Natywna integracja z Home Assistant (komponent)

• 207 Odpowiedzi
  • 36098 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #120 dnia: Lutego 07, 2020, 14:27:17 »
Dokładnie tak sie stało, jedna żarówa miała ikonę lampki wiszącej ale prosto a nie pod kątem. Po restarcie jest ok.
Dzięki za info👍. Nie sprawdzałem tego przypadu, a teraz już będę wiedział jak zachowuje się HA w tej sytuacji.
Szkoda... Miałem nadzieję, że będę mógł przechwycić w HA fakt naciśnięcia przycisku RNK. Brakuje mi u Zamela "smart-gniazdek" i póki ktoś w zamelu się nie ogarnie z tematem, chciałem skorzystać z urządzeń od "majfriendów".
No chyba że jest jakiś inny sposób na który nie wpadłem a ktoś z szanownego grona stosuje u siebie:) głównie chodzi o lampy stojące czy nocne podłączone bezpośrednio do ściany... robienie średnio-estetycznych przejściówek na ROP-ach odpada;)
OFFTOP:
Ja przez 2 lata kombinowałem z wsadzaniem ROPa w puszki. Oczywiście wyglądało to paskudnie, dlatego ukrywałem to gdzie się dało, ale przynajmniej mogłem sterować z aplikacji lub automatycznie. Mnie też brakowało gniazdek w Zamelu, a gdy pokazali suplowy PNW-01 to się wkurzyłem, że nie ma czegoś takiego w Exta Life. I tak jak już pisałem koledze @Cezary.K wczoraj - między innymi od tego braku (który był już kolejnym z rzędu) zacząłem drążyć głębiej temat alternatywnych rozwiązań. Okazało się, że jest całe morze możliwości, niejednokrotnie tańszych. Oczywiście chodzi o rozwiązania od majfrendów ;) Także wtedy zainteresowałem się tematem HA, a dzięki niemu po raz pierwszy całe świąteczne oświetlenie zrobiłem na estetycznych gniazdkach. Częściowo na Sonoff S26 (przeprogramowane na esphome.io), częściowo na Shelly, częściowo na gniazdku NeoCC zwave.
Ja rozumiem, że konstruowanie modułów zajmuje dużo czasu, ale ten rynek tak szybko się rozwija, że wchodząc na niego trzeba to robić szturmem i wprowadzać kompletną linię produktów. Shelly zaczęło stosunkowo niedawno a mają komplet sprzętu. Jakość może nie powala, ale z czasem pewnie się poprawi.
Ostatnio właśnie przerabiałem minimalnie lampkę nocką dziecka, aby można było ją gasić z aplikacji, ale żeby także można było nią sterować ze zwykłego wyłącznika na kablu. Trzeba było wymienić kabel do wyłącznika na 4 żyłowy i w małej puszce wsadzić moduł Shelly 1 i voila! :) Puszka schowana za łóżkiem, a lampkę w końcu można gasić z automatu lub po prostu gdy wiem, że dziecko już śpi bez chodzenia po schodach.
Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak Shelly Button. Teraz być może zrobiłbym to właśnie na tym:
https://shelly.cloud/smart-wifi-home-automation-shelly-button/

