Pakiet integracyjny Exta Life <-> Home Assistant

• 104 Odpowiedzi
  • 30039 Wyświetleń
*

Offline shibby

• 193
Odp: Pakiet integracyjny Exta Life <-> Home Assistant
« Odpowiedź #45 dnia: Września 18, 2019, 20:11:48 »
coś jest nie tak z tym nowym skryptem. W logach nie mam żadnych błędów ale encje w HA się nie pojawiają.
Wrzucam stary skrypt ExtaLife_HA.py, wywołuję testrun i encje pojawiają się momentalnie.
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #46 dnia: Września 18, 2019, 20:15:56 »
coś jest nie tak z tym nowym skryptem. W logach nie mam żadnych błędów ale encje w HA się nie pojawiają.
Wrzucam stary skrypt ExtaLife_HA.py, wywołuję testrun i encje pojawiają się momentalnie.
Zrestartuj HA I spróbuj ponownie. Czy uruchamialeś z parametrem --testrun?? Discovery w HA zapamiętuje komunikaty. Być może coś się zabuforowało w HA i encje się nie pojawiły. Zrestartuj i spróbuj nowego ponownie. U mnie na testowym HA działało bez problemu. Po restarcie mogłem ponownie wykonać --testrun i encje się pojawiały i grupowały w widoku Integrations MQTT
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #47 dnia: Września 18, 2019, 20:25:55 »
niestety próbowałem. Ale pokolei:
1) HA i MQTT postawione, widzą się bez problemu, python 3.6.9 z potrzebnymi modułami
2) w HA dodaję integrację MQTT, podaję IP brokera i zaznaczam autowykrywanie
3) uzupełniam dane w config.py
4) odpalam nowy skrypt z parametrem --testrun. Skrypt wykonuje się bez błędów, tworzy się config, w logu nie ma błędów ale w HA nie pojawiają się encje
5) podmieniam plik ExtaLife_HA.py na wcześniejszy, odpalam raz jeszcze --testrun i od strzała mam encje w HA
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #48 dnia: Września 18, 2019, 20:31:02 »
Wiem! Mój błąd :-[
Linia 632. Zmień 'ha' na 'homeassistant'.
Rdzeń wątku MQTT zostawiłem że swojego testowego setupu. Powinno zacząć działać
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #49 dnia: Września 18, 2019, 20:38:43 »
noo :) teraz encje się pojawiły, nawet w integracjach->MQTT się teraz pojawiły ale... wcześniej z automatu tworzył też się widok wszystkich elementów na głównej stronie HA a teraz się nie tworzy... tak ma być?

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #50 dnia: Września 18, 2019, 20:45:54 »
noo :) teraz encje się pojawiły, nawet w integracjach->MQTT się teraz pojawiły

I o to chodziło ;)
ale... wcześniej z automatu tworzył też się widok wszystkich elementów na głównej stronie HA a teraz się nie tworzy... tak ma być?
Hmm u mnie tak nigdy nie było... zawsze musiałem dodawać ręcznie do ekranów. Raczej niezwiązane ze skryptem. Dobrze że ruszyło :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #51 dnia: Września 18, 2019, 20:49:34 »
A, no i daj znać jak się nowa wersja sprawuje jak ja trochę poużywasz. Moim zdaniem będzie działać ok. Zmiany są minimalne aby dodać do ekranu integracji

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #52 dnia: Września 19, 2019, 08:18:09 »
Spójrz proszę na te screeny. testrun1 to wygląd HA po odpaleniu nowego skryptu na świeżo postawionym HA i mosquitto. Czyli nic nowego na stronie głównej nie przybyło ale encje są do dodania.

screen testrun2 to wygląd HA po odpaleniu komendy testrun na starym skrypcie na czystym HA. Jak widzisz encje od razu się pojawiły na stronie głównej. Głównie chodzi mi o wskazania temperatur w pomieszczeniach, które ładnie wskoczyły na górę.

