Odbiornik sygnałów z nadajników Exta Life

• 60 Odpowiedzi
  • 5430 Wyświetleń
Odp: Odbiornik sygnałów z nadajników Exta Life
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 31, 2020, 20:36:47 »
Logger miałem na zwykły DEBUG. Poprawię na  VERY_VERBOSE
Tak wygląda obecnie:
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2020, 20:40:01 wysłana przez Cezary.K »
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 31, 2020, 20:42:10 »
Logger miałem na zwykły DEBUG. Poprawię na  VERY_VERBOSE
Tak wygląda obecnie:
Dzisiaj znalazłem w opisie loggera, że dane z SPI będą widoczne tylko na VERY_VERBOSE: https://esphome.io/components/logger.html?highlight=spi#log-levels
Potwierdził też to ktoś na kanale ESPhome na Discord app.

Zastanawia mnie ten brak CS/SS...
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 31, 2020, 21:41:31 »
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 31, 2020, 21:42:46 »
https://esphome.io/custom/spi.html
Tak widziałem to wcześniej. Będziesz pisał własny komponent? Jakoś nie chce mi się wierzyć że to jest potrzebne aby zobaczyć dane w logu, ale mogę się zapytać na discord
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #19 dnia: Września 01, 2020, 10:35:26 »
https://esphome.io/custom/spi.html
Tak widziałem to wcześniej. Będziesz pisał własny komponent? Jakoś nie chce mi się wierzyć że to jest potrzebne aby zobaczyć dane w logu, ale mogę się zapytać na discord
Proste podłączenie ESP nic nie da. Jestem prawie pewien, że bez rozcinania ścieżek nie uruchomię komunikacji.
Wszystko rozbija się o linię SS (CS) czy jak tam zwał. W ESPHome moduł ESP8266 jest zawsze jako master.
Znalazłem fajny artykuł wyjaśniający dobrze zagadnienie:
https://diyi0t.com/spi-tutorial-for-arduino-and-esp8266/
Dla trybu pracy jako slave są osobne biblioteki Arduino. Będę jeszcze próbował z połączeniem łańcuchowym (załącznik) oraz wymuszeniem stanu na lini ss po rozdzieleniu obu scalaczków w RNK.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #20 dnia: Września 01, 2020, 11:47:07 »
Dobry artykuł. Faktycznie wygląda, że ESP by default pracuje tylko jako Master. Szkoda, bo myślałem, że może łatwo to pójdzie.
Na razie nie mam chyba jak Ci pomóc, bo na Arduino się nie znam. Mogę jedynie życzyć powodzenia. Daj znać jak idzie.

« Odpowiedź #21 dnia: Września 10, 2020, 21:45:35 »
Przepraszam za brak postępów, ale (na razie) odpuściłem sobie temat walki z podłączeniem się do nadajnika. Nie czuję się w tym temacie aż tak silny. Jeśli miało by się udać sczytanie danych po magistrali SPI, to i tak niewiele pewnie to da. Może przy okazji zakupów z dalekiego kraju zamówię konwerter i w zimie powtórzę próbę. Z ESP jest zbyt wiele zależności, których nie pokonam bez umiejętności programowania. Może i z SMD bym sobie poradził przy wysokim poziomie determinacji. Bariera dla mnie spora a czasu nie przybywa. Głowa pełna innych pomysłów.
Liczę, że trafi się ktoś dla kogo nie będzie to zbyt trudne i zechce poświęcić temu czas.
Jestem wdzięczny za Twój wkład w rozwój integracji admin, chylę czoła.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #22 dnia: Września 10, 2020, 22:03:26 »
Szczerze Ci powiem, że jakoś zapomniałem o temacie. Trochę ważnych rzeczy ostatnio na głowie i zupełnie mi to z głowy wypadło.
Dla mnie bariera wejścia w Arduino też na razie zbyt duża. Właśnie dlatego zainteresowałem się ESPhome, żeby nie musiec się bawić w frameworki i programowanie niskopoziomowe.
Szkoda, że nic z tego SPI nie wyszło, ale doskonale Cię rozumiem. Co do kogoś innego - patrzę trzeźwo na temat od kilku lat i wygląda, że wśród użytkowników Exta Life nie ma nikogo kto potrafi i ma czas. Ktoś kto potrafi pewnie gdzieś tam jest (chociaż jeśli potrafi, to pewnie składa hobbistycznie własne moduły po taniości), ale pewnie nie ma potrzeby i czasu. Tak to bywa...
No nic. Zaparkujmy temat i może kiedyś jeszcze coś z tego wyniknie.

« Odpowiedź #23 dnia: Września 23, 2021, 14:16:01 »
Sniffer już jest. Realizacja na płycie MIKROE Clicker2 STM32 + podwójne radio na MiWi ClickBoard.
Zdjęcie w załączniku. Log z konsoli sniffer również w załączniku razem z przykłądowym odbiorem pakietów z nadajnika.

