Witam!!! Nie dało by się zrobić obrazkowej instrukcji dla laika z opisem co trzeba mieć konkretnie jakie urządzenia. Zainstalowałem HA na telefonie mam kontroler i nie mam pojęcia gdzie wgrać to oprogramowanie do telefonu do kontrolera czy muszę mieć jakieś dodatkowe urządzenie. Zaczynam mieć dosyć exty za bardzo ogranicza możliwości. Pozdrawiam
Jeśli masz HA na telefonie to pewnie masz tylko aplikację. Przede wszystkim potrzebujesz zainstalować sam serwer Home Assistant.
Kolejność jest taka:
1. Myślisz gdzie chcesz uruchomić serwer HA: Raspberry Pi, komputer/laptop, serwerek NAS
2. W zależności od decyzji wybierasz "dystrybucję" - czyli wariant HA: odpowiednio:
- Rpi: hass.io (specjalnie dostosowana dystrybucja Linuxa z już zainstalowanym HA na pokładzie),
- laptop/PC: hass.io w maszynie wirtualnej, w Dockerze lub instalacja na bazie Pythona,
- NAS: takie same 2 opcje dla NAS, chociaż dla Synology istnieje także możliwość uruchomienia hass.io w ramach nieoficjalnego pakietu
Najbardziej polecanym sposobem uruchomienia jest hass.io, gdyż maksymalnie upraszcza instalację i zarządzanie a ponadto daje możliwość rozszerzania HA z GUI w bardzo prosty sposób na zasadzie add-on'ów
3. Zapoznajesz się z systemem studiując dokumentację i samemu eksperymetując
4. Jak już trochę się oswoisz to polecam wtedy zainstalować ten komponent do integracji z Exta Life. Komponent instaluje się w ramach serwera HA, nie na telefonie.
Na telefonie potem możesz używać aplikacji, która jest tylko frontendem dla serwera i umożliwia sterowanie urządzeniami, definiowanie automatyki i zarządzanie serwerem. Plusem HA jest to, że interfejs działa i wygląda tak samo na telefonie i laptopie (oczywiście odpowiednio się skalując i przystosowując do urządzenia).
Ja sam mam HA uruchomiony jako obraz Docker na serwerze NAS. Niestety nie będę potrafił zbytnio pomóc w innych metodach poza Docker. Pocieszę cię tym, że HA to bardzo popularny system i ma bardzo wielu userów i dużą społeczność a co za tym idzie - guglając na pewno będziesz w stanie rozwiązać każdy problem na każdym etapie instalacji.
Co do instalacji HA i komponentu to mogę cię pokierować na PW. Nie zrobię instrukcji obrazkowej, gdyż każdy może wybrać inną metodę instalacji i może mieć różny sprzęt wymagający nieco innego podejścia i obsługi. Zbyt wiele możliwości.
Witamy w klubie