Alternatywa dla ExtaLife

• 101 Odpowiedzi
  • 32471 Wyświetleń
Odp: Alternatywa dla ExtaLife
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 24, 2019, 11:45:59 »
To prawda SSD to by było coś! Ale póki co cena większych pojemności skutecznie odrzuca😁
ExtaFree 12xSRP-02 2xROB-01 EFC-02

« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 24, 2019, 15:53:07 »
No i przez Was mam tylko dylemat, dziś chciałem kupić u mnie lokalnie ds218+, ale zacząłem czytać "internety" i Wasze sugestie :), i teraz to już zupełnie nie wiem jaki mam kupić. Bo okazuje się, że DS218+ ma max 6GB pamięci, a poprzednia jego generacja właśnie DS216+II ma maksymalnie do włożenia 8GB. Jaki był sens ograniczenia maksymalnej pamięci w nowej wersji? Księgowi tak wyliczyli, że na czym trzeba uciąć czy powyżej 6GB już nie było zysku i np. procek był wtedy najsłabszym ogniwem?
@Admin - jak wygląda u Ciebie obciążenie przy 4GB (nie wiem czy dobrze przeczytałem, masz 4GB w tej chwili?) Potrzeba więcej? Masz jakieś virtualki? Do ilu dobija maksymalna pamięć?

No i raid 5 oczywiście kusi, do tego okazuje się że QNAP ma 3 dyskowce, a nawet 4 dyskowce tańsze od tego synology idealne do raid 5. I bądź mądry człowieku i coś wybierz.

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 24, 2019, 17:10:01 »
Ja jak też mam coś kupić to za każdym razem siwieję od tego wyboru i od tych opinii ;)

U mnie z odpalonym HA na Dockerze oraz kilkoma standardowymi pakietami (Drive, Moments, File Station, Photo Station, Media Server, Plex, DNS, Audio Station) zużycie 4 GB RAM wynosi ok 20%  :) Struktura pamięci w tym stanie w załączniku.
"Jazda" zaczyna się gdy wrzucę nowe zdjęcia lub filmy z komórek i zaczyna się indeksowanie. Moments przez swoje rozpoznawanie twarzy i przedmiotów zasysa wtedy całego procka, a zużycie RAM wzrasta do 30-35%.

Moje zdanie jest takie - 4GB spokojnie wystarczy, 6 GB też w zupełności. Chyba, że planujesz uruchamiać tam jakieś wymagające aplikacje, które zużywają sporo RAM. Zauważ jedno - RAM, który nie jest zużywany przez programy - jest używany prze cache/bufory dla większej prędkości serwowania plików aplikacjom. Zobacz na mój screen - większość to cache plików dla aplkacji np Drive / Moments / Photo Station. Szczególnie Moments jest wymagająca gdy przegląda się bazę ok 60 000 zdjęć :) w trybie osi czasowej - to dużo zdjęć-miniaturek musi być dostępna od razu, a także baza danych jest mielona.

Moim zdaniem 4-6 GB to dla NASa na prawdę dużo. Te aplikacje nie zużywają jakoś dużo RAMu. Więcej może się przydać jedynie dla masowego dostępu do plików dla wielu użytkowników na raz. Wtedy cache faktycznie przyspieszy ich odczyt. Ale do normalnej pracy to te kilka GB to na prawdę bardzo dużo.
I uważam także, że licząc, że taki NAS pociągnie 5 lat (bo np wyjdą dużo lepsze, albo skończy się support producenta co do softu) to te 6 GB czy nawet 4 to nadal ok. Nie sądzę, że aplikacje zaczną tak "puchnąć", że zaraz będą wymagało RAMu jak Android. Zauważ, że generalnie nowe NASy nie są oferowane z jakimś dużym RAMem na pokładzie. 1 GB to troszkę mało, choć da się pracować. 2 GB już jest ok. 4 GB jest na prawdę dobrze. A to co powyżej to już bajka.