Nie jest to oczywiście problem by dodać je samemu. Po prostu ciekawi mnie czemu wcześniej się to robiło z automatu a teraz nie chce :)

« Ostatnia zmiana: Września 19, 2019, 08:24:12 wysłana przez shibby »

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #53 dnia: Września 19, 2019, 08:55:48 »
albo ne było tematu. Teraz postawiłem wszystko raz jeszcze od zera i pojawiło się wszystko na stronie głównej HA, tak jak na drugim screenie XD
Nie wiem od czego to zależy :)

Za to jest inny problem: jak np włączam światło w HA, to w aplikacji extalife też stan się zmienia i światło faktycznie się zapala (w logu main_ha2exta.py.log też się stan zapisuje). Natomiast gdy zapalam światło przez aplikację Zamela, to w HA stan się nie zmienia, a w logu main_exta2ha.py.log nic się nie pojawia.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2019, 09:01:44 wysłana przez shibby »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #54 dnia: Września 19, 2019, 09:57:03 »
Spójrz proszę na te screeny. testrun1 to wygląd HA po odpaleniu nowego skryptu na świeżo postawionym HA i mosquitto. Czyli nic nowego na stronie głównej nie przybyło ale encje są do dodania.

screen testrun2 to wygląd HA po odpaleniu komendy testrun na starym skrypcie na czystym HA. Jak widzisz encje od razu się pojawiły na stronie głównej. Głównie chodzi mi o wskazania temperatur w pomieszczeniach, które ładnie wskoczyły na górę.

Nie jest to oczywiście problem by dodać je samemu. Po prostu ciekawi mnie czemu wcześniej się to robiło z automatu a teraz nie chce :)
Jedynie jak mogę to wytłumaczyć, to tak, że jakimś cudem stary skrypt tworzy encje w HA o nazwach, które masz użyte na swoim ekranie Lovelace, a nowy skrypt tworzy inne. Jedyną różnicą może być jedynie dodanie do nazwy końcówki "_1" albo "_2" itp. Łatwo to sprawdzić w rejestrze encji lub ekranie Narzędzia deweloperskie > Stany. Jeśli nazwy encji Exta Life po odpaleniu skryptu starego i nowego będą inne to to jest powód.

Lovelace działa prosto - bierzesz nazwę encji i dodajesz ją do danego ekranu i widoku. Jeśli nazwa encji jest inna niż ta przypisana do danego widoku to nic się faktycznie nie wyświetli.

Reguły nazewnictwa nie zmieniły się w tej testowej wersji skryptu (1.1). Są takie same, więc encje powinny nazywać się tak samo. Być może odpaliłeś skrypt więcej niż jeden raz między restartami HA i HA zgłupiał?
albo ne było tematu. Teraz postawiłem wszystko raz jeszcze od zera i pojawiło się wszystko na stronie głównej HA, tak jak na drugim screenie XD
Nie wiem od czego to zależy :)
j.w.
Za to jest inny problem: jak np włączam światło w HA, to w aplikacji extalife też stan się zmienia i światło faktycznie się zapala (w logu main_ha2exta.py.log też się stan zapisuje). Natomiast gdy zapalam światło przez aplikację Zamela, to w HA stan się nie zmienia, a w logu main_exta2ha.py.log nic się nie pojawia.
To normalne. Poczekaj 5 minut od włączenia w aplikacji Zamela, a stan w HA także się zmieni. Skrypt używa koncepcji poolingu stanu tzn cyklicznie odpytuje EFC-01 o stany urządzeń. Domyślnie co 5 minut.
EFC-01 co prawda chyba rozsyła do innych użytkowników zmiany stanu na bieżąco tzn. jeśli ktoś inny zmieni stan danego odbiornika w aplikacji(bo wyłącznikiem już nie), ale obsłużenie tego wymagałoby dodatkowego nakładu pracy w programie i dość dużej zmiany w programie do obsługi stanów Exta Life (ten, który co 5 minut odpytuje kontroler). Być może kiedyś to dodam, ale moja koncepcja integracji z HA zakłada porzucenie aplikacji ExtaLife  :P na rzecz pięknego Lovelace UI z HA :) Tak więc "problem" jest wg mnie mało palący.

