Jak już pokazałeś swoje zabawki w Domoticzu, to ja też się pochwalę
Wrzucał śmiało screeny z HA, może kogoś więcej zachęcimy, do wypróbowania tych systemów. HA ma bardzo ładne podstawowe interfejsy użytkownika, co już tutaj widać - minimalistyczne, ale wszystko jest co potrzeba. Nie mam wiele urządzeń zdefiniowanych w HA ale wygląda to ładnie.
Ten minimalizm mnie się bardzo podoba. A jeśli ktoś chce odpalić sobie ładny dashboard na tablecie i tak sterować z HA - proszę bardzo. Screeny alternatywnych rozwiązań znalezione na
https://www.awesome-ha.com/#alternative-dashboards1. HOME ASSISTANT CONTROL PANEL
Tutaj mała uwaga - jest dość estetyczny i konfigurowalny z poziomu przeglądarki. Bardzo zaawansowany projekt w Angular.js. Niestety wygląda na trochę zakurzony - korzysta ze starej metody autoryzacji w HA - przed wersją 0.77.3 i nie bardzo chce mi to działać. Być może muszą go dostosować do nowszych wersji HA.
2. TileBoard
Ten z kolei wymaga nieco grzebania w pliku, ale za to działa bez problemu. Przetestowałem
Tak jak mówiłem - jakoś na razie nie czuję potrzeby sterowania z takiego pulpitu - może kiedyś to sobie to trochę lepiej przetestuję.
Co do Wall Plug-a - trzeba się pobawić i np zobaczyć czy nie da się wyłączyć podświetlenia, a może niektóry funkcji? Ja potrzebuję tylko moc i włącz/wyłącz, a świecącego gniazdka jak na jarmarku niekoniecznie . Dzięki temu zmniejszy się zużycie energii.
W odróżnieniu od czujnika - w HA w panelu Z-Wave nie pojawia się możliwość konfiguracji tego gniazdka. Ciekawe czy w Domoticzu też się nie da?
W instrukcji znalazłem 11 parametrów do konfiguracji - wśród nich możliwość wyłączenia lampki (parametr 5). Niestety w HA żadnego nie widzę. Jeśli w Domoticzu też ich nie ma, to podejrzewam, że to może być problem z Open Z-Wave. Czytałem w instrukcji do HA, że aby dane urządzenie mogło być obsługiwane w HA to wpierw musi je obsługiwać open Z-Wave. Być może Open Z-Wave ma dopiero jakąś wstępna implementację tego gniazdka i stąd nie można go konfigurować.
Czy te czujniki oświetlenia można wykorzystać do włączania oświetlenia nocnego, np. gdy jest całkiem ciemno a nie tylko "szaro"? Niektóre mają właśnie barierę uruchomienia dość wysoko ustawioną i miałem kłopot bo reagowały tylko gdy było jeszcze dość jasno. Musiałem dokładać dodatkowy potencjometr do obniżenia czułości. Czy te rzeczywiście są regulowane i można wychwycić dość niskie progi oświetlenia?
Zakres pomiaru wydaje się bardzo duży. Przy szarówce po zachodzie słońca czujnik wskazywał mi na dworze 5-7 luxów. Potem jak już było prawie zupełnie ciemno to wartość spadła do 0.
Przy bezpośrednio święcącym na czujnik słońcu zaraportował ok 12000 lux. Myślę, że zakres wystarczający
Tak czy owak można regulować pod tym kątem wymagany skok natężenia do raportowania wartości. Głównie pod kątem oszczędzania baterii - albo czujnik zaraportuje każdą zmianę (ustawienie 0) albo dopiero jak natężenie zmieni się o zadaną w konfiguracji wartość.
Dodatkowo można ustawić jak często czujnik ma wysyłać odczyt (przy założeniu że natężenie zmieniło się wystarczająco pod kątem konfiguracji).
Przy okazji drugie pytanie - jak zachowuje się HA gdy przy włączonym gniazdku i np. podłączonej lampce pokazuje Ci 20W mocy i wyjmiesz z gniazdka wtyczkę lampki (pozostawiając gniazdko włączone) - zmienia wpis na 0, ewentualnie po jakim czasie?
No właśnie - dobre pytanie. Zrobiłem taki test i gniazdko zachowuje się dziwnie. Po odłączeniu sprzętu albo nawet zmianie obciążenia (podłączyłem wentylator o regulowanej prędkości) wartość zmieniła się dopiero po kilku minutach minutach. Może to wynikać z oszczędności zużycia pasma na radiu.
W instrukcji znalazłem parametr 2 i 6, które mogą odpowiadać za takie zachowanie. Domyślnie raportowanie to co 5 minut przy zmianie co najmniej o 5%.
Ciekawi mnie natomiast kwestia pomiaru zużycia energii przez samo gniazdko. Próbkując co 3 minuty pomiar długofalowy wyjdzie mało dokładny (zależnie oczywiście od typu obciążenia). Nie wykluczone natomiast, że wewnętrznie próbkowanie zachodzi bardzo często i być może te dodatkowe encje sensorów pokazywane przez HA wyświetlają poprawne wartości, a gniazdko je tylko cyklicznie co jakiś czas przesyła.
Szkoda, że nie da się zmieniać tych parametrów w HA - daj znać czy u ciebie się da. Jeśli nie to pewnie trzebaby mieć prawdziwy HUB Z-Wave - czyli zostaje szukanie kogoś kto ma Fibaro, Grentona albo coś jeszcze innego