Natywna integracja z Home Assistant (komponent)

• 207 Odpowiedzi
  • 36087 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 22, 2020, 09:25:10 »
Ale mam inny pomysł. Może podkraść mu fakt odbioru sygnału z radiolinii. Wysterować nim moduł ESP8266 (czy inny), który uruchomił by skrypt w HA do odpytania odbiorników poza ustalonym pollingiem. W sumie większość z nas ma już rozbebeszony EFC. Może kolega Gadułowaty podpowiedział by w którym miejscu sprzętowo można by podebrać sygnał. Admin - jak, to widzisz od strony programowej integracji z HA?
Ostatni raz jak miałem styczność z oprogramowaniem mikrokontrolera to byłem w szkole średniej, a to było na prawdę dawno temu, za górami... itp ;) Ale z tego jak rozumiem jak działa ta elektronika to myślę, że takie podkradnięcie sygnału nie będzie proste. Otóż sygnał ten to nie jest prosty sygnał analogowy czyli zdarzenie na zasadzie - jest, nie ma tylko jest to ramka transmisji danych. Do tego zaszyfrowana. Moim zdaniem nie da się tak po prostu wpiąć gdzieś do płytki i czekać na jakiś sygnał. Skoro to ramka to wymaga odszyfrowania i interpretacji prze oprogramowanie odbiornika, a to oznacza, że przy tej operacji mamy transmisję wewnętrzną w odbiorniku pomiędzy ukłądem scalonym tory radiowego a mikrokontrolerem. Potem reszta procesu dzieje się już wewnątrz mikrokontrolera. Trzebaby pewnie jakoś podpiąć się równolegle do ukłądu toru radiowego i stamtąd przechwytywać to co od odsyła do mikrokontrolera. Dalej, nie wiem który komponent jest odpowiedzialny za odszyfrowanie ramek, ale stawiam, że to nie ukłąd radiowy a mikrokontroler to robi. Powstaje więc problem znalezienia klucza (chociaż kolega @Gadulowaty zdaje się go ma :) ) Takie przechwytywanie z podpięciem do odbiornika wymagałoby gimnastyki. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby zbudowanie swojego pseudoodbiornika Exta Life. Części kosztują niewiele. Pewnie w kilkudziesięciu złotych się da zamknąć. Ja bym połączył układ toru radiowego bezpośrednio z ESP8266 i zadaniem ESP8266 byłoby nasłuchiwanie na transmisję z toru radiowego i forwardowanie tego (bez filtrowania czy coś jest sparowane czy nie, bo sparowane i tak nie będzie) po WiFi np do HA czy czegokolwiek innego co może nasłuchiwać na TCP socket. Załóżmy że byłaby to integracja w HA - nowa lub rozbudowana obecna, która nasłuchiwałaby danych z tego układu i odpowiednio reagowała na nie np wysyłając zdarzenia na szynę zdarzeń HA. Może udałoby się reprezentować taki pseudoodbiornik jako urządzenie w HA i tym sposobem prosto tworzyć automatyzacje w HA na podstawie zdarzeń upublicznianych przez takie urządzenie.
Tak ja to widzę od strony teoretycznej. Jest to na pewno do zrobienia. Jak zawsze kwestia dostępnego czasu :)

Natomiast widzę 2 problemy: byłbym w stanie to ogarnąć od strony HA, ale na pewno nie ogarnę tematu od strony mikrokontrolera. Samo rozkminianie protokołu TCP Exta Life i programowania HA dało mi już wystarczająco dużo "emocji" i zajętego czasu, a poziom elektroniki i mikrokontrolera to po prostu nie mój poziom z którym pracuję. Mam zdecydowanie za mało wiedzy żeby to ogarnąć a research trwałby pewnie miesiącami albo dłużej. Trzebabby się pewnie przeszkolić w Arduino i elektronie jako takiej żeby jeszcze to spiąć sprzętowo. Musiałby to pociągnąć ktoś inny. Niestety jak widać jedynym specjalistą jest przywołany kolega @Gadulowaty, a wygląda, że i on nie ma za bardzo czasu.

