Dokładnie tak sie stało, jedna żarówa miała ikonę lampki wiszącej ale prosto a nie pod kątem. Po restarcie jest ok.
Dzięki za info👍. Nie sprawdzałem tego przypadu, a teraz już będę wiedział jak zachowuje się HA w tej sytuacji.
Szkoda... Miałem nadzieję, że będę mógł przechwycić w HA fakt naciśnięcia przycisku RNK. Brakuje mi u Zamela "smart-gniazdek" i póki ktoś w zamelu się nie ogarnie z tematem, chciałem skorzystać z urządzeń od "majfriendów".
No chyba że jest jakiś inny sposób na który nie wpadłem a ktoś z szanownego grona stosuje u siebie:) głównie chodzi o lampy stojące czy nocne podłączone bezpośrednio do ściany... robienie średnio-estetycznych przejściówek na ROP-ach odpada;)
OFFTOP:
Ja przez 2 lata kombinowałem z wsadzaniem ROPa w puszki. Oczywiście wyglądało to paskudnie, dlatego ukrywałem to gdzie się dało, ale przynajmniej mogłem sterować z aplikacji lub automatycznie. Mnie też brakowało gniazdek w Zamelu, a gdy pokazali suplowy PNW-01 to się wkurzyłem, że nie ma czegoś takiego w Exta Life. I tak jak już pisałem koledze
@Cezary.K wczoraj - między innymi od tego braku (który był już kolejnym z rzędu) zacząłem drążyć głębiej temat alternatywnych rozwiązań. Okazało się, że jest całe morze możliwości, niejednokrotnie tańszych. Oczywiście chodzi o rozwiązania od majfrendów
Także wtedy zainteresowałem się tematem HA, a dzięki niemu po raz pierwszy całe świąteczne oświetlenie zrobiłem na estetycznych gniazdkach. Częściowo na Sonoff S26 (przeprogramowane na
esphome.io), częściowo na Shelly, częściowo na gniazdku NeoCC zwave.
Ja rozumiem, że konstruowanie modułów zajmuje dużo czasu, ale ten rynek tak szybko się rozwija, że wchodząc na niego trzeba to robić szturmem i wprowadzać kompletną linię produktów. Shelly zaczęło stosunkowo niedawno a mają komplet sprzętu. Jakość może nie powala, ale z czasem pewnie się poprawi.
Ostatnio właśnie przerabiałem minimalnie lampkę nocką dziecka, aby można było ją gasić z aplikacji, ale żeby także można było nią sterować ze zwykłego wyłącznika na kablu. Trzeba było wymienić kabel do wyłącznika na 4 żyłowy i w małej puszce wsadzić moduł Shelly 1 i voila!
Puszka schowana za łóżkiem, a lampkę w końcu można gasić z automatu lub po prostu gdy wiem, że dziecko już śpi bez chodzenia po schodach.
Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak Shelly Button. Teraz być może zrobiłbym to właśnie na tym:
https://shelly.cloud/smart-wifi-home-automation-shelly-button/Rynek nie śpi jak widać, a taki sam problem jak ty i ja ma zapewne więcej ludzi, więc co sprytniejsi i szybsi producenci wychodzą na przeciw z rozwiązaniem
Akurat samego Shelly nie przeprogramowywałem i włączyłem jedynie MQTT i tak nim steruję w HA.