Rynek nie śpi jak widać, a taki sam problem jak ty i ja ma zapewne więcej ludzi, więc co sprytniejsi i szybsi producenci wychodzą na przeciw z rozwiązaniem :)
Akurat samego Shelly nie przeprogramowywałem i włączyłem jedynie MQTT i tak nim steruję w HA.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2020, 14:30:22 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 07, 2020, 15:11:35 »
OFFTOP:
Szkoda... Miałem nadzieję, że będę mógł przechwycić w HA fakt naciśnięcia przycisku RNK.
A i jeszcze a propos tego - także mi tego brakuje. Wyobrażasz sobie jak łatwo możnaby sterować czymkolwiek zintegrowanym z HA za pomocą np pilota Exta Life?! Ja posiadam 36 kanałowy pilot Exta Life. Musiałem go kupić, gdy okazało się, że RNP nie będzie dostępny we wrześniu 2017 jak był zapowiadany a później. Nie mogłem sterować świeżo co wykonaną instalacją Exta Life poza aplikacją. Lipa jak nie wiem co. Kupiłem więc pilota. Nadajniki puszkowe pojawiły się dopiero końcem stycznia 2018 więc z "małym", prawie półrocznym poślizgiem. A co się nawkurzałem z tego powodu to moje...
Teraz pilot używany jest w przypadkach awaryjnych (np na czas naprawy kontrolera), ale gdyby kontroler powiadamiał aplikację Exta Life o naciśnięciu guzika nadajnika to jak prosto możnaby to wykorzystać w HA!
Napisałem nawet propozycję takiej funkcji na oficjalnym forum, ale nie spotkała się na razie z jasną odpowiedzią: https://extalife.pl/forum/topic/104/ Brak konkretu, a sądzę, że zastosowań może być wiele.
Gdyby Zamel rozszerzył protokół aplikacji to bardzo łatwo można to dodać do integracji z HA i reagować na zdarzenia nadajników Exta Life tak jak jest to zrobione w integracji Zigbee: trigger'em byłoby zdarzenie (event). Myślałem nawet jak to zaprogramować w integracji i nie wydaje się skomplikowane...brakuje tylko woli Zamela, aby coś takiego wprowadzić.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2020, 15:13:28 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #122 dnia: Lutego 10, 2020, 08:30:42 »
Ja przez 2 lata kombinowałem z wsadzaniem ROPa w puszki. Oczywiście wyglądało to paskudnie, dlatego ukrywałem to gdzie się dało, ale przynajmniej mogłem sterować z aplikacji lub automatycznie. Mnie też brakowało gniazdek w Zamelu, a gdy pokazali suplowy PNW-01 to się wkurzyłem, że nie ma czegoś takiego w Exta Life. I tak jak już pisałem koledze @Cezary.K wczoraj - między innymi od tego braku (który był już kolejnym z rzędu) zacząłem drążyć głębiej temat alternatywnych rozwiązań. Okazało się, że jest całe morze możliwości, niejednokrotnie tańszych. Oczywiście chodzi o rozwiązania od majfrendów ;) Także wtedy zainteresowałem się tematem HA, a dzięki niemu po raz pierwszy całe świąteczne oświetlenie zrobiłem na estetycznych gniazdkach. Częściowo na Sonoff S26 (przeprogramowane na esphome.io), częściowo na Shelly, częściowo na gniazdku NeoCC zwave.
No właśnie mam to samo, już prawie nabyłem dodatkowe ROPy w celu przerobienia ich na własne moduły ale estetycznie odstraszyło mnie posiadanie kolejnych "przedłużaczy" czy dziwnych puszek walających się po podłodze czy pod szafkami - akurat w miejscu gdzie mam lampy, nie mam gdzie ich schować a na przedłużacze ogólnie jestem uczulony ;)
Co do alternatywy to widzę że jest tego pełno, chciałbym jednak żeby to było spójne, przynajmniej żeby działało na jednych kneflach i nie wymagało sięgania po telefon czy szukania pilotów - stąd pomysł wykorzystania stanu włącznika w HA, nie doczytałem jednaj wcześniej że takiej opcji Zamel nie przewidział.
Zostaje czekanie na inteligentne gniazdko od Zamela lub pomysł, który wpadł mi podczas pisania tej odpowiedzi :)
Wprawdzie kosztowo podniesie to wartość projektu ok 2x ale będzie spójne, jako trigger dla gniazdek od majfrenda można wykorzystać np odbiornik SLR-21 - lub jakikolwiek inny dla którego stosunek ceny do ilości kanałów byłby korzystniejszy;) Parujemy sobie fizyczne knefle z SLR-em (wrzuconym gdziekolwiek) a zmianą stanu na jego wyjściu wyzwalamy w HA włączenie estetycznego gniazdka z Ali...
Przy czterokanałowym odbiorniku daje to nam ~80cebulionów za gniazdko zamiast 40 ale pewnie i tak będzie to taniej niż za mityczne gniazdko od przyjaciół z Pszczyny:)
Pewnie ktoś wpadł na to przede mną, pytanie zatem czy i jak się sprawdza takie rozwiązanie ;)

