Nowa wersja aplikacji Exta Life - 2.1 i 2.11

• 8 Odpowiedzi
  • 6797 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Nowa wersja aplikacji Exta Life - 2.1 i 2.11
« dnia: Stycznia 16, 2019, 17:11:27 »
Wraz z softem 1.3 pojawiła się nowa wersja aplikacji 2.1 w sklepie Play. Dzisiaj pojawiła się kolejna wersja 2.11.
Niech ci, którzy raportują problemy z zakładkami i niewidocznymi kanałami spróbują jeszcze raz jak to działa na nowej aplikacji.

Moje wrażenia są takie, że chyba (odpukać) w końcu Zamel (Ready4S) poradził sobie z drenażem baterii w tle. Aplikacja nie jest raportowana przez Android jako zużywająca energię w tle. Dodatkowo też sprawdzając kilka razy statystki użycia procesora nie widziałem, aby liczby rosły. Można w końcu pozwolić aplikacji na normalną pracę. Mam nadzieję, że już tak zostanie :) Jeśli tak to można będzie uznać tym samym, że jeden z najdłużej istniejących w aplikacji błędów (od samego początku jej istnienia) został w końcu wyeliminowany.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

• 139
Odp: Nowa wersja aplikacji Exta Life - 2.1 i 2.11
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2019, 22:30:34 »
Chodzi jak by płynniej, i udało mi się dodać kanał czujnika którego wcześniej nie było a program twierdził że już jest dodany.

Mam jeszcze jedno wielkie zastrzeżenie nadal jest coś co mnie wkurza, mianowicie jak wchodzę w urządzenia nie mogę zmienić ich kolejności a lubię mieć porządek, tak samo wchodząc w DOM wybierając podkategorię już nie idzie zmienić kolejności. Czy też kolejności scen. Tak więc jak dziś dodałem czujnik temp. w kuchni chcąc by temperatura była pierwsza na górze musiałem usunąć 7 urządzeń dodać czujnik i dopiero od nowa te urządzenia co dla mnie jest głupie. No i ostatnia rzecz co by już się nie czepiać jak dla mnie zbyt łatwo usunąć urządzenie czy scenę jak dla mnie powinno to być do wyboru z rozwijanego menu a nie przy przesunięciu w bok palcem bo już kilka razy coś wywaliłem. Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2019, 23:07:39 »
Przesuwanie elementów to jedna z moich pierwszych propozycji zmian - zobacz tutaj :) Też mnie to niezmiernie wkurza. Niestety od roku nic się tu nie zmieniło  :(
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 17, 2019, 20:26:00 »
Mam jeszcze jedno wielkie zastrzeżenie nadal jest coś co mnie wkurza, mianowicie jak wchodzę w urządzenia nie mogę zmienić ich kolejności a lubię mieć porządek, tak samo wchodząc w DOM wybierając podkategorię już nie idzie zmienić kolejności. Czy też kolejności scen.

U mnie na najnowszej wersji softu i aplikacji z kolejnością jest dokładnie tak jak wcześniej - DZIAŁA zmiana kolejności podkategorii w menu Dom, a w menu Urządzenia, Sceny, Programy czasowe - NIE.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 17, 2019, 20:32:20 »
Mam jeszcze jedno wielkie zastrzeżenie nadal jest coś co mnie wkurza, mianowicie jak wchodzę w urządzenia nie mogę zmienić ich kolejności a lubię mieć porządek, tak samo wchodząc w DOM wybierając podkategorię już nie idzie zmienić kolejności. Czy też kolejności scen.

U mnie na najnowszej wersji softu i aplikacji z kolejnością jest dokładnie tak jak wcześniej - DZIAŁA zmiana kolejności podkategorii w menu Dom, a w menu Urządzenia, Sceny, Programy czasowe - NIE.
Czyli jest nas już trzech których to denerwuje. Ale prędko nie doczekamy się rozwiązania bo to wymagałoby zmian w kontrolerze. Choć dla chcącego nic trudnego jak to mówią

*

Offline tool

• *
  • 14
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2019, 09:10:19 »
w wersji 2.1 dostępny był widget ekranu głównego. Niestety próba jego dodania kończyła się crashem aplikacji. Szybką poprawką w wersji 2.11 wycofano widget. Ale ten wyciek sugeruje że możemy się spodziewać widgetu w kolejnych wersjach aplikacji

*

Offline jm

• **
  • 38
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2019, 11:01:20 »
Witam,
Wersja apki 2.11 wgrana (kontroler 1.3.1) w czujnikach temperatury z RNK przypisanych do kategorii (u mnie TEMPERATURA) nadal można dokonać modyfikacji - trzy kropki tak jak w URZĄDZENIACH (w załączeniu zrzut ekranu coby nie być gołosłowny). Modyfikacja widoczna bez względu na zalogowanego: użytkownika czy administratora. Ta sam historia w iOS (wer. apki 2.0). O dziwo pojawił się 2 kanał odbiornika ROP-22 ale żeby było ciekawiej to teraz jest widoczny we wszystkich kategoriach (zakładkach). Przykład na załączonym zdjęciu. U mnie aktualnie pojawił się w 3 zakładkach. Podobno od przybytku głowa nie boli  :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 18, 2019, 14:41:08 »
w wersji 2.1 dostępny był widget ekranu głównego. Niestety próba jego dodania kończyła się crashem aplikacji. Szybką poprawką w wersji 2.11 wycofano widget. Ale ten wyciek sugeruje że możemy się spodziewać widgetu w kolejnych wersjach aplikacji
O i to właśnie jest jedna z idei tego forum - dzielenie się wiedzą, spostrzeżeniami i nowościami :) Dzięki za to info. Na pewno niektórzy się ucieszą, bo sądząc nawet po wpisach na forum i komentarzach w Google Play są ludzie, którzy czekają na widżet.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 18, 2019, 14:44:01 »
Witam,
Wersja apki 2.11 wgrana (kontroler 1.3.1) w czujnikach temperatury z RNK przypisanych do kategorii (u mnie TEMPERATURA) nadal można dokonać modyfikacji - trzy kropki tak jak w URZĄDZENIACH (w załączeniu zrzut ekranu coby nie być gołosłowny). Modyfikacja widoczna bez względu na zalogowanego: użytkownika czy administratora. Ta sam historia w iOS (wer. apki 2.0). O dziwo pojawił się 2 kanał odbiornika ROP-22 ale żeby było ciekawiej to teraz jest widoczny we wszystkich kategoriach (zakładkach). Przykład na załączonym zdjęciu. U mnie aktualnie pojawił się w 3 zakładkach. Podobno od przybytku głowa nie boli  :)
U mnie taka sama historia z tymi czujnikami. Kompletnie nie rozumiem po co to jest - szczególnie dla czujnika. Czasem brakuje mi tego trójkropka dla odbiorników w kategoriach, ale dla czujników...dziwne. Nie wiem czy to zamierzone czy przypadkowe, chociaż fakt, że pojawiło się także na iOS może świadczyć także o tym, że to jednak celowa funkcja.

Z tym kanałem - to niezły kanał. Coś Zamel tego nie może opanować. Przechwycenie ruchu sieciowego dałoby tu odpowiedź czy to wina kontrolera, że wysyła niepoprawnie ten kanał w niepoprawnych kategoriach czy też aplikacja wariuje.