OFFTOP
...oprócz synchronizacji włączników świateł ...
Co masz tutaj na myśli? Czy to coś odnośnie z-wave? Pytam z ciekawości, bo zamierzam dokupić kilka kolejnych urządzeń z-wave i jeśli trzeba coś synchronizować to chciałbym o tym wiedzieć
Nawet sterowanie odkurzaczem zrobiłem swojego czasu w NodeRed , ale po znalezieniu metody podziału graficznego mieszkania na strefy pozostało to jednak w HA. Przy okazji wiem, że masz ten odkurzacz widziałeś ten dodatek - jest kapitalny:
https://github.com/PiotrMachowski/lovelace-xiaomi-vacuum-map-card
Tak, widziałem już na początku listopada, ale nie sprawdzałem. Jest taka grupa
https://www.facebook.com/groups/HomeAssistant/ i autor wrzucił tam swój kod już wcześniej. Potem nawet chyba w oficjalnych Relese Notes do HA 0.102 o tym wspomnieli. Odnośnie tej grupy FB to polecam. Ludzie najczęściej pytają tam o pomoc, ale można się też dowiedzieć o nowych ciekawych urządzeniach smart pod HA, a niektórzy chwalą się swoim GUI i rozwiązaniami, więc można się zainspirować czyjąś pracą. Niektórzy mają na prawdę ciekawe, a inni totalnie odjechane pomysły np. sterowanie światłami:
,
Nie sprawdzałem dokładnie, ale ten komponent nie rozwiązuje chyba jednej istotnej dla mnie rzeczy: pierwotnego wyznaczenia mapy mieszkania. Zdarza mi się co jakiś czas, że po uruchomieniu aplikacji Mi Home chcąc uruchomić niezdefiniowane strefy sprzątania przypadkowo uruchamiam full cleanup. To powoduje, że tracę mapkę i muszę ją potem znowu wyznaczać, bo wtedy sprzątanie strefowe bez nich nie działa. Więc aplikacja Mi Home nadal potrzebna.
Kolejna rzecz to moje podejście do interfejsu w HA. Ma być jak najmniej scrollowania i jak najwięcej treści na ekranie smartfona. A to dyskwalifikuje ten dodatek, bo karta zajmowałaby mi sporo miejsca na ekranie.
Moje rozwiązanie wygląda tak:
Wystarczy parę klików i mam wybrane predefiniowane strefy sprzątania.
Z drugiej strony kartę możnaby ukryć i pokazywać na zasadzie włącz/wyłącz, więc może się zainteresuję. Skoro można także wyznaczać strefy sprzątania ad-hoc to może się przydać. No i można chyba sprawdzić postęp sprzątania na mapce? Jeśli tak to na pewno spojrzę na nią jeszcze raz
Mały błąd. przesadziłem z baterią bo pisałem z pamięci, sprawdziłem i jest 75% nie 78%.
To faktycznie duża różnica
Myślę, że na jej wartość wpływ ma to, że w sezonie letnim przestawiam czas wybudzenia głowic na dużą wartość (oszczędność baterii) oraz niewielka ilość uruchomień bo mieszkanie mam dość ciepłe.
Rzadkie wybudzanie na pewno, ale sądzę, że głowica i tak dość często koryguje nastaw zaworu, chyba że masz sterowanie bez harmonogramu i głowica ma utrzymywać stałą temperaturę 24/7, to wtedy faktycznie jak raz ustawi to korekcje będą wykonywane tylko gdy znacznie zmieni się temperatura na zewnątrz. Jeśli jest jakiś harmonogram i np odcina zawór gdy nie ma nikogo w domu, to myślę, że i tak musi trochę pracować. Tak czy owak uważam, że zużycie energii ma na prawdę niesamowicie niskie jak na takie urządzenie. Myślę, że sam czip z-wave także może mieć tu znaczenie i pobór energii jest niewielki także z tego powodu.