Witam
Wspomniałeś o zmianie strzałek do rolet i komendzie na to, ale tego nie dodałeś. Jest jakaś szansa, że jeszcze to ogarniesz bo trochę wkurzające jest wchodzenie do każdej rolety oddzielnie.
Pozdrawiam
Witaj,
Od dawna planuję to zmienić to prawda. Ale przeszkodą było to, że nie udawało mi się tego zaimplementować w taki sposób w jaki chciałem. Tzn na porządnie, a nie robić prowizorki
Pomysł na to polegał na wprowadzeniu dodatkowych opcji konfiguracyjnych do pliku configuration.yaml dla naszej integracji. I tutaj był problem jak to zapisać w składni walidatora konfiguracji. Po ostatnich 3 miesiącach grzebania w kodzie HA zrobiłem się trochę mądrzejszy i dzisiaj przysiadłem do tego ponownie i udało się!
Możesz ściągnąć wstępna wersję 1.1 integracji zawierającą wprowdzenie obsługi dodatkowej konfiguracji z tego linku:
https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/archive/1.1.zipTa wersja po uruchomieniu zmieni sposób w jaki działają rolety w GUI HA. Od teraz będzie to działało w zgodzie z modelem abstrakcji dla platformy cover. Podstawowa różnica to to, że teraz suwak ustawiony w pozycji 100 będzie oznaczał
roletę otwartą. Czyli odwrotnie niż w aplikacji Exta Life. To jedyny sposób, aby GUI HA (przyciski) działało poprawnie. Znaczenie przycisków góra, dół pozostaje bez zmian.
Będzie to oficjalny tzw breaking change w wersji 1.1 integracji.
Jeśli ci się nie spodoba, to będzie możliwość używania tego tak jak do tej pory bez potrzeby cofania kodu integracji do wcześniejszej wersji dodając dodatkowy wpis w konfiguracji:
options:
cover:
inverted_control: True
Czyli całościowo wtedy wpis wyglądać będzie tak:
extalife:
user: root
password: mojemegahaslo
options:
cover:
inverted_control: True
Finalną wersję opublikuję po wprowadzeniu jeszcze jednej dodatkowej zmiany (dla rozszerzenia mapowania ROP-ów jako świateł) i potwierdzeniu od ciebie, że to działa. To mapowanie także będzie oparte o tą dodatkową konfigurację i także czeka na wprowadzenie od dawna i było zablokowane z tego samego powodu.