« Odpowiedź #123 dnia: Lutego 10, 2020, 11:01:09 »
Onufr - poczekaj jeszcze. Jak pytałem w Zamelu w połowie listopada kiedy będą w sprzedaży gniazdka wtykowe ROG-21, otrzymałem odpowiedź: na przełomie roku 2019/2020. Jest połowa lutego więc na wiosnę może będą.
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #124 dnia: Lutego 10, 2020, 11:11:11 »
(...)jako trigger dla gniazdek od majfrenda można wykorzystać np odbiornik SLR-21 - lub jakikolwiek inny dla którego stosunek ceny do ilości kanałów byłby korzystniejszy;) Parujemy sobie fizyczne knefle z SLR-em (wrzuconym gdziekolwiek) a zmianą stanu na jego wyjściu wyzwalamy w HA włączenie estetycznego gniazdka z Ali...
Przy czterokanałowym odbiorniku daje to nam ~80cebulionów za gniazdko zamiast 40 ale pewnie i tak będzie to taniej niż za mityczne gniazdko od przyjaciół z Pszczyny:)
Pewnie ktoś wpadł na to przede mną, pytanie zatem czy i jak się sprawdza takie rozwiązanie ;)
Tak możnaby to zrobić, ale znowu da o sobie znać wada Exta Life: żaden odbiornik nie powiadamia kontrolera o swojej zmianie stanu przy sterowaniu lokalnymi łącznikami. W rezultacie HA dostanie informację o zmianie przy najbliższym pollingu stanu odbiorników Exta Life czyli domyślnie max po 5 minutach. Jeśli komuś to nie przeszkadza to ok, ale sądzę, że w praktyce jednak będzie uciążliwe.

Wpadł mi do głowy jednak pewien pomysł. Zamel zmieniając sposób komunikowania się odbiorników systemu z dwukierunkowego na pseudo-dwukierunkowy (odczyt stanu tylko na żądanie kontrolera) w sofcie 0.9.5 z kwietnia 2018 roku poprawił stabilność systemu, ale wylał przy tym dziecko z kąpielą. I sterowanie lokalne - jakże popularne i użyteczne - nie pozwala na natychmiastowe monitorowanie stanu w aplikacji lub HA. Pomysł polega na tym, aby Zamel wprowadził we wszystkich odbiornikach natychmiastowe powiadamianie kontrolera o zmianie stanu uaktywniane za pomocą konfiguracji z poziomu aplikacji. Tym sposobem to użytkownik decydowałby, które klocki mają nadawać od razu. To zdecydowanie zwiększy komfort używania oraz pozwoli na realizowanie kolejnych scenariuszy integracyjnych taki jak Twój pomysł z wykorzystaniem odbiornika jako triggera.
Chyba zapodam taki feature-request na oficjalnym forum.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2020, 11:27:34 wysłana przez admin »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 10, 2020, 11:12:34 »
Onufr - poczekaj jeszcze. Jak pytałem w Zamelu w połowie listopada kiedy będą w sprzedaży gniazdka wtykowe ROG-21, otrzymałem odpowiedź: na przełomie roku 2019/2020. Jest połowa lutego więc na wiosnę może będą.
A ja sądzę, że te urządzenia będą objęte właśnie zamkniętymi testami, które Zamel ogłosił w styczniu. Myślę, że to potrwa ze 2-3 miesiące, więc pewnie w maju lub czerwcu coś się może pojawi, ale pewnie nie wszystko to, co zapowiedziano na Energetab.