Mamy 3 możliwe sposoby żeby urzeczywistnić to nasze wymaganie o przechwytywaniu sygnału z nadajników:
1. Zamel rozszerza protokół Exta Life i mamy to w ramach integracji.
2. Kolega Gadulowaty robi i wypuszcza swój soft do Exta Life, który forwarduje po TCP zdarzenia z nadajników
3. Budujemy pseudoodbiornik tak jak opisałem i mamy to tym sposobem.
Myślę jednak, że niestety wszystkie 3 są równie mało prawdopodobne, chociaż mam wielką nadzieję, że jednak numer 1 powstanie i że jest nieco bardziej prawdopodobny niż pozostałe 2.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 22, 2020, 09:35:33 »
Super wieści, trzymam kciuki. Chętnie przetestuję "nową" integrację.
Moja konfiguracja HA dociera się bardzo wolno. Docelową pewnie nigdy nie będzie, bo wciąż rodzą się nowe pomysły.
Szukam sprzętu do testowania i nauki HA. Zastanawiam się nad zakupem takiego pudełka dla celów edukacyjno/integracyjno/eksperymentalnych:
http://www.prolech.com.pl/index.php?mod=przedmiot&id=42161
Jest jeszcze Dell Wyse...
P.S.
Dzięki Tobie mam na nowo zapalone hobby. To jest super, bo na ryby nie ma jak jeździć...
Doskonale rozumiem twoje odczucia co do docelowej konfiguracji. U mnie jest podobnie. Nie wiem czy kiedykolwiek osiągnę ostateczną wersję, gdyż pomysły pojawiają się same. Ta zabawa bardzo wciąga :)
Co do platformy edukacyjnej to trudno mi tu coś sprzętowo doradzić. Jeśli tylko do nauki i eksperymentów, to ja na twoim miejscu w nic bym już nie inwestował tylko odpalił HA na Dockerze na laptopie lub wewnątrz Virtualbox tak jak pisałem odnośnie ESPhome.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 22, 2020, 09:55:36 »
Co do platformy edukacyjnej to trudno mi tu coś sprzętowo doradzić. Jeśli tylko do nauki i eksperymentów, to ja na twoim miejscu w nic bym już nie inwestował tylko odpalił HA na Dockerze na laptopie lub wewnątrz Virtualbox tak jak pisałem odnośnie ESPhome.
Tu pojawia się problem, moja druga połowa przejęła komputer. Przez pandemię szybko go nie odzyskam, to w tym momencie jej narzędzie pracy. Dlatego kombinuję (trochę dla zaspokojenia ciekawości).
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 22, 2020, 09:58:14 »
Tu pojawia się problem, moja druga połowa przejęła komputer. Przez pandemię szybko go nie odzyskam, to w tym momencie jej narzędzie pracy. Dlatego kombinuję (trochę dla zaspokojenia ciekawości).
Rozumiem. Najprościej będzie chyba zainteresować się Raspberry Pi. 3B+ spokojnie dla HA wystarczy. Instalacja HA jest wtedy banalnie prosta a tym sposobem wejdziesz w posiadanie małego komputerka o wielu zastosowaniach. Minus to karta SD w porównaniu to tych boxów Androidd TV, które mają flasha, ale tam z kolei będziesz musiał kombinować z instalacją.

« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 23, 2020, 10:36:52 »
Rozumiem. Najprościej będzie chyba zainteresować się Raspberry Pi. 3B+ spokojnie dla HA wystarczy. Instalacja HA jest wtedy banalnie prosta a tym sposobem wejdziesz w posiadanie małego komputerka o wielu zastosowaniach. Minus to karta SD w porównaniu to tych boxów Androidd TV, które mają flasha, ale tam z kolei będziesz musiał kombinować z instalacją.
RPi jest moim zdaniem przereklamowane. Za podobne pieniądze można kupić Dell z zasilaniem i pasywnym chłodzeniem. Zamiast firmowej karty kupić dysk SSD, jeśli komuś mało wbudowanej pamięci. Stąd inspiracja:
https://hejdom.pl/blog/22-home-assistant/190-home-assistant-sprzet-dell-wyse-dx0d.html
Porównawczo cena bramki AIS jest konkurencyjna. Poszukam jeszcze zupełnie budżetowego pudełka...dla zabawy z HA.
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 23, 2020, 10:45:33 »
RPi jest moim zdaniem przereklamowane. Za podobne pieniądze można kupić Dell z zasilaniem i pasywnym chłodzeniem. Zamiast firmowej karty kupić dysk SSD, jeśli komuś mało wbudowanej pamięci. Stąd inspiracja:
https://hejdom.pl/blog/22-home-assistant/190-home-assistant-sprzet-dell-wyse-dx0d.html
Porównawczo cena bramki AIS jest konkurencyjna. Poszukam jeszcze zupełnie budżetowego pudełka...dla zabawy z HA.
Na papierze ten Dell prezentuje się faktycznie przyzwoicie. Plus w porównaniu do RPi to procesor x86 a nie ARM, więc powinien być wydajniejszy. Także Dość dużo RAMu. Kolejny plus za możliwość podłączenia SSD. Do RPi 3B+ nie da się go podłączyć. Dopiero wersja 4 to wspiera. Minus to brak WiFi i Bluetooth w porównaniu do RPi. Nie wiem też czy ten Dell posiada złącza GPIO, które wśród domorosłych amatorów automatyki mają spore wzięcie w RPi.
Jest parę plusów i parę minusów. Wszystko zależy od tego do czego to ci będzie potrzebne. Do szerokich eksperymentów i zastosowań brałbym to, co ma jak najwięcej ficzerów

« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 24, 2020, 12:01:45 »
Mamy 3 możliwe sposoby żeby urzeczywistnić to nasze wymaganie o przechwytywaniu sygnału z nadajników:
2. Kolega Gadulowaty robi i wypuszcza swój soft do Exta Life, który forwarduje po TCP zdarzenia z nadajników
Myślę jednak, że niestety wszystkie 3 są równie mało prawdopodobne, chociaż mam wielką nadzieję, że jednak numer 1 powstanie i że jest nieco bardziej prawdopodobny niż pozostałe 2.
Jeśli Zamel nie pomoże, to trzeba przestawić się na zigbee2mqtt.io. Zwłaszcza przy takim wyborze produktów wspieranych (zamawiam dongle cc2531).
https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_devices.html
A w tej masie produktu/rozwiązania jak RNP-22 (do puszki i na baterię) nie widać. Z wyjątkiem płytek DIY.ru.
Za to IKEA i cena zaskoczyła:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/tradfri-przyciemniacz-bezprzewodowy-bialy-00468432/

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 24, 2020, 12:23:04 »
Jeśli Zamel nie pomoże, to trzeba przestawić się na zigbee2mqtt.io. Zwłaszcza przy takim wyborze produktów wspieranych (zamawiam dongle cc2531).
https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_devices.html
A w tej masie produktu/rozwiązania jak RNP-22 (do puszki i na baterię) nie widać. Z wyjątkiem płytek DIY.ru.
Za to IKEA i cena zaskoczyła:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/tradfri-przyciemniacz-bezprzewodowy-bialy-00468432/
Tak, zbiór produktów ZigBee rośnie niesamowicie szybko, a najlepsze w nim jest to, że to otwarty standard, ale standard czyli każdy producent może zacząć produkować w oparciu o ten standard i zapewniać kompatybilność, a klientom zostaje tylko wybierać w gąszczu ofert. Piękna sprawa z punktu widzenia konsumenta. A cenowo większość wypada wręcz rewelacyjnie - chociażby kultowa seria Xiaomi Aqara lub produkty IKEA Tradfri. Te dwie serie są bardzo popularne i często komentowane w grupie o Home Assistant.

