Alternatywa dla ExtaLife

• 101 Odpowiedzi
  • 24887 Wyświetleń
Odp: Alternatywa dla ExtaLife
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 03, 2019, 16:29:20 »
Dzięki za informacje, mam trochę wniosków po testach obu systemów. Wg Twojego opisu można  łatwo aktualizować HA. Po SSH dostaję się do kontenera, mogę listować pliki i je zmieniać, tu wszystko jest ok. Niestety Domoticz w Dockerze nie daje mi możliwości przeglądania plików. Komenda docker exec -it domoticz /bin/bash (i kika innych składni, które wyszukałem w sieci) w Domoticz wywala mi brak plików i folderów, spodziewam się, że nie jest obsługiwana (może trzeba ściągnąć inny obraz). I tu widać przewagę HA nad Domoticz w którym np. muszę wgrywać ręcznie pluginy do niektórych urządzeń np. do TV. W HA mam to wbudowane w systemie i nie trzeba grzebać w kontenerze oprócz plików yaml, które mam elegancko zmapowane w windows. Tak więc docker HA > docker Domoticz. Tyle mam na razie porównań.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2019, 16:30:58 wysłana przez Automatic »

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 03, 2019, 19:50:58 »
Dziwna sprawa, że bash z Domoticza ci nie działa. A jesteś pewny, że podajesz poprawną nazwę kontenera? Ja też 2 tygodnie temu zainstalowałem w Dockerze Domoticza, żeby zobaczyć z czym to się je z bliska i teraz spróbowałem wejść s bash'a w kontenerze Domoticza i u mnie się da bez problemu:

Pytanie jest więc takie czy mamy tego samego Domoticza? Pamiętam, że jak ja się za to zabierałem, to miałem do wyboru kilka różnych "dystrybucji" / obrazów Domoticza w rejestrze. Może Ty masz innego? Może twój ma innego shella np sh albo ash? Trochę nie chce mi się wierzyć, że nie ma żadnej powłoki. Może jest w innym folderze? Ciężko powiedzieć.
Mój w rejestrze wygląda tak:

Generalnie to, że dostępnych jest kilka odmian Domoticza a HA tylko jedna też wg mnie świadczy na korzyść HA jako projektu dobrze "dopieszczonego" i supportowanego na każdym froncie. Nie trzeba bowiem tworzyć własnych obrazów Dockera bo istnieje oficjalny wspierany na bieżąco z każdym nowym release'em HA.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 03, 2019, 23:47:09 »
Tak jest wiele wersji, problem który opisywałem dotyczył obrazu cgatay/domoticz - polecanego na forum jako lekka wersja bez błędów, pobrałem najnowszą betę i ona nie obsługuje tego polecenia, natomiast ten sam obraz na debianie (deb) już obsługuje jak najbardziej. Wersja którą Ty pobrałeś to oficjalna wersja, od niej zacząłem ale niestety nie potrafię w dockerze zobaczyć urządzenia z-wave w usb, nie wiem o co chodzi. Na pewno wydanie cgatay obsługuje USB od razu - w tej chwili właśnie ta wersja u mnie działa.
Na razie eksperymentuje  z marnym skutkiem, na obecnej wersji nie mogę znaleźć folderu z pluginami gdzie chciałbym dodać obsługę TV, i tak każda wersja czegoś nie ma, albo ja jestem za słaby jeszcze w te klocki. No ale pomału do przodu.
Jakbyś miał patent jak w wersji, którą pobrałeś udostępnić widoczność USB Z-wave to pisz śmiało :)
Pomysł dockera na tyle mi się podoba, szczególnie, że poprawki wychodzą chyba codziennie do bety, że już nie stawiam standardowej wersji na nowym NAS, mimo że na niej wszystko robi się przyjemnie i prosto, ale aktualizacja przez dockera to podstawa.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2019, 23:50:09 wysłana przez Automatic »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 04, 2019, 12:55:44 »
Jakbyś miał patent jak w wersji, którą pobrałeś udostępnić widoczność USB Z-wave to pisz śmiało :)
A próbowałeś tego co opisałem w moim poście: https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,256.msg1463.html#msg1463 ? Mój sposób opisany jest w komentarzu pod artykułem, który otwiera się pod tym linkiem podanym w poście.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 04, 2019, 21:49:17 »
Próbowałem, niezły patent, ale w tym przypadku niestety kontener przy uruchamianiu krzyczy mi błędem API i nie jest do uruchomienia.
Ponieważ jest on opisany:

As you can see above, the device node created is ttyUSB0. It does not say where, but it's almost always in /dev/. The correct tag for passing through this USB device is '--device=/dev/ttyUSB0'

próbowałem i ttyUSB0 i Twoją wartość zwaveusbstick, wszystkie kończą się błędem przy uruchamianiu kontenera albo po zmianach parametrów uzyskuję wybór ttyUSB0 po stronie kontenera ale nadal nie rozpoznaje mi urządzenia USB
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2019, 22:34:06 wysłana przez Automatic »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 05, 2019, 10:25:25 »
A wkleisz co dokładnie wpisałeś do tego pliku konfiguracyjnego dla Dockera (json)?

W HA przy konfigurowaniu integracji Z-Wave podaje się ścieżkę do urządzenia (w Dockerze). U mnie to jest /zwaveusbstick. Pod taką ścieżką mam zmapowany mój Z-Wave w kontenerze Dckera. Ale równie dobrze to może być inna ścieżka. Oryginalna, "prawdziwa", "fizyczna" ścieżka w Synology to "/dev/ttyACM0".
Może Domoticz nie ma możliwości aż takiej elastycznej konfiguracji i oczekuje kontrolera w folderze /dev/? Spróbuj w pliku konfiguracyjnym Dockera podać w obu przypadkach oryginalną ścieżkę z Synology:
"devices" : [
{
"CgroupPermissions": "rwm",
"PathInContainer": "\/dev\/ttyACM0",
"PathOnHost": "\/dev\/ttyACM0"
}
],

I jeszcze pytanie podstawowe - czy u Ciebie kontroler w Synology znajduje się jako "/dev/ttyACM0" czy "dev/ttyUSB0"?
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2019, 11:55:49 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 05, 2019, 13:22:30 »
Próbowałem wydawało się wszystkich kombinacji, w opisie obrazu kontenera na stronie www mam, że używa device=/dev/ttyUSB0

próbowałem więc
"PathInContainer": "\/dev\/ttyUSB0",

z tty i bez niego, wydaje mi się, że jednak mam w kontenerze rozpoznany USB, mogę z listy wybrać właśnie /dev/ttyACM0 jednak samo urządzenie z-wave nie odpowiada.

Fizycznie u mnie w synology Aeotec Z-Wave prezentuje się  jako "/dev/ttyACM0" i tak działa bez problemu na innych obrazach, niestety na tym oficjalnym nie.

Nie próbowałem tylko przekierowania
"PathInContainer": "\/dev\/ttyACM0",

na to nie wpadłem, spróbuję wieczorkiem.

« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 05, 2019, 21:02:05 »
Kolejny sprzęt dotarł i został przetestowany:

https://www.aliexpress.com/item/NEO-Coolcam-Smart-Home-Z-Wave-2CH-EU-Wall-Switch-Sensor-Compatible-with-Z-wave-300/32826616359.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.39944c4dPhLYKc

Mimo, że chińskie  to działa :) i do tego wygląda ładnie, z-wave rozpoznaje go bez problemu z pełną konfiguracją. Polecam.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 06, 2019, 10:41:09 »
Do mnie dzisiaj doszła kolejna paczuszka z Aliexpress z kolejnym czujnikiem ruchu/światła.

Co prawda po tygodniu testów mam małe zastrzeżenia, ale jeszcze nie wiem na co je zganić - czy na czujniki czy kontroler Z-Wave czy zakłócenia między Exta Life a Z-Wave.

PS. Dacie wiarę, że dostawa zajęła tylko 8 dni od zamówienia?!  :o Aliexpress standard shipping (bezpłatna). Często Poczta Polska ma taki wynik dla przesyłek priorytetowych, a tu aż z Chin przyszło.  ^-^

EDIT: Po dodaniu do sieci Z-Wave okazało się, że ten czujnik ma dodatkowo oprócz PIR i czujnika światła jeszcze czujnik temperatury!  :-* To wg opisu z autodetekcji Z-Wave wersja "V2" - i to w tej samej cenie! (może jakaś niespodzianka z okazji chińskiego Nowego Roku  ;)).
Nie dość, że ładne, małe, elastyczne w konfiguracji, to jeszcze takie funkcjonalne i tanie! Jak tu nie kochać chińczyków  :D
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2019, 16:55:54 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 06, 2019, 15:09:14 »