Czasem używam aplikacji Exta Life do obsługi mojego elementu Exta Free, gdyż skrypt nie integruje elementów Exta Free oraz czasem w "nagłych" wypadkach używam funkcji czasowych w aplikacji. Czasem jest szybciej to zrobić z aplikacji ExtaLife niż w HA, ponieważ w HA zaprogramowanie automatyzacji w GUI wymaga jeszcze trochę gimnastyki i na ekranie smartfona potrafi być uciążliwe....ale HA nadal ewoluuje. Co rusz dostaje nowe usprawnienia. Nowa wersja 0.99, która dzisiaj ujrzała światło dzienne upraszcza tworzenie automatyzacji wprowadzając pojęcie 'Urządzenia'. I tak się składa, że urządzeniem jest encja, która należy do danego typu integracji w widoku 'Integracje'. Automatycznie pojawia się wtedy lista triggerów dla tego urządzenia i cały proces jest szybszy i prostszy. I tutaj nowa wersja testowa skryptu pasuje jak znalazł! Dzięki temu, że encje ExtaLife pojawiają się w widoku Integracje to będą kiedyś obsługiwane także w uproszczonym tworzeniu automatyzacji. Na razie obsługiwanych jest tylko kilka typów urządzeń, ale wierzę, że MQTT znajdzie się tam szybko, gdyż jest jednym z podstawowych protokołów IoT i konstrukcji DIY.

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #55 dnia: Września 19, 2019, 11:30:30 »
no to elegancko. Myślałem, że komunikacja w obie strony jest natychmiastowa, bo po to odpalamy w tle oba skrypty shellowe, ale skoro to zamierzone to nie mam uwag.

Ja ogólnie mało używam Extalife. Raz skonfigurowane ma po prostu działać :) Przyciski poustawiane, głowice również. HA bawię się po prostu, nie po to by go używać jakoś intensywnie ale po to by poznać coś nowego i na swój sposób pomóc w rozwoju tego projektu :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #56 dnia: Września 19, 2019, 11:58:34 »
no to elegancko. Myślałem, że komunikacja w obie strony jest natychmiastowa, bo po to odpalamy w tle oba skrypty shellowe, ale skoro to zamierzone to nie mam uwag.
Niestety nie. Natychmiastowe jest tylko przesyłanie zmiany stanu z HA do ExtaLife. Wynika to głównie z tego, że Zamel zmienił sposób komunikacji modułów z EFC-01 w kwietniu zeszłego roku. Stany odbiorników nie są aktualizowane na bieżąco czyli EFC-01 nie wie że ktoś zmienił stan w odbiorniku, gdy ktoś będzie nim sterował lokalnie lub pośrednio przez nadajnik. EFC-01 dowie się o tym dopiero gdy odpyta dany odbiornik. Kiedyś było inaczej i wtedy faktycznie komunikacja ExtaLife <-> HA byłaby natychmiastowa w obie strony, ponieważ EFC-01 od razu powiadamiał aplikację, że jakiś odbiornik zmienił swój stan. Teraz EFC-01 powiadamia aplikację w czasie rzeczywistym tylko gdy inny użytkownik zmieni stan odbiornika poprzez aplikację.
Popatrzę ile wymagałoby to pracy, aby obsłużyć ten przypadek, choć podejrzewam, że trochę zabawy będzie, ponieważ zmienia to nieco założenia programu, który na swoje rządanie odpytuje kontroler a nie czeka non stop na zdarzenia z kontrolera. Mimo wszystko zobaczę, ale niczego nie obiecuję  8)
Ja ogólnie mało używam Extalife. Raz skonfigurowane ma po prostu działać :) Przyciski poustawiane, głowice również. HA bawię się po prostu, nie po to by go używać jakoś intensywnie ale po to by poznać coś nowego i na swój sposób pomóc w rozwoju tego projektu :)
Ja HA używam ciągle. A wynika to w głównej mierze z tego, że ma on niewyobrażalnie większe możliwości jeśli chodzi o tworzenie różnych automatyzacji niż biedne funkcje logiczne i czasowe Zamela w aplikacji, a poza tym - nie mniej ważne - potrafi integrować tysiące różnych urządzeń ze sobą i tworzyć automatyzacje z użyciem ich wszystkich tzn każde urządzenie może być triggerem dla sterowania innego i vice versa. Genialna sprawa. No i pozwala wypełnić braki sprzętowe w serii Exta Life innymi produktami (np czujniki bluetooth, z-wave, ZigBee i tony innych rzeczy).
HA pozwolił mi zrealizować wszystkie scenariusze, które opisałem na forum w tym wątku.
Otwarty system smart home to zarówno dobre rozwiązanie na zbudowanie systemu inteligentnego domu w oparciu o różne moduły, a także dobre uzupełnienie tradycyjnych systemów smart home (Fibaro, Grenton itp). Mój kolega używa HA do uzupełnienia braków w systemie Grenton (integracja z HA poprzez RestAPI).