Co do rozwiązań puszkowych - zgadza się. To nisza, również w standardzie Z-Wave, który z kolei posiadam ja. Zamel posiada to w ofercie. Pytanie tylko czy rzeczywiście zależy im na maksymalizacji ilości zastosować systemu. Jeśli tak, to wyeksponowanie zdarzeń z nadajników powinno im leżeć na sercu i zostać dodane do kontrolera w rozsądnym czasie, aby znowu nie przespać momentu na rynku. Rynek jest bardzo dynamiczny i rozwija się bardzo szybko. Konkurencji ciągle przybywa, a klient patrzy na cenę i możliwości. Ja stawiam, że za 5 lat to ZigBee będzie królem systemów bezprzewodowych, tak jak jeszcze do niedawna Z-Wave, któremu teraz też pali się pod nogami i z racji rosnącej konkurencji Z-Wave Alliace postanowiło otworzyć standard na niezależnych producentów chipów, aby wytworzyć konkurencję w tym obszarze i docelowo zbić ceny oraz spopularyzować szerzej ten standard.
Włączenie się do gry takich gigantów jak Apple, Microsoft, Amazon oraz IKEI i Xiaomi może oznaczać jedynie popularyzację ZigBee, a te firmy gwarantują wzrost sprzedaży.
Tak więc mniej popularnym systemom takim jak Exta Life zostaje tylko wojna w obszarze możliwości, więc dodanie tej funkcji wg mnie jest istotne i jest kolejną rzeczą, na której system może tylko zyskać. Taki brak spowoduje, że klienci będą szukać alternatywnych rozwiązań, a wiem po sobie, że jak znajdą, to będą drążyć dalej i dokupywać kolejne urządzenia z serii, która daje większe możliwości.

« Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 24, 2020, 12:36:57 »
Taki brak spowoduje, że klienci będą szukać alternatywnych rozwiązań, a wiem po sobie, że jak znajdą, to będą drążyć dalej i dokupywać kolejne urządzenia z serii, która daje większe możliwości.
Zgadzam się. Również jestem tego przykładem. Jak mówi przysłowie "Kto nie idzie do przodu, ten się cofa” – Johann Wolfgang von Goethe. W technologii powiedzenie, to zmieniono na "Kto nie biegnie do przodu, ten się cofa".

« Odpowiedź #189 dnia: Maja 06, 2020, 20:54:14 »
Na papierze ten Dell prezentuje się faktycznie przyzwoicie. Plus w porównaniu do RPi to procesor x86 a nie ARM, więc powinien być wydajniejszy. Także Dość dużo RAMu. Kolejny plus za możliwość podłączenia SSD. Do RPi 3B+ nie da się go podłączyć. Dopiero wersja 4 to wspiera. Minus to brak WiFi i Bluetooth w porównaniu do RPi. Nie wiem też czy ten Dell posiada złącza GPIO, które wśród domorosłych amatorów automatyki mają spore wzięcie w RPi.
Jest parę plusów i parę minusów. Wszystko zależy od tego do czego to ci będzie potrzebne. Do szerokich eksperymentów i zastosowań brałbym to, co ma jak najwięcej ficzerów
Wracając do sprzętu, na którym można postawić HA. Miało być budżetowo a nabyłem używany HP T620 Thin Client 64GB Flash, 4GB RAM DDR3, Quad-Core AMD GX-415GA 1,5GHz. Pasywne chłodzenie i trafił mi się z dodatkowym gniazdem  mSATA. Zadziwiający stosunek ceny do jakości. W mojej ocenie, super sprzęt do pracy, jak i na serwer z uwagi na mały pobór prądu i wydajność.
Piszę z niego z zainstalowanym OS Linux Mint 19.3 Cinnamon (bezproblemowo za rączkę i intuicyjnie).  Gorąco polecam zamiast RPi. Zwłaszcza, że sprzęt za mniejsze pieniądze może obsługiwać w domu wiele funkcjonalność w kontenerach dokera i pozostaje nadal pełnowartościowym komputerem.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2020, 21:08:45 wysłana przez Cezary.K »

