Witam, mam taki otóż problem. Rolety mają własne krańcówki, działają w trybie automatycznym (np. wykrywanie przeszkód). Zależy mi aby działały w tym trybie. Jeśli chodzi o samo zamykanie i otwieranie nie ma problemu. Problem zaczyna się, gdy chcę procentowo ustawić poziom otwarcia/zamknięcia. Wtedy zgodnie z tym jakie zadanie otrzymał sterownik, zamyka lub otwiera się w całości. Tak jakby nie otrzymał informacji zwrotnej, dopiero po przekroczeniu czasu, widać, że polecenie zostaje przerwane. Czy miał ktoś taki problem i wie jak go rozwiązać?
P.S. W trybie ręcznym można sterować z aplikacji, ale nie ma wtedy krańcówek ustawionych i łatwo je przekręcić, oraz brak zabezpieczenia przeciążeniowego.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem opis problemu, ale wydaje mi się, że rolety które posiadasz wymagają sterowania impulsowego, a nie ciągłego. Sterowniki SRP-22 ExtaLife zasadniczo przewidziane są do sterowania ciągłego, tzn. podanie napięcia na dany kierunek uruchamia napęd i działa on tak długo jak podane jest napięcie. Czyli gdy wydajesz polecenie góra/dół to roleta owszem uruchamia się, ale tak naprawdę nie działa zgodnie z czasami jazdy ustawionymi w sterowniku SRP-22, lecz do osiągnięcia swojego położenia krańcowego. Gdy próbujesz zadać pozycję rolety, to sterownik Exty podaje napięcie przez krótszy czas (np. połowę ustawionego czasu dla pozycji 50%), ale roleta i tak traktuje to jako impuls sterujący (choć i tak zbyt długi) i jedzie do położenia krańcowego. Oczywiście można (a nawet należałoby) ustawić w sterowniku SRP-22 czas jazdy na np. 1s (czyli krótki impuls), ale to niestety nic nie zmieni w możliwości zadania pozycji z ExtaLife.
Aby przekonać się czy faktycznie rolety działają na sterowaniu impulsowym, możesz wydać polecenie jazdy, a następnie po np. 1-2s wydać polecenie stop - jeśli roleta nadal będzie jechała do pozycji krańcowej, a nie zatrzyma się - roleta działa na impuls. Prawdopodobnie dopiero wydanie polecenia jazdy w przeciwną stronę ją zatrzyma.
Jeżeli w napędach, które posiadasz nie da się przestawić sterowania na ciągłe, to niestety nie będzie możliwości zadawania pozycji rolety.
Generalnie do integracji w systemach automatyki budynku najlepsze są zwykłe silniki z mechanicznymi krańcówkami, które działają tak długo jak podaje się im zasilanie na dany kierunek jazdy, a nie te które mają własne zasilanie, a sterowanie z zewnętrznych systemów jest tylko impulsowe.