Wow, dzięki za obszerną wypowiedź
Wygląda, że mamy jednak na forum automatyków-amatorów. To cieszy, bo w końcu będę mógł podyskutować o wszystkich tych rozwiązaniach "obok" Exta Life, których sama Exta nie dostarcza, a które się w domu przydają.
Tak, czytałem też o możliwości dopinania czujników do Sonoffów. To ciekawe rozwiązanie, które tylko potwierdza jak uniwersalny może być ESP8266 i jego implementacja w Sonoff Basic. Dobrze, że mówisz, że mogą się palić, choć powiem ci, że mój Basic wygląda w środku inaczej niż wszystkie inne, które widziałem. Układ płytki jest nieco inny. Zasilanie jest poprowadzone dwustronnie grubymi ścieżkami, a wyprowadzenia z przekaźnika są pociągnięte grubymi przewodami linkowymi. Także przekaźnik wygląda inaczej. Być może pierwsze generacje były podatne na przegrzewanie i zmodyfikowali je, aby ten problem rozwiązać.
Tak czy owak, ja swój egzemplarz przerobiłem także "sprzętowo" na wzór ROP-21. Tzn nie chciałem aby przekaźnik podawał mi na zaciski napięcie zasilania, tylko to co sam podam mu na pierwszy zacisk. Chodziło o styk zwierny dla dowolnego sygnału. Musiałem więc upiłować w dwóch miejscach ścieżki drukowane i przelutować kable, które już tam były. Użyłem tego, aby móc załączać piec z aplikacji. Docelowo chce dorobić do tego harmonogram i uzależnić od temperatury - na wzór tradycyjnego termostatu sterującego.
Wrzuć swoje fotki tak jak obiecałeś. Chętnie zobaczę.
A tą strukturą drzewa mnie zaskoczyłeś. Ciekawy jestem jak to wygląda, bo nie bardzo potrafię sobie to wyobrazić w odniesieniu do encji. W HA jest pojęcie grupy. Można też tworzyć grupy grup. I chyba to miałeś na myśli. Rozwiązanie to szalenie mi się podoba, ponieważ pozawala na załączanie lub wyłączenie całej grupy urządzeń. I tak jednym klikiem możemy wyłączyć lub włączyć wszystkie światła w pokoju. W Exta Life potrzebne są do tego 2 sceny, co mnie dość mocno irytowało i niepotrzebnie zużywało pulę scen. W HA jest to ficzer out-of-the box. Taki switch pojawia się samoczynnie dla każdej grupy świateł lub przełączników. Można go zdeaktywować w razie potrzeby dla danej grupy przez konfigurację. Wrzuć też screena tego drzewa, bo ciekawi mnie jak to wygląda w OpenHAB.
Co do prądożerności ESP8266, to moim zdaniem może wynikać po prostu z modułu WiFi, który sam w sobie pożera dużo prądu. Ale może są inne scalaki, które lepiej nadawałyby się do baterii. Nie mam doświadczenia. Może to kwestia ceny. 8266 to taniocha, którą można śmiało ładować masowo w różne rozwiązania IoT i do tego nadaje się idealnie.
Mniej prądożerne i nadające się do baterii rozwiązania są raczej oparte o inne częstotliwości. 2,4 GHz wymaga sporej mocy aby dawać rozsądny zasięg. Z-Wave, a nawet Exta działają na 868 MHz. Inne radia na 433. Tego, że częstotliwość nośna wpływa na tłumienie sygnału jestem pewny i pewnie właśnie 868 lepiej nadaje się do baterii, ponieważ nie wymaga takiej mocy, aby zapewnić dobry zasięg.
Jeszcze wracając do OpenHAB. Muszę poczytać jak działa ten MyopenHAB. Brzmi podobnie jak Home Assistant Cloud, tyle że tam jest to niestety usługa płatna. I także wtedy nie trzeba przekierowań portów. Lokalna instalacja łączy się wtedy z chmurą, która jest miejscem, do którego łączy się użytkownik.
Google Assistant z rozwiązanie Cloud nie wymaga prawie żadnej konfiguracji do działania, ale mnie udało się zintegrować GA i tak z moją lokalną instalacją, więc mogę sterować Exta Life i innymi rzeczami także z aplikacji Home lub GA po angielsku. Także czekam na 15 stycznia i jakieś wieści kiedy pojawi się wersja polska. Czekam na nią bardzo, bo mam jeden scenariusz, którego bardzo często potrzebuję - szczególnie zimą, gdy szybko się ściemnia. I gdy odpalą język polski, to będę mógł go zrealizować w Android Auto, w którym Assistant działa dość dobrze a od jesieni jeszcze lepiej w Google Maps.
Myślę, że te systemy czerpią pomysły i rozwiązania jeden od drugiego i dlatego wydaje mi się, że oferują podobne możliwości i wybór to kwestia upodobań do danego interfejsu lub języka skryptowego.
Wracając do płytki Wemos - to jak będę kiedyś miał pomysł na jej wykorzystanie i programowanie to zgłoszę się do Ciebie
A co do integracji Exta z OpenHAB przez MQTT - to wal śmiało. Postaram się pomóc. Koncepcja jest bardzo prosta, a samo MQTT pewnie znasz. Nie ma w tym żadnej szczególnej filozofii. To tylko kwestia poznania tego jak wyglądają topic'i i payload'y w MQTT w OpenHAB i skonfigurowanie ich / zmapowanie, aby topici tworzone przez moje skrypty były rozpoznawane przez OpenHAB, a ich Payload'y odpowiednio interpretowane.
Proponuję ci na początek odpalić program
start_exta2ha.sh po uprzednim wyedytowaniu pliku konfiguracyjnego config.py i uruchomieniu jakiegoś klienta MQTT - polecam MQTT.fx. Jak zasubskrybujesz się na wątejk 'homeassistant/#' to będziesz widział co mój skrypt "nadaje" przez MQTT do Home Assistanta. Generalnie na początku zobaczysz tam wszystkie swoje urządzenia Exta Life z ich identyfikatorami i kanałami, oraz ich maping z konfiguracją w HA a potem skrypt zacznie co 5 minut "nadawać" ich aktualne stany - zobaczysz więc jaki payload odpowiada stanowi danego urządzenia. Przez włączanie/wyłaczanie twoich odbiorników Exta Life i obserwację pojawiajacych się w kliencie MQTT topic'ów - zobaczysz co oznacza dany Payload. Potem skonfrontuj to z dokumentacją OpenHAB i voila!
Tak czy owak jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać.
Skoro czekasz na Asystenta Google to myślę, że warto poświęcić trochę czasu, aby ożywić swoją skostniałą Extę Life i sterować nią głosowo