« Odpowiedź #126 dnia: Marca 21, 2020, 21:24:34 »
Admin - czy Twoja integracja w chwili obecnej obsługuje Home Assistant 0.106.6?
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 21, 2020, 21:26:14 »
Admin - czy Twoja integracja w chwili obecnej obsługuje Home Assistant 0.106.6?
Od dzisiaj działam na HA 0.107.4 i nie widzę żadnych problemów. A co się dzieje, że pytasz o 0.106?

« Odpowiedź #128 dnia: Marca 21, 2020, 21:34:33 »
Zaktualizowałem Jolkę (HA w wersji 0.106.6) i encje extalife mam jako niedostępne.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 21, 2020, 21:37:50 »
Zaktualizowałem Jolkę (HA w wersji 0.106.6) i encje extalife mam jako niedostępne.
Nie sądzę, żeby to była wina integracji. W HA nie zmieniano nic, co mogłoby popsuć jej działanie. Chyba, że twórcy Jolki coś zmienili w kodzie HA, ale wątpię. Wrzuć log HA - linie dla komponentu extalife. Na początku linii loga szukaj słów "extalife" oraz "pyextalife". Inaczej ciężko coś powiedzieć.
A nie zmienił ci się czasem adres IP (jeśli w konfiguracji tej integracji masz go zapisany "na sztywno")? Sterowanie z aplikacji Exta Life działa?

« Odpowiedź #130 dnia: Marca 21, 2020, 21:48:17 »
Proszę...
Może ma związek z migracją serwera...
https://ai-speaker.discourse.group/t/migracja-serwera-ais-dom-na-bramce-do-wersji-2-0/299
Kontroler EFC działa poprawnie z aplikacją Zamel.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 21, 2020, 21:54:14 »
Proszę...
Może ma związek z migracją serwera...
https://ai-speaker.discourse.group/t/migracja-serwera-ais-dom-na-bramce-do-wersji-2-0/299
Kontroler EFC działa poprawnie z aplikacją Zamel.
Aaa to. Szczerze przyznam, że ten błąd zdarzył mi się tylko 1 raz przez 4 miesiące ciągłego działania integracji. Nie potrafię wytłumaczyć go inaczej niż jakimś błędem w kontrolerze EFC-01, który wysyła paczkę danych nie tak jak w pozostałych 99.999999% przypadków. Zdarzyło ci się to może przy starcie serwera? Jeśli tak to faktycznie encji nie będzie. Zrestartuj HA i powinno być dobrze. Może kiedyś wpadnę na jakiś pomysł jak to ominąć, ale to jest na tak niskim poziomie, że nie chce tam zbytnio grzebać, bo cała komunikacja z kontrolerem od tego zależy tzn wszystkie akcje, które wykonuje HA na kontrolerze mogą się zdestabilizować jak coś sknocę. Od jakiegoś czasu myślę, żeby tam zaglądnąć i może nieco przepisać kod, ale jeszcze się za to nie mogłem porządnie zabrać. Błąd jest tak rzadki, że ryzyko zepsucia przewyższa potencjalny zysk.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 21, 2020, 21:56:00 »
A no i restart EFC-01 też nie zaszkodzi :)

« Odpowiedź #133 dnia: Marca 21, 2020, 21:58:43 »
Adres IP kontrolera mam na sztywno w sieci ustawiony. Migracji serwera na bramce AIS nie robiłem jaszcze. Tak jak zalecają zacząłem od aktualizacji asystenta. Dzięki za informację. Dużo zdrowia życzę...

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 21, 2020, 22:00:35 »
Adres IP kontrolera mam na sztywno w sieci ustawiony. Migracji serwera na bramce AIS nie robiłem jaszcze. Tak jak zalecają zacząłem od aktualizacji asystenta. Dzięki za informację. Dużo zdrowia życzę...
Dzięki, wzajemnie :) Daj znać, czy restart pomógł.