I co dalej ?

Pozdrawiam,
Gadulowaty
Produkcja:RPi5,EFC-01; Sensory:MEM-21,RCK-21,9xRCM-21,2xRCR-21,RCW-21; Odbiorniki: 2xROB-21, 5xROG-21,11xROP-21,11xROP-22,1xRDP-21,11xSRP-22; Nadajniki: 2xP-457/36,4xP-457/4,P-457/8,P-521L,1xRNK-22,1xRNK-24 | Developer:RPi4,EFC-01,RCK-21,ROB-21,ROP-22,ROG-21,RCM-21

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #24 dnia: Września 23, 2021, 17:36:01 »
Sniffer już jest. Realizacja na płycie MIKROE Clicker2 STM32 + podwójne radio na MiWi ClickBoard.
Zdjęcie w załączniku. Log z konsoli sniffer również w załączniku razem z przykłądowym odbiorem pakietów z nadajnika.

I co dalej ?

Pozdrawiam,
Gadulowaty
Kolego Gadulowaty! Myślałem, że opuściłeś okręt Exta Life już dawno temu i to definitywnie. Dobrze coś od ciebie słyszeć. Oby to nie był jednorazowy strzał z bezludnej wyspy i cisza na długi czas :) (z kołem ciosanej statystyki wygląda, że odzywasz się raz na 1.5 roku, więc mam nadzieję, że następny post nie nastąpi w 2023 ;) )

Pytasz co dalej. Idealny cel jest taki: zbudować to na ESP8266/ESP32 za małe pieniądze (albo z pomocą któregoś klocka Exta Life albo spiąć płytkę ESP32 z radiem Exta Life w jakiś prosty sposób) i forwardować przechwycone dane poprzez API ESPhome do Home Assistant.
Wersja mniej idealna: j.w. tylko użyć MQTT
Wersja minimalistyczna: zbudować to na czymkolwiek i forwardować jakimś protokołem możliwym do zintegrowania z Home Assistant. Najbardziej uniwersalny wydaje się MQTT, ale ostatecznie może być i swój protokół oparty o socket TCP to jakoś to zintegrujemy z HA.

Dlaczego ESP32/8266? Bo jest tani jak barszcz, malutki, posiada wbudowany WiFi czyli można go postawić łątwo w dowolnym miejscu domu (zasilanie USB) i relatywnie prosty w programowaniu. A najchętniej widziałbym to jako rozwiązanie oparte na https://esphome.io/ ponieważ integracja z HA jest seamless (bezszwowa? ???) i współpracują razem w idealnej harmonii.

Gratuluję uruchomienia sniffera i czekamy na jakieś wieści od poznańskiego Snowdena ;)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2021, 17:41:37 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #25 dnia: Września 23, 2021, 21:32:25 »
Cześć Admin,
aleś ty złośliwy z tymi statystykami. No nie ma co. Człowiek nie samą Extą żyje, więc inne rzeczy miałem na głowie. Ale wróciłem.

Nawiązując do ESP to jest to dla mnie temat zupełnie nieznany. Przyjrzałem się w drodze z pracy do domu co to jest to esphome, ale tak na szybko to nie wiele zrozumiałem.
Jeżeli chodzi o wykorzystanie ESP to nie zmienia to faktu że potrzebny do tego będzie minimum jakiś moduł do radia. Więc jak już to będę optował za czymś więcej niż samo ESP.
No i temat zasadniczy co miałeś na myśli pisząc "forwardować przechwycone dane poprzez API ESPhome do Home Assistant.". Z tego co się zorientowałem to sporo danych lata po 868MHz i nie sądzę żeby wszystkie komunikaty były istotne z punktu widzenia HA (np. konfiguracja odbiorników).

A jak na razie gryzę temat integracji z HA. Ciężko idzie. Udało mi się uruchomić integrację. Ale pobrana konfiguracja to tak trochę z d... wzięta. Bo np. ROB-21 pojawia się jako switch i za cholerę to nie działa. Coś musiałem przegapić, więc czytam źródła i próbuje zrozumieć co Autor miał na myśli :).

