No proszę, gratulacje! Precyzja godna mistrza.
Piekna robota. Czy te końcówki to przypadkiem nie są poucinane końcówki z rezystorów? Pomysłowe. U mnie za nic lut nie chciał się przyczepić do otworów. U ciebie czyściutko i starannie.
Ale zmieniając temat. Ja też nie miałem do czynienia z SPI, ale z tego co czytałem to podstawą tej magistrali jest to, że urządzenia mogą pracować na tych samych liniach tzn mogą być ze sobą połączone i jest to zgodne z ideą tej magistrali. Na pewno razem może pracować więcej niż jedno. Przykład:
https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_Peripheral_Interface#/media/File:SPI_three_slaves.svgTak więc prawdopodobnie nie to jest problemem.
Sprawdziłbym na towim miejscu:
- czy poprawnie podłączyłeś oba scalaki: co ciekawe MOSI master'a ma łączyć się z MOSI slave'a a nie odwrotnie
- sprawdź jeszcze raz połączenia miernikiem czy faktycznie jest ok i czy nie ma zimnych lutów
- jeśli ok to być może problem ma podłoże czysto elektryczne. Z tego co kojarzę, to łącząc dwa układy o różnym zasilaniu potrzeba złączyć ich masy razem, aby miały wspólną masę
- wyeliminowanie problemu elektrycznego byłoby proste za pomocą oscyloskopu. Jeśli masz to użyj i zobacz do ESP dochodzą sygnały z STMa Exta Life
Jeśli mimo to wszystko wydaje się być ok, to być może problem jest po stronie ESP. Dzisiaj czytałem na temat SPI w ESPhome i tam wysrarczy dodać tylko w pliku konfiguracji tą magistrale i określić piny, a potem w logu ustawionym na VERY_VERBOSE (bardzo ważne!) powinno być widać wszystko co pojawia się na magistrali SPI.
Daj znać jak ci poszło. Ja może jeszcze też z tym powalczę, ale muszę ochłonąć bo zużyłem zapas cierpliwości na cały tydzień z góry