Funkcje czasowej nie działają prawidłowo po zmianie czasu

• 2 Odpowiedzi
  • 10477 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Funkcje czasowej nie działają prawidłowo po zmianie czasu
« dnia: Października 28, 2018, 20:44:43 »
W sofcie EFC-01 nadal występują błędy związane ze zmianą czasu. Rok temu mieliśmy sytuację z zapętleniem się godziny. Tym razem czas zmienił się prawidłowo, ale jest nowy problem.

Otóż mimo, że aplikacja pokazuje poprawny czas, to funkcje czasowe na bazie zegara astronomicznego działają błędnie. Generalnie wyzwalanie czasowe działa z godzinnym opóźnieniem.
Scenariusz:
1. Funkcja czasowa
2. Zdarzenie: zegar astronomiczny
3. Opóźnienie 30 minut
4. Godzina zachodu: 17:33 - pierwszy "podejrzany" - niepoprawnie obliczona wartość, opóźniona o godzinę

Ustawienie daty i godziny:
Szerokość: 50.85
Długość: 17.10
Brak automatycznej synchronizacji z internetem
Aktywna automatyczna zmiana czasu letni / zimowy

Prawdopodobnie problem leży w wyznaczaniu godziny zachodu/wschodu. Obecnie pokazywana wartość jest przesunięta w czasie o 1 godzinę. Zachód wyliczony jest jak dla starego czasu letniego.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Funkcje czasowej nie działają prawidłowo po zmianie czasu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 01, 2018, 11:50:07 »
U mnie pierwszego dnia po zmianie czasu funkcja czasowa z zegarem astronomicznym chyba faktycznie była opóźniona (ośw. załączyło się później niż zwykle względem zmierzchu). Nie sprawdziłem jednak wtedy jaki czas zachodu i wschodu pokazywała aplikacja.
Jednak w kolejne dni wszystko wróciło do normy, np. dzisiaj aplikacja pokazuje godzinę zachodu 16:23, a wschodu 06:48, czyli zgodnie z rzeczywistością.

Ja mam jednak w ustawieniach aktywną Automatyczną synchronizację czasu z internetem, więc może następnego dnia po zmianie czasu, czyli jakoś z niedzieli na poniedziałek (nie wiem o jakiej godzinie/jak często kontroler synchronizuje czas) ta synchronizacja poprawiła też wyliczenie godziny wschodu i zachodu?

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Funkcje czasowej nie działają prawidłowo po zmianie czasu
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 01, 2018, 12:21:38 »
Dzięki za sprawdzenie. Bardzo możliwe, że u Ciebie synchronizacja z internetem wprowadziła poprawkę. Twoje info dało mi do myślenia i teraz wykonałem ręczną synchronizację z telefonem i obliczanie godziny jest teraz poprawne. Nie zmienia to jednak faktu, że błąd istnieje i, że kontroler nie radzi sobie poprawnie ze zmianą czasu przy braku aktywowanej synchronizacji z internetem. To błąd, który Zamel musi poprawić.

Chętnie także korzystałbym z synchronizacji z internetem, ale z jakiś względów ona w moim kontrolerze nie działa. Kontroler jest jedynym urządzeniem w domu, w którym to nie działa od początku. Żadne inne nie ma z tym najmniejszego problemu. 1 komputer, 3 laptopy i 4 telefony synchronizują się bez problemu i tylko EFC-01 nie. Zamel sam nie wie dlaczego, ale skoro wszystkie inne urządzenia działają prawidłowo to błąd musi mieć źródło w EFC-01.
Problem opisuję w tym wątku. Sprawdzałem nawet teraz i kontroler zachowuje się niedorzecznie tak jak od początku - po zaznaczeniu opcji synchronizacji i strefy UTC+1 godzina systemowa powędrowała o 1 do przodu (czyli niepoprawnie), ale czas się nie zsynchronizował. Ty w tym wątku opisałeś takie samo zachowanie, więc to powszechny błąd od początku istnienia tego systemu.

Podsumowując - w instalacjach gdzie nie ma automatycznej synchronizacji z internetem, lub ona nie działa - kontroler będzie po zmianie czasu wyliczał niepoprawną godzinę dla zegara astronomicznego i jest to związane prawdopodobnie ze strefą czasową, której kontroler nie potrafi właściwie wyliczyć.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2018, 12:30:13 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant