Home Assistant pomoc dla początkujących

• 148 Odpowiedzi
  • 47136 Wyświetleń
*

Offline wswsws

• 139
Odp: Home Assistant pomoc dla początkujących
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 14, 2020, 16:47:21 »
No i teraz już coś mogę zrobić

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 16, 2020, 13:25:36 »
No i super. Daj znać, gdybyś znowu utknął.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 20, 2020, 17:49:23 »
Witam.

Zainstalowałem Hass.io na Raspberry Pi 4 Model B - wersja 32bit
Dodałem HomeKit.
Staram się wgrać integrację Zamela ale utknąłem. Jestem początkujący w tym temacie więc pewne sprawy dla Was oczywiste sprawiają mi trudność.
Po włożeniu karty do czytnika SD mam 3 partycje:
Hassos-data
Hasos-overlay
Hasos-kernel - na tej mam katalog supervisor/homeassistant utworzyłem w nim katalog custom_components i wgrałem katalog extralife z plikami (ściągnięty z githuba wersja 1.0.2)
Dopisałem do konfiguracji w pliku configuration.yaml :
extalife:
  user: root
  password: hasło
  controller_ip: moje_IP
  poll_interval: 5
Po odpaleniu HA dostaje w powiadomieniach:
Invalid config
The following integrations and platforms could not be set up:
   •   extalife
   •   extalife.cover
   •   extalife.light
Please check your config.

W configurator pisze:
/config/custom_components/._extalife
'utf-8' codec can't decode byte 0xb0 in position 37: invalid start byte

Logi:
2020-01-19 22:41:16 WARNING (MainThread) [homeassistant.loader] You are using a custom integration for extalife which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you do experience issues with Home Assistant.
2020-01-19 22:41:23 ERROR (SyncWorker_4) [custom_components.extalife.pyextalife] Unexpected socket error
Traceback (most recent call last):
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 313, in connect
    resp_js = self.exec_command(ExtaLifeAPI.CMD_LOGIN, cmd_data)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 434, in exec_command
    resp_js = self._tcp_to_json(resp, command)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 369, in _tcp_to_json
    if data[-1] == chr(3):
IndexError: string index out of range
2020-01-19 22:41:23 ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Error during setup of component extalife
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 313, in connect
    resp_js = self.exec_command(ExtaLifeAPI.CMD_LOGIN, cmd_data)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 434, in exec_command
    resp_js = self._tcp_to_json(resp, command)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 369, in _tcp_to_json
    if data[-1] == chr(3):
IndexError: string index out of range

During handling of the above exception, another exception occurred:

File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/setup.py", line 174, in _async_setup_component
    component.setup, hass, processed_config  # type: ignore
  File "/usr/local/lib/python3.7/concurrent/futures/thread.py", line 57, in run
    result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
  File "/config/custom_components/extalife/__init__.py", line 119, in setup
    data.start_listener()
  File "/config/custom_components/extalife/__init__.py", line 247, in start_listener
    self._notif_listener = self.controller.get_notif_listener(self.on_notify)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 276, in get_notif_listener
    return NotifThreadListener(self.host, self.user, self.password, on_notify)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 555, in __init__
    self.connection.connect(self._host)
  File "/config/custom_components/extalife/pyextalife.py", line 322, in connect
    raise TCPConnError
custom_components.extalife.pyextalife.TCPConnError
2020-01-19 22:41:24 ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Unable to prepare setup for platform extalife.cover: Unable to set up component.
2020-01-19 22:41:24 ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Unable to prepare setup for platform extalife.light: Unable to set up component.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 21, 2020, 10:33:55 »
@slesz - to nie wygląda na trywialny problem. Z logów wynika, że wszystko raczej zrobiłeś dobrze. HA zainicjalizował integrację i próbował ją uruchomić podczas startu. Niestety wygląda to tak, jak gdyby kontroler nie przysłał odpowiedzi na komendę logowania użytkownika.
Przydałoby się nieco więcej kontekstu, gdy ten problem wystąpił. Ja nigdy nie doświadczyłem tego błędu i zdaje się, że nikt ze 'zintegrowanych' też nie, więc jest to nieco podejrzane.
Nie wykluczam też, że to jakiś problem po stronie kontrolera. Jaką masz wersję softu kontrolera?
Na wszelki wypadek zrestartuj HA i zobacz czy ponowny start pomoże.

