Ja jak też mam coś kupić to za każdym razem siwieję od tego wyboru i od tych opinii
U mnie z odpalonym HA na Dockerze oraz kilkoma standardowymi pakietami (Drive, Moments, File Station, Photo Station, Media Server, Plex, DNS, Audio Station) zużycie 4 GB RAM wynosi ok 20%
Struktura pamięci w tym stanie w załączniku.
"Jazda" zaczyna się gdy wrzucę nowe zdjęcia lub filmy z komórek i zaczyna się indeksowanie. Moments przez swoje rozpoznawanie twarzy i przedmiotów zasysa wtedy całego procka, a zużycie RAM wzrasta do 30-35%.
Moje zdanie jest takie - 4GB spokojnie wystarczy, 6 GB też w zupełności. Chyba, że planujesz uruchamiać tam jakieś wymagające aplikacje, które zużywają sporo RAM. Zauważ jedno - RAM, który nie jest zużywany przez programy - jest używany prze cache/bufory dla większej prędkości serwowania plików aplikacjom. Zobacz na mój screen - większość to cache plików dla aplkacji np Drive / Moments / Photo Station. Szczególnie Moments jest wymagająca gdy przegląda się bazę ok 60 000 zdjęć
w trybie osi czasowej - to dużo zdjęć-miniaturek musi być dostępna od razu, a także baza danych jest mielona.
Moim zdaniem 4-6 GB to dla NASa na prawdę dużo. Te aplikacje nie zużywają jakoś dużo RAMu. Więcej może się przydać jedynie dla masowego dostępu do plików dla wielu użytkowników na raz. Wtedy cache faktycznie przyspieszy ich odczyt. Ale do normalnej pracy to te kilka GB to na prawdę bardzo dużo.
I uważam także, że licząc, że taki NAS pociągnie 5 lat (bo np wyjdą dużo lepsze, albo skończy się support producenta co do softu) to te 6 GB czy nawet 4 to nadal ok. Nie sądzę, że aplikacje zaczną tak "puchnąć", że zaraz będą wymagało RAMu jak Android. Zauważ, że generalnie nowe NASy nie są oferowane z jakimś dużym RAMem na pokładzie. 1 GB to troszkę mało, choć da się pracować. 2 GB już jest ok. 4 GB jest na prawdę dobrze. A to co powyżej to już bajka.
Jeśli chodzi o QNAP to nie śledzę co tam się dzieje, ale wygląda podobnie jeśli chodzi o możliwości. Mam jednak wrażenie że Synology robi trochę nowocześniejszy software. Szczególnie to uczenie maszynowe w Moments na kształt Google Photos (zajefajna sprawa, na prawdę z tego korzystam i bardzo mi się to podoba), Drive na kształt Google Drive. A w Surveillance Station także ma być w tym roku dodane rozpoznawanie obiektów. Tak więc wydaje mi się, że Synology to nadal dobry wybór.