Dzięki za sprawdzenie. Bardzo możliwe, że u Ciebie synchronizacja z internetem wprowadziła poprawkę. Twoje info dało mi do myślenia i teraz wykonałem ręczną synchronizację z telefonem i obliczanie godziny jest teraz poprawne. Nie zmienia to jednak faktu, że błąd istnieje i, że kontroler nie radzi sobie poprawnie ze zmianą czasu przy braku aktywowanej synchronizacji z internetem. To błąd, który Zamel musi poprawić.
Chętnie także korzystałbym z synchronizacji z internetem, ale z jakiś względów ona w moim kontrolerze nie działa. Kontroler jest jedynym urządzeniem w domu, w którym to nie działa od początku. Żadne inne nie ma z tym najmniejszego problemu. 1 komputer, 3 laptopy i 4 telefony synchronizują się bez problemu i tylko EFC-01 nie. Zamel sam nie wie dlaczego, ale skoro wszystkie inne urządzenia działają prawidłowo to błąd musi mieć źródło w EFC-01.
Problem opisuję w
tym wątku. Sprawdzałem nawet teraz i kontroler zachowuje się niedorzecznie tak jak od początku - po zaznaczeniu opcji synchronizacji i strefy UTC+1 godzina systemowa powędrowała o 1 do przodu (czyli niepoprawnie), ale czas się nie zsynchronizował. Ty w tym wątku opisałeś takie samo zachowanie, więc to powszechny błąd od początku istnienia tego systemu.
Podsumowując - w instalacjach gdzie nie ma automatycznej synchronizacji z internetem, lub ona nie działa - kontroler będzie po zmianie czasu wyliczał niepoprawną godzinę dla zegara astronomicznego i jest to związane prawdopodobnie ze strefą czasową, której kontroler nie potrafi właściwie wyliczyć.