Jeśli chodzi o QNAP to nie śledzę co tam się dzieje, ale wygląda podobnie jeśli chodzi o możliwości. Mam jednak wrażenie że Synology robi trochę nowocześniejszy software. Szczególnie to uczenie maszynowe w Moments na kształt Google Photos (zajefajna sprawa, na prawdę z tego korzystam i bardzo mi się to podoba), Drive na kształt Google Drive. A w Surveillance Station także ma być w tym roku dodane rozpoznawanie obiektów. Tak więc wydaje mi się, że Synology to nadal dobry wybór.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 24, 2019, 18:21:46 »
Dzięki za odpowiedź, wg poniższego artykułu te sprzęty przyjmują i obsługują do 8GB ram w drugim slocie, mimo oficjalnie deklarowanej maksymalnej ilości 6GB z obu slotów, ale to rzeczywiście już było by przegięcie,szczególnie, że można też drugą kość wymienić na 8GB i mieć razem 16GB :).

https://www.windowscentral.com/how-upgrade-ram-synology-ds218

Będzie chyba jednak DS218+ ze względu na to, że znam już oprogramowanie i mi bardzo pasuje, liczę, że szybkość działania nadrobię w przyszłości dyskami SSD jak stanieją. To będzie taki raid 5 na 2 dyskach :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 25, 2019, 10:28:25 »
No 16 GB RAM w NAS to już chyba przegięcie ;) Z moich obserwacji wynika, że przy wymagających aplikacjach wąskim gardłem przy większej ilości RAM jest i tak procesor, a nie dysk - szczególnie "czesanie" bazy danych - tutaj nie pomogą już najszybsze dyski świata i RAIDy, a jedynie szybszy procek.

Argument o znajomości softu niemniej ważny. Faktycznie nauczenie się nowej platformy może trochę zająć. Ja też już przyzwyczaiłem się do Synology i znam jego możliwości i konfigurację prawie na wylot, a to pomaga.

Zatem powodzenia z DS218+. Jak będziesz miał jakieś pytania w sprawie HA to pisz. Do tej pory jedyną rzeczą, którą musiałem lepiej rozpoznać pod kątem HA było udostępnienie USB Z-Wave do Dockera. Nie jest to takie oczywiste, ale koniec końców obyło się bez linii komend, która w wielu źródłach na internecie jest podawana jako jedyne rozwiązanie i wystarczy raz grzebnąć w pliku konfiguracji Dockera w Synology.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 25, 2019, 15:34:20 »
I wracając jeszcze do głównego tematu tego wątku - alternatywy dla Exta Life. Przyjechała dzisiaj paczuszka z Chin z inteligentym gniazdkiem Neo Coolcam :) Do tej pory śmieszyło mnie nazywanie jakiegokolwiek gniazdka 'inteligentynm', ale powiem ci, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym produktem! Czytałem, że mierzy wiele wartości oprócz możliwości sterowania nim, ale jak człowiek weźmie to w swoje łapy i zacznie eksplorować w systemie (u mnie HA) to dopiero pojawia się uśmiech na twarzy. Jest tam chyba z 15 sensorów (reprezentacja HA) dotyczących różnych wielkości: aktualne zużycie energii przez podłączone urządzenie, zużycie własne(!) tzn ile energii zużywa samo gniazdko, interwały zużycia oraz wisienka na torcie (dla mnie) - aktualne napięcie sieciowe. Tak się składa, że mam problemy z nieco za wysokim napięciem - nigdy mniej niż 240 V. Niby w normie bo powinno być 230 +/- 10% czyli 207-253 V, ale niech ktoś mi znajdzie jakiekolwiek urządzenie na rynku, które oficjalnie wspiera taki przedział - nie ma! Wszędzie 220-240V i koniec. Niestety u mnie ma to wpływ na szybsze palenie się żarówek (te gorsze LEDowe wytrzymują kilka miesięcy i na reklamację) oraz na problemy ze sprzętami AGD.
No i teraz dzięki temu gniazdku Neo CC mogę oglądać w HA historię wielkości napięcia sieciowego z ostatnich 24 godzin!  :D Genialna sprawa!  :-* Screeny w załączniku.

