Widzę że na forum jest obecnie mało osób ale mam nadzieje że się rozwinie... Jednocześnie Witam Wszystkich
Czy ktoś z Was próbował spiąć system Zamela z Domoticzem np. na Raspberry?
Witaj na forum!
Owszem, jest nas jeszcze mało, szczególnie tych aktywnych na forum, ale jak na twór, który istnieje dopiero 1,5 tygodnia i nie posiada jeszcze dostatecznego wsparcia wyszukiwarki Google (fraza "exta life opinie" nie wyświetla forum nawet na drugiej stronie) myślę że nie jest źle. Sam mam nadzieję, że forum będzie rosło w siłę a użytkowników przybyje. Może to też wynikać przez same zainteresowanie rynkiem systemu Exta Life. Trudno mi powiedzieć jakie ono jest, ale jeśli mam ocenić przez pryzmat forum i aktywności na facebooku (oficjalnym) to chyba nie ma nas jeszcze zbyt wielu.
Wracając do tematu - ciekawy wątek zacząłeś. Nie znam systemu Domticz. Ciekawe czy ktoś miał z nim do czynienia? Czy mógłbyś w przybliżeniu napisać jak to działa? Soft to tylko sof, ale jak komunikuje się z elementami wykonawczymi? Czy jest jakiś ustandaryzowany protokół? Czy to kwestia implementacji Domoticz pod dany system? Jeśli tak, to wsparcia dla Exta Life nie doczekasz się jeszcze przez długie lata.
Pamiętaj, że tutaj żaden element wykonawczy nie ma swojego IP (zakłądam, że Domoticz tak właśnie działa - komunikuje się z poszczególnymi sterownikami, które mają swój IP). Tutaj adres IP ma tylko sterownik centralny - EFC-01.
Może znajdzie się wśród użytkowników jakiś zapalony haker, który doda implementację Domoticz do Exta Life, ale może to trochę zająć.
Chętnie dowiem się czegoś więcej na temat Domoticz więc odezwij się jeszcze w tej sprawie.
Pozdrawiam