Jeśli to nie pomoże to ustaw proszę najwyższy poziom logowania jak tym poście:
https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,311.msg1837.html#msg1837
i wrzuć log. Wyedytuj hasło z loga.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 21, 2020, 19:48:05 »
Więc tak:
wersja softu kontrolera Zamel 1.6.3
Od jakiegoś czasu chyba od wersji 1.6.1 lub 1.6.2 kontroler wiesza się co jakiś czas.
Wcześniej działało tygodniami dobrze na apce od zamela (IOS).

Dzisiaj za poradą @Admin, zrestartowałem wszystko. EFC-01, router, RasbPi i ruszyło od strzału.
Nie wiem czy ma to jakiś związek ale baterie z EFC-01 też na jakąś chwilę wyjąłem.
Wcześniej restartowałem sam kontroler i to nie pomagało.

Teraz jak już działa poobserwuję jak się będzie zachowywać.

*

Offline SebiCo

• 225
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 21, 2020, 21:46:51 »
Zmień wersję na 1.6.4 bo 1.6.3 jest skopana i na niej kontroler się wiesza.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 22, 2020, 10:04:24 »
Wcześniej restartowałem sam kontroler i to nie pomagało.
Tak się składa, że moment startu HA jest krytyczny dla większości integracji. Bez zalogowania się do kontrolera nie jest możliwe pełne jej uruchomienie. Jeśli wystąpią wtedy jakieś błędy to integracja jest odrzucana przez HA, co sam widziałeś.
Generalnie integracja pracuje tak, że podczas startu loguje się do kontrolera i zaczyna pracę. Jeśli logowanie się nie uda, to nie jest ono ponawiane i integracja nie startuje. Wynika to z tego, że każda integracja powinna wystartować w jak najkrótszym czasie, więc ponawianie połączenia w kółko nie wchodzi w grę w tej fazie.
Inaczej sprawa wygląda podczas pracy tej integracji. Jeśli zdarzy się błąd połączenia, to za 10 sekund nastąpi ponowna próba połączenia zalogowania się. Dlatego jeśli integracja już wystartuje to potem już wszystko działa, chyba, że jest jakiś problem z kontrolerem.

Sam restart EFC-01 nie wystarczy, ponieważ jeśli integracja nie została w pełni uruchomiona, to potem HA już nie próbuje nic z nią robić. Następnym razem jeśli coś takiego ci się zdarzy to restart samego HA powinien wystarczyć, chyba, że kontroler się powiesi, to wtedy również kontrolera.

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 22, 2020, 22:30:20 »
A ja mam takie pytanko czy da się z HA wywołać automatycznie restart kontrolera albo o ustawionej godzinie , albo jeśli przez określony czas nie ma informacji np z czujnika temperatury.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 23, 2020, 11:08:26 »
A ja mam takie pytanko czy da się z HA wywołać automatycznie restart kontrolera albo o ustawionej godzinie , albo jeśli przez określony czas nie ma informacji np z czujnika temperatury.
Owszem da się zaczynając od wersji integracji 1.0.2 da się to zrobić. Właśnie problemy z zawieszającym się kontrolerem zainspirowały mnie do dodania takiej funkcjonalności do integracji. Sm restart można wykonać dzięki nowej usłudze w HA zarejestrowanej dla naszej integracji:
extalife.restartA to co musisz umieścić w pliku automations.yaml to:
- id: 'extalife_restart_id1'
  alias: ExtaLife restart
  description: ''
  trigger:
  - at: 00:00
    platform: time
  - platform: template
    value_template: '{%- if (as_timestamp(now())-state_attr(''sensor.salon'', ''sync_time'')|float)
      > 86400 %}

True

{%- endif %}'
  condition: []
  action:
  - service: extalife.restart
Ta automatyzacja wykona restart kontrolera o północy każdego dnia lub gdy odczyt czujnika temperatury o nazwie 'sensor.salon' nastąpił dalej niż 24 godziny temu. Liczba 86400 to liczba sekund odpowiadająca 24 godzinom. Kod ten czyta atrybut 'sync_time' ustawiany przez integrację w HA dla encji 'sensor.salon'. Atrybut pochodzi z odczytu stanu czujnika z kontrolera.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2020, 15:34:29 wysłana przez admin »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 23, 2020, 15:35:33 »
UWAGA: W poprzednim poście z kodem dla HA była pomyłka. Zamiast 'False' ma być w automatyzacji 'True'. Inaczej trigger dla braku odczytu z czujnika nie zadziała. Poprawiłem to bezpośrednio w tamtym poście

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 23, 2020, 15:41:01 »
No i to mnie cieszy u mnie z pieca mam odczyt co max 6 minut wiec chyba jak ustawie brak odczytu przez 1 max 2 godziny. Dłużej to już jest odczuwalna różnica temperatury w domu gdy jest coś nie tak.

« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 25, 2020, 20:04:21 »
@admin
@SebiCo

Dzięki za pomoc. Teraz działa wszystko na tiptop.
Z ciekawszych obserwacji jak miałem wersje 1.6.3 - intergacja po home kit działała, a aplikacja z zamela nie potrafiła wyszukać kontrolera.
Na 1.6.4 narazie bez zwiechów na zamelu.

@admin
Nie myślałeś aby założyć wątek o integracji zamela poprzez HA (u mnie z homekit) z innymi smart systemami?
Mam rolety zewnętrzne na silnikach RTS z Somfy oraz bramę z napędem Somfy, zastanawiam się nad spięciem tego przez bramkę Tahoma z Somfy za pomocą HA. Może komuś przydały by się takie integracje i przykładowe sceny.
Z tego co zauważyłem w PL internecie większość skupia się na HomeBridge, a mało jest o HomeAssistant.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 25, 2020, 22:16:58 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Mówisz o integracji Exta Life <-> Home Assistant <-> Inny Software Hub?
Jeśli tak to jak dla mnie to już o 1 system za dużo. Wg mnie nie bardzo jest sens. Home Assistant w integracji sprawdza się bardzo dobrze. Potrafi spinać przeróżne rzeczy ze sobą. Ja bym to widział tak, że spinasz Exta Life i Somfy z HA i z HA centralnie sterujesz sobie wszystkim. Dla mnie HA to system centralny, który steruje różnymi urządzeniami także przez dedykowane bramki typu EFC-01, Zwave i inne.
Można oczywiście wykorzystywać go jedynie jako narzędzie do integrowania czegoś pośrednio z kolejnym systemem jeśli ktoś woli inny system centralny. Jednak dla mnie architektura optymalną to HA w centrum.

Jeśli chcesz założyć taki wątek - śmiało, nie widzę przeszkód.

« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 25, 2020, 22:50:54 »
Urządzenia sterujące jakie posiadają domownicy to sprzęt apple (tablet, smartfony).
Chcę mieć automatyzację i sceny zrobione na tym systemie w ich aplikacji DOM czyli w standardzie HomeKit.
HomeAssistant wspiera HomeKit wiec wszystkie zamele które są w Twojej integracji są automatycznie widoczne w HomeKit. Reasumując sceny chcę robić w HomeKit natomiast sprzęt niekompatybilny jak np. ZAMEL, SATEL, SOMFY ma być w nim widoczny za pomocą HomeAssistant. Pojawia się coraz więcej urządzeń w normalnej cenie zgodnych z HomeKit na oryginalnym sofcie lub z przerobionym, więc można je dodawać do HomeKit nie używając HomeAssistant. Jednak zawsze czegoś brakuje i tu jest pole do popisu dla HomeAssistant. Wydaje mi się, że będzie się to przedstawiało następująco:

urządzenie niekompatybilne z HK -> tłumacz HA do HK -> HK (sceny, automatyzacja)
urządzenia kompatybilne HK -> HK (sceny, automatyzacja)

Nie wiem czy dobrze kombinuje.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 26, 2020, 11:44:23 »
Słyszałem o HomeKit, ale nie znam go i nie używam.
Czy mówimy i tej integracji: https://www.home-assistant.io/integrations/homekit/ ?
Jeśli tak to po przeczytaniu doku HA rozumiem, że HA pełni tutaj jedynie rolę pośrednika i przesyła swoje encje do HomeKit aby można było nimi sterować z apki Apple Home. Czy tak?

Jeśli tak to chyba dobrze kombinujesz.

Może pobawię się HomeKit, ale oprócz ładnego interfejsu to raczej nie potrafi on więcej niż sam HA. Z ciekawości zerknę okiem. A jak ty go oceniasz?