« Odpowiedź #190 dnia: Maja 08, 2020, 11:17:52 »
Jak zauważyłem, nowi użytkownicy Exta Life uważają brak informacji o zmianie statusu odbiornika po zadziałaniu nadajnika, jako ewidentny błąd. A Zamel nie widzi problemu? Coś tam robią? Cisza nastała... żadnych nowości w temacie?
https://extalife.pl/forum/topic/131/#postid-424

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #191 dnia: Maja 08, 2020, 14:57:11 »
Jak zauważyłem, nowi użytkownicy Exta Life uważają brak informacji o zmianie statusu odbiornika po zadziałaniu nadajnika, jako ewidentny błąd. A Zamel nie widzi problemu? Coś tam robią? Cisza nastała... żadnych nowości w temacie?
No cóż, przed epoką odbiorników WiFi to fakt, że coś nie dawało odpowiedzi do kontrolera nikogo specjalnie nie dziwił. Jednokierunkowość była czymś powszechnym. Nawet Z-Wave tak kiedyś działało, z wyjątkiem któregoś producenta, który miał patent, na to, że odbiornik po zmianie stanu nadaje zwrotnie do kontrolera i informuje go o tym. Pozostałym producentom pozostawał polling stanu co kilka minut tak jak w naszej integracji. Uwierzysz, że taka pierdoła, która teraz jest czymś oczywistym byłą opatentowana? No, ale to już na szczęście przeszłość i teraz większość urządzeń radiowych (a wszystkie WiFi oraz ZigBee i Z-Wave) odpowiada samo z informacją zwrotną.
Czy doczekamy się notyfikacji z nadajników na wzór ZigBee i Z-Wave, aby obejść ten problem w ExtaLife i zyskać przy okazji dodatkowe możliwości? Wiadomo tylko tyle, że nic nie wiadomo 🤔 Mam nadzieję, że to 'tylko' kwestia priorytetów i doczekamy tego w rozsądnym czasie...że w ogóle doczekamy....

*

Offline _prz_

• **
  • 82
  • zamel.com
« Odpowiedź #192 dnia: Maja 08, 2020, 15:52:24 »

Bardzo proszę odpowiedź w tym temacie:
https://extalife.pl/forum/topic/131/#postid-426

Dzień dobry,

Sposób komunikacji został zmieniony, aby zyskać w 99.9% pewność, że stan wskazywany w aplikacji jest poprawny (załącz lub wyłącz). Przy większej ilości urządzeń, a zarazem większym czasie odpowiedzi wszystkich odbiorników zdarzały się sytuacje, w których były pomyłki. Gdy będziemy mieć rozwiązanie, które pozwoli na uzyskanie pewności wyświetlania stanu odbiorników to taką funkcjonalność wprowadzimy.

Na dzień dzisiejszy nie zalecamy stosowania komponentu Home Assistant, który nie jest przez nas autoryzowany. Po analizie i testach zauważyliśmy pewne problemy, które powodują zawieszanie się kontrolera, kasowanie odbiorników lub samych ustawień kontrolera. Temat integracji EXTA LIFE z innymi systemami, traktujemy bardzo poważnie.

Przemek, ZAMEL
zamel.com

« Odpowiedź #193 dnia: Maja 11, 2020, 23:33:20 »
Zadziało się trochę w świecie Home Assistant. Aktualności dla tych, którzy instalują HA w Docker:
https://community.home-assistant.io/t/on-hold-deprecating-home-assistant-supervised-on-generic-linux/194310/506
A ja mordowałem się ze skryptem instalacji obrazu kontenera...
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2020, 23:40:18 wysłana przez Cezary.K »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #194 dnia: Maja 12, 2020, 08:52:28 »
Zadziało się trochę w świecie Home Assistant. Aktualności dla tych, którzy instalują HA w Docker:
https://community.home-assistant.io/t/on-hold-deprecating-home-assistant-supervised-on-generic-linux/194310/506
A ja mordowałem się ze skryptem instalacji obrazu kontenera...
Na razie wycofali się z tego, bo negatywny odzew był zbyt duży, ale kiedyś to się pewnie stanie faktem