Człowiek nie samą Extą żyje, więc inne rzeczy miałem na głowie. Ale wróciłem.
Idzie jesień a to zazwyczaj oznacza więcej czasu na hobby związane z pracą w domu lub na komputerze - ogólnie rzecz ujmując hobby typu "dłubanina"
Witamy z powrotem!
Nawiązując do ESP to jest to dla mnie temat zupełnie nieznany.
E tam, kontroler jak każdy inny - dasz radę
Przyjrzałem się w drodze z pracy do domu co to jest to esphome, ale tak na szybko to nie wiele zrozumiałem.
ESPhome to mówiąc oględnie generowanie kodu C++ dla ESP za pomocą plików konfiguracyjnych YAML. Ja mam na tym zrobione 2 huby dla czujników Bluetooth od Xiaomi, przeprogramowane gniazka Sonoff (tak aby pojawiły się w HA) a ostatnio kontroler wiatraków sterowanych PWM na potrzeby przerobienia kaloryfera na klimakonwektor
Generalnie chodzi o to, że w prosty sposób ESP32/8266 zamieniasz na urządzenie zintegrowane natywnie z HA.
Na pewno pojmiesz - dla ciebie to nie powinien być żaden problem.
Jeżeli chodzi o wykorzystanie ESP to nie zmienia to faktu że potrzebny do tego będzie minimum jakiś moduł do radia. Więc jak już to będę optował za czymś więcej niż samo ESP.
No na pewno jakiś moduł do radia będzie potrzeby dla ESP. Zobacz na pierwsza stronę tego wątku - wklejałem tam linki do gotowych modułów Semtech LoRa, w tym jeden moduł komunikujący się po SPI czyli w sumie tak jak w elementach Exta Life - to daje nadzieję na jego łatwą integrację z ESP.
No i temat zasadniczy co miałeś na myśli pisząc "forwardować przechwycone dane poprzez API ESPhome do Home Assistant.". Z tego co się zorientowałem to sporo danych lata po 868MHz i nie sądzę żeby wszystkie komunikaty były istotne z punktu widzenia HA (np. konfiguracja odbiorników).
Oczywiście, że nie wszystko. Chodzi o zdarzenia z nadajników. Taki był cel i temat tego wątku. To czego nie ma w EFC-01 to przekazywania do JSON API zdarzeń (wciśnięć i puszczeń klawiszy) z nadajników. Taka funkcjonalność otwiera zupełnie nowe mozliwości sterowania domem. Odpalanie scen, automatyki jednym naciśnięciem pilota. Ja tego nadal potrzebuję aby np radzić sobie z nieprawidłowo załączającymi się elementami Exta Life gdy sterowanie jednym przyciskiem on/off kilku urządzeń czasem powoduje że jedno się wyłącza a drugie załącza a powinny reagować tak samo razem.
Powiedzmy, że przytrzymanie klawisza odpalałoby mi automatyzację w HA aby zgasić oba odbiorniki. Teraz tego nie jestem w stanie zrobić.
Czyli podsumowując to co musiałoby trafić do HA to:
- identyfikator urządzenia (serial)
- zdarzenie (wciśnięcie / puszczenie klawisza)
- numer klawisza
A jak na razie gryzę temat integracji z HA. Ciężko idzie. Udało mi się uruchomić integrację. Ale pobrana konfiguracja to tak trochę z d... wzięta. Bo np. ROB-21 pojawia się jako switch i za cholerę to nie działa. Coś musiałem przegapić, więc czytam źródła i próbuje zrozumieć co Autor miał na myśli .
ROB-21 jest niedopracowany przyznaję. Sam go nie posiadam i nie miałem jak testować a jest trochę nietypowy i tak na sucho trudno mi było wypuścić poprawny kod. Ale to nie zmienia faktu, że nie powinien się pojawić jako switch tylko jako roleta w HA. Coś tu nie gra. Inni nie zgłaszali takiego zachowania, a jedynei problemy ze sterowaniem.