Zdrówka,
Gadułowaty.
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2021, 21:39:38 wysłana przez Gadulowaty »
Produkcja:RPi5,EFC-01; Sensory:MEM-21,RCK-21,9xRCM-21,2xRCR-21,RCW-21; Odbiorniki: 2xROB-21, 5xROG-21,11xROP-21,11xROP-22,1xRDP-21,11xSRP-22; Nadajniki: 2xP-457/36,4xP-457/4,P-457/8,P-521L,1xRNK-22,1xRNK-24 | Developer:RPi4,EFC-01,RCK-21,ROB-21,ROP-22,ROG-21,RCM-21

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #26 dnia: Września 23, 2021, 22:28:06 »
Człowiek nie samą Extą żyje, więc inne rzeczy miałem na głowie. Ale wróciłem.
Idzie jesień a to zazwyczaj oznacza więcej czasu na hobby związane z pracą w domu lub  na komputerze - ogólnie rzecz ujmując hobby typu "dłubanina" ;)
Witamy z powrotem!
Nawiązując do ESP to jest to dla mnie temat zupełnie nieznany.
E tam, kontroler jak każdy inny - dasz radę ;)
Przyjrzałem się w drodze z pracy do domu co to jest to esphome, ale tak na szybko to nie wiele zrozumiałem.
ESPhome to mówiąc oględnie generowanie kodu C++ dla ESP za pomocą plików konfiguracyjnych YAML. Ja mam na tym zrobione 2 huby dla czujników Bluetooth od Xiaomi, przeprogramowane gniazka Sonoff (tak aby pojawiły się w HA) a ostatnio kontroler wiatraków sterowanych PWM na potrzeby przerobienia kaloryfera na klimakonwektor :) Generalnie chodzi o to, że w prosty sposób ESP32/8266 zamieniasz na urządzenie zintegrowane natywnie z HA.
Na pewno pojmiesz - dla ciebie to nie powinien być żaden problem.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie ESP to nie zmienia to faktu że potrzebny do tego będzie minimum jakiś moduł do radia. Więc jak już to będę optował za czymś więcej niż samo ESP.
No na pewno jakiś moduł do radia będzie potrzeby dla ESP. Zobacz na pierwsza stronę tego wątku - wklejałem tam linki do gotowych modułów Semtech LoRa, w tym jeden moduł komunikujący się po SPI czyli w sumie tak jak w elementach Exta Life - to daje nadzieję na jego łatwą integrację z ESP.

No i temat zasadniczy co miałeś na myśli pisząc "forwardować przechwycone dane poprzez API ESPhome do Home Assistant.". Z tego co się zorientowałem to sporo danych lata po 868MHz i nie sądzę żeby wszystkie komunikaty były istotne z punktu widzenia HA (np. konfiguracja odbiorników).
Oczywiście, że nie wszystko. Chodzi o zdarzenia z nadajników. Taki był cel i temat tego wątku. To czego nie ma w EFC-01 to przekazywania do JSON API zdarzeń (wciśnięć i puszczeń klawiszy) z nadajników. Taka funkcjonalność otwiera zupełnie nowe mozliwości sterowania domem. Odpalanie scen, automatyki jednym naciśnięciem pilota. Ja tego nadal potrzebuję aby np radzić sobie z nieprawidłowo załączającymi się elementami Exta Life gdy sterowanie jednym przyciskiem on/off kilku urządzeń czasem powoduje że jedno się wyłącza a drugie załącza a powinny reagować tak samo razem.
Powiedzmy, że przytrzymanie klawisza odpalałoby mi automatyzację w HA aby zgasić oba odbiorniki. Teraz tego nie jestem w stanie zrobić.
Czyli podsumowując to co musiałoby trafić do HA to:
- identyfikator urządzenia (serial)
- zdarzenie (wciśnięcie / puszczenie klawisza)
- numer klawisza

A jak na razie gryzę temat integracji z HA. Ciężko idzie. Udało mi się uruchomić integrację. Ale pobrana konfiguracja to tak trochę z d... wzięta. Bo np. ROB-21 pojawia się jako switch i za cholerę to nie działa. Coś musiałem przegapić, więc czytam źródła i próbuje zrozumieć co Autor miał na myśli :).
ROB-21 jest niedopracowany przyznaję. Sam go nie posiadam i nie miałem jak testować a jest trochę nietypowy i tak na sucho trudno mi było wypuścić poprawny kod. Ale to nie zmienia faktu, że nie powinien się pojawić jako switch tylko jako roleta w HA. Coś tu nie gra. Inni nie zgłaszali takiego zachowania,  a jedynei problemy ze sterowaniem.
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2021, 22:30:40 wysłana przez admin »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #27 dnia: Września 24, 2021, 14:37:58 »
Kolego @Gadulowaty - mała prośba o wsparcie. Twój wczorajszy niespodziewany wpis skłonił mnie do kolejnego podejścia do tematu sniffera Exta Life, ale opartego na gotowym klocku np RDP-21 lub ROP-21. Generalnie pomysł jest taki jak kolegi @Cezary.K - podłączyć się na twardo do klocka i zczytywać bajty z magistrali SPI z radia SX1232 do ESP32. Nie wiem czy to się w ogóle może udać, bo nie jestem Wielkim Elektronikiem ;) ale w teorii myślę że tak.
Żeby to osiągnąć to najpierw muszę się nauczyć obsługi magistrali SPI w ESP32 i skonfigurować ESP32 jako SPI-slave. Znalazłem parę przykładów z Arduino i mam nadzieję, że coś z tego będzie. Najpierw połączę sobie dwie płytki ESP32 i będę wpuszczał w log bajty przechwycone na płytce SPI-slave z ESP32-SPI-master'a, a jak to się uda to może wtedy podepnę się do starego RDP-21 do SPI i spróbuję przechwycić transmisję.