Gdy kiedyś Zamel będzie wypuszczał Exta Free 3, albo Exta Life 2 to powinni koniecznie pomyśleć o zaimplementowaniu mechanizmu monitorowania zużycia energii w swoich urządzeniach. Może przynajmniej kiedyś pojawi się gniazdko Exta Life na wzór RWG-01 (tylko z obudową na kształt Fibaro albo tego Neo CC, bo RWG-01 swoją brzydotą raczej odstrasza), które to umożliwi, bo to na prawdę super sprawa.

« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 25, 2019, 17:37:03 »
A to pech, myślałem, że pierwszy je dostanę, ale późno zamówiłem :). Wziąłem jedno takie na próbę bo trochę nie wierzyłem w to co napisali w opisach możliwości. To wydawało się za piękne, żeby działało w takim małym pudełeczku.

A ja dziś dostałem głowicę Danfoss-a, będę instalował wieczorkiem, niestety jest na Z-Wave którego nie mogę uruchomić w HA na windowsie więc sprawdzę ją tylko na Domoticzu, a fajnie byłoby gdybym miał porównanie właśnie jeszcze z HA. Ale dałem sobie weekend na utwierdzenie się że kupuję DS218+ i pewnie zamawiam w poniedziałek i walczymy dalej z tematem. Chętnie porównam co Domoticz wykryje w tym gniazdku z tym co u Ciebie jest w HA. Ale już widać, że to był dobry wybór, nie wiem czy nie będzie to jedno z lepszych urządzeń, bo monitorować można w zasadzie na bieżąco co w domu "żre" prąd :).

*

Offline jm

• **
  • 38
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 25, 2019, 17:55:16 »
Cześć.
Gratuluję fajnie to wygląda.
Jak długo czekałeś na przesyłkę?
Opisz jak się sprawuje to gniazdo przy urządzeniach Exta Life. Pasmo z-wave 868,42 MHz jest dość blisko
Zamela. Czy nie ma zakłóceń? Coś w instrukcjach Zamela było na temat możliwości wystąpienia takowych.   

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 25, 2019, 22:58:38 »
Wziąłem jedno takie na próbę bo trochę nie wierzyłem w to co napisali w opisach możliwości. To wydawało się za piękne, żeby działało w takim małym pudełeczku.
Ja też wziąłem na próbę. To fakt, aż się wierzyć nie chce. Jest na prawdę niewielkie. Mniejsze niż myślałem, że będzie.
Chętnie porównam co Domoticz wykryje w tym gniazdku z tym co u Ciebie jest w HA.
Myślę, że wykryje to samo. Pewnie też jest oparty na open Z-Wave, więc powinien wykryć te same ficzery, ew inaczej je reprezentować.

Cześć.
Gratuluję fajnie to wygląda.
Jak długo czekałeś na przesyłkę?
Opisz jak się sprawuje to gniazdo przy urządzeniach Exta Life. Pasmo z-wave 868,42 MHz jest dość blisko
Zamela. Czy nie ma zakłóceń? Coś w instrukcjach Zamela było na temat możliwości wystąpienia takowych.   
Czekałem na to 13 dni od zamówienia. Chyba jakiś nowy rekord. Wybrałem płatną przesyłkę (całe 6 zł :) ) z możliwością śledzenia. Przewidywany czas dostawy wynosił chyba 12-15 dni i zmieścili się :)