Jakie masz zastrzeżenia? Bo zamówiłem Wall Plugi do całego mieszkania, wydaje się, że działają stabilnie choć po tym jak zamówiłem wpadłem na to:

https://www.youtube.com/watch?v=vti132F6qbY

Szczególnie komentarz pod filmem mnie zaniepokoił, zobaczymy ile te sprzęty podziałają, niemniej zamówiłem 1 nadmiarowy żeby mieć do szybkiej podmiany.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2019, 15:11:49 wysłana przez Automatic »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 06, 2019, 17:09:56 »
No cóż. Chińskie wynalazki to jest jakieś ryzyko. Tak jak pisałem - Zamel może elektronikę lepiej projektuje, albo przynajmniej używa lepszych podzespołów, ale soft Chińczycy jednak mają lepszy.
A dodatkowo mój komentarz: pamiętaj, że my mamy jakąś nową wersję tego gniazdka. Bardzo możliwe że jest elektrycznie poprawiona i wytrzyma dłużej. Chociaż działający głośno przekaźnik też mnie trochę zastanawia. Tak jak inny kolega z forum piszący o małej wytrzymałości Sonoff Basic. A mój Basic ma nieco inną budowę i elementy niż starsze, więc Chińczycy coś modernizują co jakiś czas. To daje nadzieję, że u nas te gniazdka nie padną tak szybko.

Mam zastrzeżenie tylko do czujników, nie do gniazdka. Jednego dnia zdarzyło się, że jeden z czujników jakby się zawiesił i nie raportował spadku oświetlenia łagodnie, tylko został na 34 luxach mimo że na dworze zrobiło się ciemno. Ale na drugi dzień z rana wszystko zaczęło działać.
Jest natomiast możliwe, że po prostu pakiet o niższej wartości światła został zagubiony lub zakłócony. Trudno powiedzieć co się stało.

Drugi zaś czujnik (ale myślę, że pierwszy też by się tak zachowywał) po wielu minutach detekcji PIR gdy ktoś cały czas przebywa w danym pomieszczeniu - jakby przestawał nadawać swój stan jako załączony i przechodzi w wyłączony. Zdarzyło się tak już 2 razy. W związku z tym moje automatyzacje "myślą", że nikogo nie ma i wyłączają światło. W drugim wyłączyłem czujkę PIR, wiec nie wiem czy będzie tak samo.

Ciekawe jak będzie zachowywał się trzeci, który dzisiaj przyjechał. To wersja "V2" z czujnikiem temperatury, więc może jakieś usprawnienia będą. Zobaczymy

« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 07, 2019, 12:20:45 »
Pewność działania przy tego typu systemach to podstawa. Dlatego ostrożnie podchodzę do nieznanych firm i tanich cen. Mogę ze swojej strony rekomendować na pewno głowicę termostatyczną Danfoss, uruchomiona jakiś czas temu działa pewnie na z-wave, do tego jest po prostu niesłyszalna czego życzę również Zamelowej głowicy (ktoś ją już ma ??). Wall plug czyli nasze gniazdko też na tą chwilę nie sprawia problemów ale może za krótko jeszcze je użytkuję (też liczę na bezawaryjność nowej wersji).

Ale właśnie stoję przed decyzją co dalej, potrzebuję czujników temperatury, są wynalazki tego typu
lub chętnie kupiłbym produkty xiaomi z serii aqara, które są od pewnej firmy i do tego są sporo tańsze od z-wave.
Zastanawiam się czy iść już ze wszystkim w z-wave, które jak wcześniej było opisane może kolidować z ExtaFree czy mieszać teraz Xiaomi czyli drugą konkurencyjną technologię zigbee, a ona znowu działa na 2,4GHz czyli dokładnie tak jak wszechobecne wifi. No i taki właśnie jest dylemacik ...