Już dopływam do brzegu ;) Prośba: potrzebna mi będzie szybkość transmisji SPI w klockach Exta Life. Czy ona jest wszędzie taka sama czy różna w różnych klockach? Podałbyś szybkość? Może to 115200, ale nie jestem tego w stanie sam ustalić.

A no i może jako specjalista od STM wiesz na jakim napięciu zasilania one pracują (te w klockach, nie w EFC-01)??  3.3V, 5V?? I zakładam, że stany logiczne w STM z klocków ExtaLife to CMOS? Chodzi o kompatybilność poziomów logicnzych pomiędzy ESP32 a STM z Extaa Life. Chciałbym mieć wspólne zasilanie czyli ESP32 zasilany z zasilacza klocka ExtaLife jeśli okaże się, że napięcie pasuje.
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2021, 14:49:01 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #28 dnia: Września 26, 2021, 16:12:47 »

I co dalej ?

Pozdrawiam,
Gadulowaty

Pozdrawiam kolegów... Gadulowaty czy możesz wytłumaczyć co dokładniej zrobiłeś z tym sprzętem?
Płytka MIKROE Clicker2 STM32 ma wgrane oprogramowanie z kontrolera EFC-01?
Jestem pod wrażeniem Twoich zdolności i chętnie pomogę jeśli tylko będę potrafił.

admin - zakupiłem nawet swojego czasu analizator stanów logicznych Saleae 8-kan. 24MHz. Z braku czasu i doposażenia swojej instalacji w nadajniki Zigbee ich odpowiedniki ExtaLife odeszły na dalszy plan. Jesień u mnie pozwoli na spędzenie wieczorów w warsztacie. Integracja po TCP z HA nie jest straszna, czeka mnie jej wykorzystanie pod sterowanie centralą wentylacyjną. Do tego jest jeszcze możliwość wykorzystania integracji Command Line.

https://www.home-assistant.io/integrations/tcp/

https://www.home-assistant.io/integrations/command_line/

P.S.
AIS ma również fajny projekt USB Brige:
https://ai-speaker.discourse.group/t/ais-usb-bridge/1813/1
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2021, 16:25:37 wysłana przez Cezary.K »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #29 dnia: Września 27, 2021, 19:06:51 »
Płytka MIKROE Clicker2 STM32 ma wgrane oprogramowanie z kontrolera EFC-01?
Z tego co się orientuję, to kolega Gadulowaty wysmażył własny soft dla tego sprzętu, więc ten sniffer pracuje na jego sofcie, a nie Zamela
admin - zakupiłem nawet swojego czasu analizator stanów logicznych Saleae 8-kan. 24MHz.
Poważna inwestycja (na szczęście nie finansowo). Też się zastanowię nad takim sprzętem. Do takich inicjatyw warto coś takiego mieć, bo inaczej trudno będzie ustalić co i gdzie nie działa.
Integracja po TCP z HA nie jest straszna, czeka mnie jej wykorzystanie pod sterowanie centralą wentylacyjną. Do tego jest jeszcze możliwość wykorzystania integracji Command Line.

https://www.home-assistant.io/integrations/tcp/

https://www.home-assistant.io/integrations/command_line/
Z command line korzystam, jest niezła. TCP tutaj się nie przyda, ponieważ to HA musi nasłuchiwać komunikatów ze sniffera i to ciągle a nie na zasadzie - request-response. Poza tym doku mówi, że to integracja HA jest inicjatorem komunikacji, a u nas będzie to sniffer.
AIS ma również fajny projekt USB Brige:
https://ai-speaker.discourse.group/t/ais-usb-bridge/1813/1
Bardzo ciekawy projekt. Do eksplorowania urządzeń komunikujących się po UART powinien nadawać się idealnie. W naszym przypadku jednak raczej się nie przyda, chyba, że kiedyś uda się zbudować nadajnik Exta Life oparty o ESP32 to wtedy być może tak będzie można się z nim komunikować, ale to i tak będzie wymagało implementacji jakiś komend w sofcie. W tym przypadku do testów może się przydać

No nic, zakasuję rękawy i idę walczyć z komunikacją SPI-SPI na ESP32. Małymi kroczkami do celu.