Natywna integracja z Home Assistant (komponent)

• 207 Odpowiedzi
  • 36088 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 03, 2020, 19:50:03 »
A co do ściągania pliku loga. To nie musisz się bawić w wyciąganie karty SD. Z tego co rozumie, to masz hass.io na malinie. A jeśli tak to masz dostęp do add-onów. Tak się składa, że zacząłem testować nieoficjalny pakiet hass.io na Synology i też teraz eksploruję dostępne addony. HA nie przestaje mnie zadziwiać i wprawiać w podziw co do jego architektury i rizwiązań. Addony są rozwiązane na prawdę niesamowicie fajnie. W żargonie możnaby rzecz, że jest to seamless integration. Wszystko działa w ramach wirtualnej sieci, autoryzują się centralnie w HA. Nie trzeba żadnego reverse proxy żeby móc oglądać zawartość serwowaną przez serwer web addona w HA jako karta rozszerzenia. Mnóstwo rzeczy, które trzeba by było rzeźbnić, aby osiągnąć jedynie przybliżony efekt - odpada. Wiem coś o tym, bo próbowałem dorabiać te addony ręcznie bez hass.io. Zabawy i kombinacji co niemiara. Ale z tych żmudnych i wkurzających a nie ciekawych i rozwijających. HA to na prawdę super system. Techniczni docenią.

Ale do sedna - jeśli masz hass.io to skorzystaj z genialnego addona: http://homeassistant.local:8123/hassio/addon/core_configurator (ten adres powinien zadziałać w twojej sieci lokalnej) o nazwie "File editor". Dzięki niemu możesz w prosty sposób edytować pliki konfiguracyjne HA wprost z przeglądarki. Możesz też dowolny plik ściągnąć na dysk. I polecam ci właśnie wyciągać loga w ten sposób - będzie chyba najprościej.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2020, 19:51:38 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 03, 2020, 19:54:51 »
Zapytam tylko czy to odwrócenie stanu rolet nie zmieni nic w scenach, kiedy roleta ma się przymknąć np na 30%?
Nie no karty nie wyciągam. Dostęp do karty mam chyba jako dysk sieciowy - skrót w mój komputer - lokalizacja sieciowa. Za chwile wgrywam.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 03, 2020, 19:56:34 »
Zapytam tylko czy to odwrócenie stanu rolet nie zmieni nic w scenach, kiedy roleta ma się przymknąć np na 30%?
Nie no karty nie wyciągam. Dostęp do karty mam chyba jako dysk sieciowy - skrót w mój komputer - lokalizacja sieciowa. Za chwile wgrywam.
Owszem zmieni się. Tak jak pisałem wcześniej - to jest tzw. breaking change. Trzeba przekalkulować nowe położenie suwaka w scenach i automatyzacjach na zasadzie: nowa_pozycja = 100 - stara_pozycja.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 03, 2020, 20:08:48 »
A no i nie zapomnij o zmianie timeout-u na 15 bo znowu znikną ci encje w HA :)

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 03, 2020, 20:30:56 »
Ok chyba działa poprawnie. Oczywiście w scenach zmiana nastąpiła - ale za chwile to poustawiam i zobaczymy.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 04, 2020, 22:07:51 »
Witajcie zintegrowani z HA! ;)
Tak jak wspominałem w ostatnim czasie na forum - wypuszczam kolejną wersję integracji zawierającą, to co już w pierwsze 2 dni wersji 1.0 pojawiło się w zapowiedziach - rozszerzone mapowanie urządzeń ROP/ROP na encje typu light zamiast switch oraz zmiana działania w sterowaniu roletami.
To także pierwsza wersja integracji, która zawiera tzw. breaking changes (na pewno znane wam jeśli czytacie Release Notes kolejnych wydań Home Assistant'a). Oznacza to, że w pewnych obszarach zmieni się zachowanie działania integracji wynikające z nowości. Na szczęście dla leniwych lub tych, którzy po prostu będą chcieli, aby wszystko działało po staremu można będzie dostosować te nowości pod siebie zachowując dotychczasową logikę sterowania i mapowania. Szczegóły poniżej

Nowe funkcje:
Wprowadziłem obsługę opcji konfiguracyjnych (dodatkowe wpisy w pliku configuration.yaml) w celu zwiększenia elastyczności dla użytkowników końcowych i wpłynięcia na zachowanie integracji w HA. Opcje dotyczą poszczególnych platform (np. cover, light etc). Obsługiwane są następujące opcje:
  * cover: sterowanie odwrócone (opcja: inverted_control; domyślnie: False) - powoduje, że suwak pozycji cover działa tak jak w aplikacji Exta Life. 0 = roleta schowana, 100 = roleta całkowicie opuszczona (okno całkowicie zakryte). Ustawienie to pozwala zachować dotychczasową logikę działania - jak w wersji 1.0. Efekty uboczne: przyciski GUI do otwierania / zamykania HA są niepoprawnie wyszarzone w GUI HA w skrajnych położeniach (0 i 100), ponieważ GUI HA oczekuje, że roleta w pełni schowana to pozycja = 100, a nie 0. Generalnie te efekty uboczne to nic nowego - na pewno je znacie, jeśli macie rolety Exta Life zintegrowane z HA. Suwak pozycji rolety działał do tej pory w HA tak samo jak w aplikacji Exta Life. Jest to wygodne, ale HA niepoprawnie wyszarza w GUI przyciski. Dlatego postanowiłem, że od tej wersji domyślnie pozycja = 100 to będzie roleta podniesiona, a zmienić to będzie można właśnie ustawieniem inverted_control

* light: rozszerzyłem listę ikon dla urządzeń ROP / ROM (opcja: icons_list; domyślnie: 8,9,13,14,15,16,17), które spowodują, że te urządzenia będą reprezentowane w HA jako światło (light) a nie przełącznik (switch). Nowe numery ikon to: 8,9,14,16,17. Znaczenie wszystkich numerków można sprawdzić na naszej wiki pod  tym linkiem
Jeśli komuś to nowe mapowanie nie odpowiada i chce zostawić swoje ROP/ROM jako switch w HA - musi dodać opcje konfiguracyjne i tam wylistować jakie ikony mają powodować mapowanie ROP/ROM na światło w HA. Możliwa jest także pusta lista: [], która spowoduje, że żaden ROP/ROP nie zmapuje się na light.

Przykładowa konfiguracja w pliku configuration.yaml z nowymi opcjami, która pozwoli zachować dotychczasową logikę dla rolet i mapowania świateł z wersji 1.0:
extalife:
  user: root
  password: mojemegahaslo
  options:
    cover:
      inverted_control: True
    light:
      icons_list:
      - 13
      - 15
Cała sekcja 'options' jest opcjonalna i nie trzeba jej dopisywać w pliku configuration.yaml. Ci, którzy zdecydują się na nowe zasady nie muszą nic robić - opcje same ustawią się na domyślne wartości tak ja opisywałem.

Breaking changes:
* Platforma `cover` działa teraz domyślnie zgodnie z modelem abstrakcji Home Assistant, gdzie pozycja 100 oznacza, że ​​roleta jest całkowicie schowana (okno nie jest zakryte). Jest to breaking change, ponieważ wszystkie sceny, skrypty i automatyzacje, które używają suwaka położenia rolety, będą musiały zostać zmienione i wartości dla suwaka przeliczone na nowo. Nowa pozycja powinna być obliczona jako: nowa_wartość = 100 - stara_wartość.
Znaczenie przycisków GUI góra / dół (otwieranie / zamykanie) pozostaje takie samo. To nowe zachowanie można zastąpić, ustawiając opcję „inverted_control: True” w opcjach integracji dla platformy „cover”

* Domyślnie więcej ikon urządzenia ROP / ROM (przełącznik) będzie miało wpływ na mapowanie tych urządzeń jako świateł w HA zamiast przełączników. ROP/ROM z ikonami 8,9,13,14,15,16,17 zostaną przy starcie HA z wersją integracji 1.1 zmapowane na light a nie switch. Wszystkie sceny, skrypty, automatyzacje i układ GUI będą wymagały zmian i dostosowania. To zachowanie może być również zastąpione przez opcje integracji, ustawiając `icons_list` jedynie na na 13 i 15 platformy `light`.

Poprawki:
* Obsługa błędu podczas wykrywania adresu IP kontrolera, gdy nie jest podany w konfiguracji. W rzadkich przypadkach mogło się zdarzyć, że ten błąd się pojawiał (w zasadzie tylko gdy pracowałem nad integracją startując ją na nowo co chwila i testując ją) i powodował błąd ładowania całej integracji co skutkowały tym, że w HA nie pojawiały się żadne encje z Exta Life

* zwiększony domyślny limit czasu wykonywania komend z 5 do 15 sekund. Zapobiega błędom w inicjalizacji integracji podczas startu HA w dużych instalacjach, w których kontroler EFC-01 potrzebuje dużo więcej czasu na odczytanie stanu wszystkich odbiorników. Przy dużych instalacjach takich jak u kolegi @wswsws domyślna wartość 5 sekund nie wystarczała i kontroler w tym czasie nie zdążył odpytać wszystkich urządzeń i skutek był taki, że encje odbiorników nie pokazywały się w HA. Potestowałem to i sądzę, że zwiększenie timeout'u nie będzie miało negatywnych skutków ani dla integracji ani dla HA

Do pobrania z: https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/releases/tag/1.1

Jak zawsze feedback mile widziany! :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2020, 22:41:57 wysłana przez admin »

*

Offline SebiCo

• 225
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 04, 2020, 22:53:22 »
Zainstalowane - u mnie wszystko wydaje się działać ok  :D

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 05, 2020, 11:16:04 »
Zainstalowane - u mnie wszystko wydaje się działać ok  :D
Niezawodny kolega SebiCo :) Dzięki za info. Liczę na to, że równie ochoczo dasz feedback do kolejnej wersji. Tam dopiero będzie co testować :)

*

Offline SebiCo

• 225
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 05, 2020, 13:05:53 »
Spoko, jest troszkę więcej czasu to można testować ;)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 05, 2020, 13:21:36 »
Spoko, jest troszkę więcej czasu to można testować ;)
Ale to jeszcze trochę trzeba będzie poczekać, choć mam wrażenie, że szybko się z tej masowej kwarantanny nie uwolnimy. Oczywiście udostępnię dopiero taką wersję, która będzie działała stabilnie, i którą sam trochę najpierw potestuję, żeby można było spokojnie używać jej na codzień w ramach testów. Ale na to trzeba jeszcze jednak trochę poczekać, chociaż moim moim zdaniem warto :)

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 05, 2020, 14:57:16 »
U mnie również działa poprawnie. Pozdrawiam

« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 21, 2020, 21:36:04 »
Tak możnaby to zrobić, ale znowu da o sobie znać wada Exta Life: żaden odbiornik nie powiadamia kontrolera o swojej zmianie stanu przy sterowaniu lokalnymi łącznikami. W rezultacie HA dostanie informację o zmianie przy najbliższym pollingu stanu odbiorników Exta Life czyli domyślnie max po 5 minutach. Jeśli komuś to nie przeszkadza to ok, ale sądzę, że w praktyce jednak będzie uciążliwe.

Wpadł mi do głowy jednak pewien pomysł. Zamel zmieniając sposób komunikowania się odbiorników systemu z dwukierunkowego na pseudo-dwukierunkowy (odczyt stanu tylko na żądanie kontrolera) w sofcie 0.9.5 z kwietnia 2018 roku poprawił stabilność systemu, ale wylał przy tym dziecko z kąpielą. I sterowanie lokalne - jakże popularne i użyteczne - nie pozwala na natychmiastowe monitorowanie stanu w aplikacji lub HA. Pomysł polega na tym, aby Zamel wprowadził we wszystkich odbiornikach natychmiastowe powiadamianie kontrolera o zmianie stanu uaktywniane za pomocą konfiguracji z poziomu aplikacji. Tym sposobem to użytkownik decydowałby, które klocki mają nadawać od razu. To zdecydowanie zwiększy komfort używania oraz pozwoli na realizowanie kolejnych scenariuszy integracyjnych taki jak Twój pomysł z wykorzystaniem odbiornika jako triggera.
Chyba zapodam taki feature-request na oficjalnym forum.
Obecnie ciepię z powodu braku mobilnych przycisków dla sterowania odbiornikami spoza ekosystemu Exta Life. Mam wolne RNK i kombinuję jak je wykorzystać w w HA (w moim przypadku Jolka). Czy może pojawiły się jakieś nowe rozwiązania dla tych nadajników. A może jest dla nich alternatywa? Do zastosowania w HA bez większych kosztów.
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 21, 2020, 21:55:34 »
No właśnie mam to samo, już prawie nabyłem dodatkowe ROPy w celu przerobienia ich na własne moduły ale estetycznie odstraszyło mnie posiadanie kolejnych "przedłużaczy" czy dziwnych puszek walających się po podłodze czy pod szafkami - akurat w miejscu gdzie mam lampy, nie mam gdzie ich schować a na przedłużacze ogólnie jestem uczulony ;)
Co do alternatywy to widzę że jest tego pełno, chciałbym jednak żeby to było spójne, przynajmniej żeby działało na jednych kneflach i nie wymagało sięgania po telefon czy szukania pilotów - stąd pomysł wykorzystania stanu włącznika w HA, nie doczytałem jednaj wcześniej że takiej opcji Zamel nie przewidział.
Zostaje czekanie na inteligentne gniazdko od Zamela lub pomysł, który wpadł mi podczas pisania tej odpowiedzi :)
Wprawdzie kosztowo podniesie to wartość projektu ok 2x ale będzie spójne, jako trigger dla gniazdek od majfrenda można wykorzystać np odbiornik SLR-21 - lub jakikolwiek inny dla którego stosunek ceny do ilości kanałów byłby korzystniejszy;) Parujemy sobie fizyczne knefle z SLR-em (wrzuconym gdziekolwiek) a zmianą stanu na jego wyjściu wyzwalamy w HA włączenie estetycznego gniazdka z Ali...
Przy czterokanałowym odbiorniku daje to nam ~80cebulionów za gniazdko zamiast 40 ale pewnie i tak będzie to taniej niż za mityczne gniazdko od przyjaciół z Pszczyny:)
Pewnie ktoś wpadł na to przede mną, pytanie zatem czy i jak się sprawdza takie rozwiązanie ;)
onufr - zainspirowałeś mnie. W mojej instalacji jest parę wolnych kanałów w odbiornikach. Jako tigger`y w HA były by dobre do automatyzacji. Tylko jak zmusić kontroler do odpytania ich stanów? Ale mam inny pomysł. Może podkraść mu fakt odbioru sygnału z radiolinii. Wysterować nim moduł ESP8266 (czy inny), który uruchomił by skrypt w HA do odpytania odbiorników poza ustalonym pollingiem. W sumie większość z nas ma już rozbebeszony EFC. Może kolega Gadułowaty podpowiedział by w którym miejscu sprzętowo można by podebrać sygnał. Admin - jak, to widzisz od strony programowej integracji z HA?
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #178 dnia: Kwietnia 21, 2020, 21:56:30 »
Obecnie ciepię z powodu braku mobilnych przycisków dla sterowania odbiornikami spoza ekosystemu Exta Life. Mam wolne RNK i kombinuję jak je wykorzystać w w HA (w moim przypadku Jolka). Czy może pojawiły się jakieś nowe rozwiązania dla tych nadajników. A może jest dla nich alternatywa? Do zastosowania w HA bez większych kosztów.
Czyli nie tylko ja mam takie potrzeby! Obecnie nie ma na to rady, ale powiem tylko tyle, że pracuję nad nową wersją integracji. Będzie setup z GUI, będzie pełna reprezentacja klocków Exta Life jako Urządzeń w HA włącznie z kontrolerem oraz nadajnikami! Dodatkowo przygotuję integrację na dokładnie taki scenariusz o jakim piszesz: na możliwość otrzymywania powiadomień z kontrolera gdy kontroler odbierze sygnał klawisza z nadajnika Exta Life! A to oznacza, że będzie można w bardzo prosty sposób budować automatyzacje (device automations) HA w oparciu o sygnał z nadajnika! Czyż to nie wspaniała wizja?
Na etapie proof-of-concept to już działa. Szczegóły zostawię na później, ale powiem tylko, że kolejne ograniczenia kontrolera zostaną zniesione dzięki HA. Prace są już bardzo zaawansowane, ale w nowej wersji jest bardzo dużo zmian na wszystkich poziomach przetwarzania, więc rozgrzebałem to mocno i próbuję teraz poskładać na nowo, a to trwa.
Jednakże, aby to działało - potrzebujemy ukłonu ze strony firmy Zamel. Mam głęboką nadzieję, że kolega @przemek.zamel sprawę potraktuje poważnie i, że na prawdę coś się z tego urodzi, bo mam wrażenie, że kontroler zawiera wszystkie potrzebne składniki, aby odsyłać do aplikacji powiadomienie o zdarzeniu z nadajnika Exta Life, bo przecież wyzwala sceny dzięki temu, a z kolei w czasie rzeczywistym dosyła do aplikacji powiadomienia o zmianach stanu czujników. Wydaje się więc, że wszystko co potrzebne już jest tylko trzeba dodać taką funkcję.

Na oficjalnym forum Zamel opisałem szeroko zastosowanie: https://extalife.pl/forum/topic/104/#postid-363

Uważam, że można to zrobić tak samo jak notyfikację dla polecenia 20, które przysyła do aplikacji powiadomienia z czujników oraz zmiany stanów od innych użytkowników podłączonych do kontrolera.

Potencjał jest, zastosowań mnóstwo, a Exta Life mogłaby wypełnić kolejną niszę. Sam bym dokupił jakieś nadajniki Exta Life pod takie zastosowanie w HA.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2020, 21:58:10 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 21, 2020, 22:36:23 »
Super wieści, trzymam kciuki. Chętnie przetestuję "nową" integrację.
Moja konfiguracja HA dociera się bardzo wolno. Docelową pewnie nigdy nie będzie, bo wciąż rodzą się nowe pomysły.
Szukam sprzętu do testowania i nauki HA. Zastanawiam się nad zakupem takiego pudełka dla celów edukacyjno/integracyjno/eksperymentalnych:
http://www.prolech.com.pl/index.php?mod=przedmiot&id=42161
Jest jeszcze Dell Wyse...
P.S.
Dzięki Tobie mam na nowo zapalone hobby. To jest super, bo na ryby nie ma jak jeździć...