P.S. Udało mi się w końcu uruchomić Domoticz na docker, wersja na debianie ma wszystko co potrzebowałem, jestem zadowolony, a przy okazji nauczyłem się trochę obsługi linuxa, ssh itp. Po tej nauce jestem wdzięczny Microsoftowi, że jednak wymyślił Windowsa :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 07, 2019, 14:11:04 »
(...)do tego jest po prostu niesłyszalna czego życzę również Zamelowej głowicy (ktoś ją już ma ??). (...)
A inne hałasują? Co tam w sumie może wydawać dzwięki - chyba tylko silniczek i przekładnie. No ciekawy jestem jak się Zamelowa spisuje. Cena dość wysoka, więc zainteresowanie rynku może być słabe, ale jak ktoś ma to może się pochwali?
Ale właśnie stoję przed decyzją co dalej, potrzebuję czujników temperatury, są wynalazki tego typu
Możesz jeszcze spróbować tego czujnika, który ja wczoraj dostałem. Dostajesz nie 1 czujnik, a 3! Czyli jakby nie patrzyć to już multisensor jak Fibaro albo Aeotec a cena taka sama jak tego wynalazku z linka. PIR i światło możesz deaktywować w ustawieniach (jak to dobrze, że wszystkie urządzenia Z-Wave są dwukierunkowe) i zostanie Ci temperatura. Spisuje się dobrze i marka też jako tako znana.
lub chętnie kupiłbym produkty xiaomi z serii aqara, które są od pewnej firmy i do tego są sporo tańsze od z-wave.
Zastanawiam się czy iść już ze wszystkim w z-wave, które jak wcześniej było opisane może kolidować z ExtaFree czy mieszać teraz Xiaomi czyli drugą konkurencyjną technologię zigbee, a ona znowu działa na 2,4GHz czyli dokładnie tak jak wszechobecne wifi. No i taki właśnie jest dylemacik ...
Aqara brzmi dobrze. Plus, że ma pojedyncze czujniki, ale potrzebna byłaby znowu kolejna bramka. Sprawdź czy Aqara działa na 2,4 GHz bo Zigbee działa na 2 pasmach - 2.4 i 868 tak jak Z-Wave. Zbadaj dokładnie jakie pasmo ma Aqara.
No fakt że w obu przypadkach mogą być zakłócenia. Cieawe jak Ziggbee sobei z tym radzi, a radzić musi skoro pracuje też na 2.4 a to przecież najpowszechniejsze pasmo - w każdym domu działa WiFI i pewnie w 90% na 2.4 a nie 5GHz. No i nie zapominajmy też o Bluetooth - także 2.4GHz.
Z drugiej strony jak pójdziesz w Z-Wave to przyrost liczby urządzeń może pozytywnie wpłynąć na jakość działania sieci, bo aktywne urządzenia, stale wpięte do prądu będą retransmitowały sygnały. Zigbee zdaje się działa także jako sieć mesh więc może być podobnie.

Mnie brakuje trochę w obu przypadkach - zarówno Zigbee jak i Z-Wave urządzeń na kształt ROP-21/22 czyli switch podtynkowy/dopuszkowy - takie coś ma Fibaro i nie znalazłem innych podobnych rozwiazań, a chcąc rozbudowywać się i wpinać do niej coraz więcej urządzeń - to takie kosteczki to jednak mus. zintegrowany z panelem dotykowym switch nie zawsze każdemu będzie pasować.

P.S. Udało mi się w końcu uruchomić Domoticz na docker, wersja na debianie ma wszystko co potrzebowałem, jestem zadowolony, a przy okazji nauczyłem się trochę obsługi linuxa, ssh itp. Po tej nauce jestem wdzięczny Microsoftowi, że jednak wymyślił Windowsa :)
To, kto wymyślił interfejs Windowsopodobny trudno jednoznacznie stwierdzić. Kiedyś była o to wojna między Microsoftem, Apple i...HP w tej sprawie - ale to dawne czasy. Niemniej jednak chwała im, że wyciągnęli ludzi z epoki shella łupanego ;)

« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 07, 2019, 15:15:41 »
A inne hałasują? Co tam w sumie może wydawać dzwięki - chyba tylko silniczek i przekładnie. No ciekawy jestem jak się Zamelowa spisuje.
I to jeszcze jak. Np coś podobnego miałem do tej pory. Jak zaprogramowałem dogrzewanie sypialni w nocy to spanie się skończyło, szybko przyzwyczaiłem się do spania bez ogrzewania w nocy :). Dlatego na początku nie wierzyłem, że Danfoss działa bo silnik praktycznie jest bezgłośny.

A Aqarę rozważam bardzo mocno, choć chyba wypuścili nowy hub, który jeszcze może nie być rozpoznawany w systemach.

« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 08, 2019, 12:02:13 »
Mnie brakuje trochę w obu przypadkach - zarówno Zigbee jak i Z-Wave urządzeń na kształt ROP-21/22 czyli switch podtynkowy/dopuszkowy

Nie wiem czy o takie coś chodzi.