Witam,
W
swojej opinii na temat systemu poruszyłem kwestię problemów ze współpracą ściemniacza z niektórymi żarówkami.
Chciałbym tą kwestię rozwinąć.
Zdanie na temat żarówek LED ma wyrobione od lat. W domu od 6 lat w punktach świetlnych, które posiadam pracują żarówki GU10 firmy OSRAM (seria Par). Żadna z nich nie uległa uszkodzeniu, a 10 z nich pracuje średnio 3-4 godziny dziennie. Mając porównanie do chińskich ledów, które stosowali z marnym skutkiem różni znajomi (czas pracy max. rok lub dwa) postanowiłem dla ściemniacza RDP-21 zainwestować ponownie w sprzęt markowy, ale tym razem padło na PHILIPSa. Głównie z racji, że nie bardzo mogłem znaleźć ledowe, ściemnialne GU10 firmy OSRAM, które miałyby rozsądny kąt rozsyłu równy co najmniej 50 stopni. Także w różnych testach ściemnianych żarówek ledowych na internecie często żarówki PHILIPS współpracują ze ściemniaczami lepiej niż OSRAM .
To co udało mi się znaleźć w ofercie PHILIPS to żarówka LED GU10 60°MASTER LEDspot MV VALUE 4.3W 2700K 365lm. Kilka słów o tej żarówce. Świeci bardzo ładnym, ciepłym światłem (dokładnie o takie mi chodziło, aby przypominało barwą klasyczny halogen). A co najważniejsze - poprawnie współpracuje ze ściemniaczem. Zakres regulacji w stosunku do klasycznego 40W halogenu jest mocno ograniczony ("klasyk" ledwo się żarzy na ustawieniu 1%, a LED na takim samym ustawieniu świeci znacznie mocniej). Zmianę w mocy świecenia widać na całym zakresie regulacji 0-100%, ale wrażenie jest takie jak gdyby na wartości 1% żarówka od razu dawała jakieś 30% swojej mocy i potem od tego zakresu światłość zwiększa się do 100%.
Gdy okazało się, że ta jedna sztuka działa poprawnie - postanowiłem dokupić więcej. Pech chciał, że przy ponownym zakupie nie zwróciłem uwagi na detale i kupiłem kilka LEDów PHILIPsa o wszystkich parametrach identycznych z powyższymi oprócz mocy. Ta wynosiła 4.9 W zamiast 4.3, czyli o kilka dziesiątych W więcej. Nie bardzo mogłem to zrozumieć, ponieważ okazało się, że jest to nowsza wersja tamtej żarówki, więc raczej nie powinna pobierać więcej prądu. Spodziewałbym się wręcz czegoś przeciwnego. Niestety z żarówkami 4.9 W - ściemnaicz RDP-21 nie chciał współpracować
. Żarzyły się non stop, nawet gdy ściemniacz teoretycznie był skręcony na 0%. Po zwiększeniu wartości ściemniacza - żarówka i tak świeciła tak samo mocno.
Przestrzegam więc, aby przed zakupem szczególnie większej partii - sprawdzić jak żarówki LED współpracują z RDP-21.Podsumowując - poniżej te, które osobiście testowałem.
WSPÓŁPRACUJĄCE Z RDP-21:- PHILIPS GU10 60°MASTER LEDspot MV VALUE 4.3W 2700K 365lm
NIE WSPÓŁPRACUJĄCE Z RDP-21:- PHILIPS GU10 60°MASTER LEDspot MV VALUE 4.9W 2700K 355lm
Zachęcam Was do dzielenia się swoimi uwagami i wynikami testów, tak abyśmy tutaj mogli zbudować bazę wiedzy odnośnie tego, które ściemnialne żarówki LED dają się ściemniać - i nie żarzą się na ustawieniu 0% - z RDP-21, a które nie.Pozdrawiam!