Co do pasma. No fakt, trochę blisko. Zamel ma 868,50 a Z-Wave 868,42. Nawet bardzo blisko. Na razie trudno powiedzieć jak to będzie obok siebie działało. O Z-Wave się nie martwię, bo ma mechanizmy przeciwdziałające kolizji na radiu. Ale Exta Life faktycznie może działać gorzej. Zobaczymy. Z drugiej strony ufam, że każde przeszło obowiązkowe badania pod kątem kompatybilności elektromagnetycznej i nie powinno nadawać poza swoim pasmem i kanałem (chociaż z chińskim sprzętem to różnie może być :) ). Nie udało mi się znaleźć informacji o szerokości kanału na tym paśmie. Jeśli jest wystarczająco mała ( np 500 kHz) to może jakoś to będzie działać.
Zobaczymy, okaże się dopiero jak przybędzie sprzętu.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 26, 2019, 18:23:21 »
Znalazłem szerokość pasma dla Z-Wave: 300 kHz. Sporo. Jeśli wierzyć dokumentacji układu SX1232, na którym działa radio EFC-01 - to tam szerokość kanału jest regulowana. Max 250 kHz. Nie wiadomo jaką szerokość wykorzystuje Exta Life, ale przy odległości 80 kHz Z-Wave i Exta Life od siebie można być pewnym, że będą się zakłócać  :( Nie za dobrze, ale z drugiej strony Exta Life zakłóca i tak sama siebie (np przyciśnięcie klawisza nadajnika albo nadawanie przez EFC-01 w momencie nadawania syngału przez inny nadajnik jak RNK lub czujnik i tak spowoduje problemy z odczytem czujnika przez EFC-01 albo niewykonanie komendy nadajnika przez jakiś odbiornik). Tak jak pisałem - Z-Wave raczej się obroni przed Exta Life. Natomiast Exta Life przed Z-Wave i przed samą sobą (jakkolwiek to brzmi) już raczej nie. Z-Wave będzie wpływało na niezawodność Exta Life tak samo jak jej własne komponenty na siebie wzajemnie. Eh, trochę ułomny ten system :-\

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 29, 2019, 18:21:56 »
No i przyjechały dzisiaj kolejne klocki Neo CC. W końcu dorobiłem się czujników oświetlenia!  :D Uruchomienie nie było proste i już prawie straciłem nadzieję, że coś z tego będzie, bo myślałem, że są uszkodzone, ale okazało się, że wszystko działa, tylko wymagały nieco konfiguracji z poziomu Panelu Z-Wave w HA. Jako oszczędzające baterię z natury nie wysyłały sygnału gdy delta wartości oświetlenia nie przekraczała zadanej wartości. Po zmniejszeniu treshhold'a wszystko zaczęło pięknie działać  8) Zasięg - bajka - sygnał bez problemu przechodzi przez strop, ścianę i dach z dachówek betonowych.

Możliwości - znowu super. Nie wiem czy Z-Wave narzuca możliwości konfiguracyjne, ale tu jest ich sporo. Można ustawić czułości czujników (zarówno PIR jak i światła), czasy reakcji, okresy nadawania itp. Po prostu rewelacja. Można z tego zrobić na prawdę złożony i wysoce konfigurowalny system.

Nic tylko brać!

« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 29, 2019, 20:13:24 »
Potwierdzam, ten producent jest warty polecenia, właśnie przed chwilą dodałem do systemu Neo Wall Plug - wtyczka/gniazdko. Trudno uwierzyć zanim się nie uruchomi, nawet chyba nie doczytałem o ilości sensorów w tym maleństwie - mam 9 urządzeń z niego w systemie a połowa z nich nie wiem jeszcze do czego służy: napięcie, prąd, moc, kWh, jakieś alarmy, power management ...
Pokusiłem się od razu o sprawdzenie poprawności pomiarów, niestety mam jakiś tani miernik z Lidla, ale wszystko wydaje się wiarygodne.
Samo gniazdko pobiera w stanie spoczynku 0,3W,

w stanie włączonym już (niestety) 0,6W:

Podłączony komputer, 2 monitory - 108,3 W:

Domoticz czyli gniazdko pokazuje 109,1 W i 0,6A - miernik pokazuje 0,59A:

Myślę, że wszystko mieści się w tolerancji błędu pomiaru. Urządzenie rewelacyjne, 0,6W trochę sporo jak na przejściówkę, no ale musi podawać jakoś parametry. Jestem ciekawy jak to wygląda w tych urządzeniach pod wifi a nie z-wave. Natomiast Z-Wave to też dla mnie super sprawa - dodawanie do systemu urządzeń to jedno kliknięcie w Domoticz i 3x szybie nasiśnięcie przycisku na urządzeniu - i to wszystko.

