Wada funkcji logicznych

• 2 Odpowiedzi
  • 8053 Wyświetleń
Wada funkcji logicznych
« dnia: Listopada 27, 2018, 17:11:36 »
WITAM
Mam problem z funkcjami logicznymi, nawet zamel rozkłada ręce. Mianowicie mam grzejniki elektryczne, które sterowane są przez rop22. Jak zmieniam temperaturę to zmienia mi się też wynik sceny np. Salon on zamienia się na kuchnia on nie zawsze ale zazwyczaj samo się zmienia . Zamel próbował u siebie wewnętrznie testować i niby wszystko jest ok. Dałem im dostęp zdalny do mojego kontrolera i potwierdzili, że coś jest nie tak pierwszy raz coś takiego widzą. Więc przesłali mi nowy kontroler, ale problem nadal jest i kazali poczekać na nowe aktualizację.
Mam prośbę czy mógłby ktoś z was u siebie spróbować jeśli ma rop22? Ustawić funkcje logiczne na rop i zobaczyc czy przy zmianie temp. zmieni się wynik na  inną scenę. Najlepiej zrobić kilka scen, ja mam 4 odbiorniki na ogrzewaniu. Tak na marginesie  to sterowanie temperatura to jakaś porażka jakby nie mogło to być w jednym panelu dodaj zmniejsz temp  w jednym oknie. Trochę sie zawiodłem a wydałem na system kilka tysięcy i muszę się męczyć. Jak wasze wrażenia.?
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2018, 17:18:20 wysłana przez remarcin »

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Wada funkcji logicznych
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2018, 18:28:58 »
Witaj,
A czy twój poprzedni kontroler wysłałeś do Zamela? Bo jeśli tak to jest to kolejny, żenujący przykład na brak umiejętności reprodukcji błędów przez ludzi od Exta Life. Na forum jest wiele opisanych i udokumentowanych błędów, których Zamel nie potrafi zreprodukować / naprawić. Niektóre są tam od ponad roku (np. synchronizacja czasu >:()
Jestem prawie pewny, że posiadając fizycznie kontroler można się do niego podłączyć czymś do programowania kontrolera i mieć dostęp do debugowania softu...tutaj pewnie więcej powiedziałby kolega Gadulowaty lub yaworski, którzy programowanie kontrolerów mają dobrze opanowane.

Cóż jedno jest pewne - nic nie dzieje się przypadkowo, a błąd w działaniu kontrolera to po prostu błąd jego oprogramowania. Zawsze. Błędy spowodowane awarią sprzętu najczęściej kończą się zawieszeniem urządzenia, lub ew jego restartem.
Tak więc można wymieniać kontroler wielokrotnie, ale to najpewniej nic nie da (jedynie wykluczy jakieś nieprawidłowe wpisy na karcie SD).

Ja osiągnąłem limit scen, a jeszcze nie zdążyłem poprzepisywać czasówek do Home Assistanta, żeby zwolnić jakieś sceny w EFC-01. Na razie nie będę mógł pomóc.
Może ktoś inny z forum wyciągnie dłoń??
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Wada funkcji logicznych
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2018, 07:20:08 »
Witaj,
A czy twój poprzedni kontroler wysłałeś do Zamela? Bo jeśli tak to jest to kolejny, żenujący przykład na brak umiejętności reprodukcji błędów przez ludzi od Exta Life. Na forum jest wiele opisanych i udokumentowanych błędów, których Zamel nie potrafi zreprodukować / naprawić. Niektóre są tam od ponad roku (np. synchronizacja czasu >:()
Jestem prawie pewny, że posiadając fizycznie kontroler można się do niego podłączyć czymś do programowania kontrolera i mieć dostęp do debugowania softu...tutaj pewnie więcej powiedziałby kolega Gadulowaty lub yaworski, którzy programowanie kontrolerów mają dobrze opanowane.

Cóż jedno jest pewne - nic nie dzieje się przypadkowo, a błąd w działaniu kontrolera to po prostu błąd jego oprogramowania. Zawsze. Błędy spowodowane awarią sprzętu najczęściej kończą się zawieszeniem urządzenia, lub ew jego restartem.
Tak więc można wymieniać kontroler wielokrotnie, ale to najpewniej nic nie da (jedynie wykluczy jakieś nieprawidłowe wpisy na karcie SD).

Ja osiągnąłem limit scen, a jeszcze nie zdążyłem poprzepisywać czasówek do Home Assistanta, żeby zwolnić jakieś sceny w EFC-01. Na razie nie będę mógł pomóc.
Może ktoś inny z forum wyciągnie dłoń??
Najpierw oni mi przysłali nowy kontroler żebym nie został z niczym po czym im odesłałem mój.  Mam wrażenie, że sie wkopalem z tym zamelem nie wiedziałem, ze ten system ma tyle błędów i naprawa ich trwa za długo.   >:(