(...)do tego jest po prostu niesłyszalna czego życzę również Zamelowej głowicy (ktoś ją już ma ??). (...)
A inne hałasują? Co tam w sumie może wydawać dzwięki - chyba tylko silniczek i przekładnie. No ciekawy jestem jak się Zamelowa spisuje. Cena dość wysoka, więc zainteresowanie rynku może być słabe, ale jak ktoś ma to może się pochwali?
Ale właśnie stoję przed decyzją co dalej, potrzebuję czujników temperatury, są wynalazki tego typu
Możesz jeszcze spróbować tego czujnika, który ja wczoraj dostałem. Dostajesz nie 1 czujnik, a 3! Czyli jakby nie patrzyć to już multisensor jak Fibaro albo Aeotec a cena taka sama jak tego wynalazku z linka. PIR i światło możesz deaktywować w ustawieniach (jak to dobrze, że wszystkie urządzenia Z-Wave są dwukierunkowe) i zostanie Ci temperatura. Spisuje się dobrze i marka też jako tako znana.
lub chętnie kupiłbym produkty xiaomi z serii aqara, które są od pewnej firmy i do tego są sporo tańsze od z-wave.
Zastanawiam się czy iść już ze wszystkim w z-wave, które jak wcześniej było opisane może kolidować z ExtaFree czy mieszać teraz Xiaomi czyli drugą konkurencyjną technologię zigbee, a ona znowu działa na 2,4GHz czyli dokładnie tak jak wszechobecne wifi. No i taki właśnie jest dylemacik ...
Aqara brzmi dobrze. Plus, że ma pojedyncze czujniki, ale potrzebna byłaby znowu kolejna bramka. Sprawdź czy Aqara działa na 2,4 GHz bo Zigbee działa na 2 pasmach - 2.4 i 868 tak jak Z-Wave. Zbadaj dokładnie jakie pasmo ma Aqara.
No fakt że w obu przypadkach mogą być zakłócenia. Cieawe jak Ziggbee sobei z tym radzi, a radzić musi skoro pracuje też na 2.4 a to przecież najpowszechniejsze pasmo - w każdym domu działa WiFI i pewnie w 90% na 2.4 a nie 5GHz. No i nie zapominajmy też o Bluetooth - także 2.4GHz.
Z drugiej strony jak pójdziesz w Z-Wave to przyrost liczby urządzeń może pozytywnie wpłynąć na jakość działania sieci, bo aktywne urządzenia, stale wpięte do prądu będą retransmitowały sygnały. Zigbee zdaje się działa także jako sieć mesh więc może być podobnie.
Mnie brakuje trochę w obu przypadkach - zarówno Zigbee jak i Z-Wave urządzeń na kształt ROP-21/22 czyli switch podtynkowy/dopuszkowy - takie coś ma Fibaro i nie znalazłem innych podobnych rozwiazań, a chcąc rozbudowywać się i wpinać do niej coraz więcej urządzeń - to takie kosteczki to jednak mus. zintegrowany z panelem dotykowym switch nie zawsze każdemu będzie pasować.
P.S. Udało mi się w końcu uruchomić Domoticz na docker, wersja na debianie ma wszystko co potrzebowałem, jestem zadowolony, a przy okazji nauczyłem się trochę obsługi linuxa, ssh itp. Po tej nauce jestem wdzięczny Microsoftowi, że jednak wymyślił Windowsa
To, kto wymyślił interfejs Windowsopodobny trudno jednoznacznie stwierdzić. Kiedyś była o to wojna między Microsoftem, Apple i...HP w tej sprawie - ale to dawne czasy. Niemniej jednak chwała im, że wyciągnęli ludzi z epoki shella łupanego