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #57 dnia: Września 19, 2019, 12:03:15 »
na logikę w HA przyjdzie jeszcze czas. Na razie system mam na tyle mały, że nie potrzebuję większej funkcjonalności niż daje mi apka Zamela, choć po ostatnich doniesieniach mam smaka na Gekona :)

Czyli mówisz, że jak włączę światło ze zwykłego włącznika bistabilnego to apka się o tym nie dowie w czasie rzeczywistym?!? Aż muszę to sprawdzić jak wrócę do domu.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #58 dnia: Września 19, 2019, 12:16:54 »
Czyli mówisz, że jak włączę światło ze zwykłego włącznika bistabilnego to apka się o tym nie dowie w czasie rzeczywistym?!? Aż muszę to sprawdzić jak wrócę do domu.
Jeśli wejdziesz w ekran Urządzenia lub w jakąś kategorię widoku Dom to gdy użyjesz łącznika to stan się nie zmieni. Tzn zmieni się dopiero po 30 minutach bo kontroler sam odpytuje wszystkie odbiorniki co pół godziny. Jeśli chcesz zobaczyć zmianę stanu to musisz w aplikacji odświeżyć widok (przeciągnij w dół), albo wyjść i wejść do widoku ponownie. Wtedy właśnie kontroler odświeża stan odbiorników.
Wszystko potoczyłoby się inaczej, gdyby radio Exta Life było wyposażone w detekcję kolizji sygnałów na radiu - wtedy system mógłby działać tak jak pierwotnie i wszystko działałoby ładnie. Ale niestety tak nie działa, i mamy takie kulawe rozwiązanie. Pod tym względem supla wypada znacznie lepiej. A dodatkowo - supla zyskała w wersji HA 0.99 natywne wsparcie(!). Nie wiem czy ktoś z programistów supli o to zadbał czy jakiś użytkownik HA, ale jeśli oficjalny programista supli, to pogratulować im tylko podejścia.

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #59 dnia: Września 19, 2019, 15:25:33 »
jeszcze wracając do głowic... rozumiem, że pełne oprogramowanie ich (harmonogram) nie wchodzi w grę, ale pytanie czy nie szło by z nich zczytywać chociaż temperatury otoczenia i (jakby się dało) temperatury zdefiniowanej. Chciałbyś się tym pobawić? Jak tak to daj znać czy na odległość jestem w stanie dać ci potrzebne dane/logi :)