler będzie ją mógł wyłączyć / włączyć w razie potrzeby.
Do sterowania obecnie za pomocą ROP-21/22 możnaby użyć funkcji logicznych. Tak wygląda stan rzeczy na dzień dzisiejszy. Może do końca roku coś się tu zmieni.
No właśnie chce spiac grzejniki elektryczne z exta life z a pomocą rnk i rop żeby regulować temperaturę po za domem. Tylko nie wiem jak to ogarnąć w funkcjach logicznych. Zaznaczam ze jestem laikiem w Zamelu.
Doświadczenie z funkcjami logicznymi forumowicze mają chyba niewielkie ze względu na małą ilość ich realnych zastosowań z powodu ograniczenia ich założeń oraz braku sprzętu (czujniki), który mógłby się przydać do wyzwalania scen funkcjami logicznymi.
Na tyle na ilę ja rozumiem funkcje logiczne (w sumie wydają się bardzo proste, ale albo jest jakiś haczyk, albo nie działają poprawnie - zobacz
mój wątek) to powinieneś zdefiniować coś takiego jak w załączniku.
Potrzebujesz 2 funkcje logiczne, bo każda może odpalić tylko jedną scenę, a w scenie będziesz miał jeden element - załączenie ROP-21/22
Jedna funkcja i jej scena powinna zawierać załączenie a druga wyłączenie.
UWAGI:
Nie zapomnij aktywować po zapisaniu funkcji włącznikiem!Musisz to robić z userem z uprawieniami Administrator lub userem root!Daj znać czy działa, bo ja podejrzewam, że coś z tymi funkcjami jest nie tak.