Od momentu zamówienia do dostawy dziś upłynęło 21 dni (przesyłka darmowa).
Do tego przyjechał mi jeszcze dziś Synology DS218+, nawet nie rozpakowałem jeszcze z pudełka. Bawię się Wall Plugiem :). Również polecam tego producenta.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 29, 2019, 21:43:03 »
Wow, dzięki za obszerną relację :)
U mnie to gniazdko też reprezentowane jest przez wiele encji:

Większości też jeszcze nie rozgryzłem, ale wyglądają na jakieś statystyki zużycia energii przez odbiornik do niego podłączony. Na razie mi tego nie trzeba więc nie wnikam.

Ja także sprawdzałem miernikiem - też jakiś chiński i wartości niewiele się różniły. Generalnie jeśli dla 100 W różnica jest poniżej 1 W to jak dla mnie to mieści się w błędzie pomiaru. Działa to wszystko bardzo fajnie :)

Uważasz, że 0,6 W poboru to kiepski wynik? Zobacz na ROP-21 Zamela. W trybie czuwania 0.45 zamiast 0.3 W, a w trybie załączenia 0.85 zamiast 0.6W. Chińczycy górą! ;) Poza tym twoje gniazko pracuje jako aktywny retransmiter zgodnie z ideą sieci mesh. A mimo to zużycie prądu niewielkie.

Jak już pokazałeś swoje zabawki w Domoticzu, to ja też się pochwalę ;)
U mnie te kilka elementów wygląda tak. Można to dostosować i inaczej pokazywać, ale na razie wersja robocza mi wystarcza.

Dodawanie do HA - identycznie jak u ciebie. Wciśnięcie przycisku w HA załączającego tryb parowania a potem 3 klik w przycisk 'Action' na urządzeniu. Czujnik paruje się identycznie. Proste i przyjemne.

To czekam na Twoje wrażenia jak zmigrujesz się na DS218+ i odpalisz na nim HA :)

PS. Małą dygresja na koniec - forum ostatnio się ożywiło głównie dzięki dyskusjom nie związanym bezpośrednio z Exta Life lub dyskusjom o alternatywie do Exta Life!  ;D Paradoks.

*

Offline SebiCo

• 225
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 30, 2019, 08:41:38 »
Tak w temacie urządzeń z pomiarem V/A/W to do HA jest komponent do obsługi Sonoff z oryginalnym firmware -> https://github.com/peterbuga/HASS-sonoff-ewelink/blob/master/README.md
Przetestowałem na Sonoff Pow R2, działa i ładnie wyświetla te trzy parametry + oczywiście sterowanie łącznikiem.

« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 30, 2019, 09:12:08 »

Jak już pokazałeś swoje zabawki w Domoticzu, to ja też się pochwalę ;)

Wrzucał śmiało screeny z HA, może kogoś więcej zachęcimy, do wypróbowania tych systemów. HA ma bardzo ładne podstawowe interfejsy użytkownika, co już tutaj widać - minimalistyczne, ale wszystko jest co potrzeba. Nie mam wiele urządzeń zdefiniowanych w HA ale wygląda to ładnie.

Co do Wall Plug-a - trzeba się pobawić i np zobaczyć czy nie da się wyłączyć podświetlenia, a może niektóry funkcji? Ja potrzebuję tylko moc i włącz/wyłącz, a świecącego gniazdka jak na jarmarku niekoniecznie :). Dzięki temu zmniejszy się zużycie energii.

Czy te czujniki oświetlenia można wykorzystać do włączania oświetlenia nocnego, np. gdy jest całkiem ciemno a nie tylko "szaro"? Niektóre mają właśnie barierę uruchomienia dość wysoko ustawioną i miałem kłopot bo reagowały tylko gdy było jeszcze dość jasno. Musiałem dokładać dodatkowy potencjometr do obniżenia czułości. Czy te rzeczywiście są regulowane i można wychwycić dość niskie progi oświetlenia?

Przy okazji drugie pytanie - jak zachowuje się HA gdy przy włączonym gniazdku i np. podłączonej lampce pokazuje Ci 20W mocy i wyjmiesz z gniazdka wtyczkę lampki (pozostawiając gniazdko włączone) - zmienia wpis na 0, ewentualnie po jakim czasie?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2019, 11:40:56 wysłana przez Automatic »