Do admina: moduły HOPE RFM95, RFM69 zagadają z Extą bo to tak na prawdę odpowiedniki Semtecha SX1276 i 1232. Tylko się do nich nie dobierałem, bo swego czasu poległem na RFM12 bo dokumentacja do tego modułu była do dupy i strasznie nie ścisła. Za dużo czasu zmarnowałem na dewajsy od HOPE'a i sobie zwyczajnie odpuściłem na rzecz między innymi Mikrochipa - dużo lepsza dokumentacja i więcej pewnych exampli. A na marginesie mam do tego Clicker'a również opracowany driver do RFM23b. Więc sprzętowo te 95 i 96 od HOPE'a dadzą rade.
No to super - dzięki za potwierdzenie! Te RFM są o tyle fajne, że są bardzo kompaktowe i całość z ESP32 będzie malutka i można to będzie gdzieś łatwo schować.
Kolego
@Cezary.K może w takim razie warto popróbować własnych sił z tymi modułami. Ja chyba w to pójdę.
Co do uruchamiania ETHERNETU na ESP32, to przede wszystkim chodziło mi o "conecept of proof", że SPI idzie uruchomić. I to się sprawdziło. Ja wiem że ESP ma WiFi, ale tak na marginesie to cenie sobie kabel bardziej od czego kolwiek bezprzewodowego , więc jak będzie ETHERNET to wykorzystam go w pierwszej kolejności.
Ja po przygodzie z Exta Life mam dokładnie takie same przemyślenia - co kabel to kabel, ale z drugiej strony przekonałem się do wszelakich modułów opartych o WiFi no i może Z-Wave. Wystarczy, że protokół jest potwierdzeniowy i sieć wykonuje retransmisję w razie zagubienia ramki i system nawet radiowy działa sprawnie.
Kolego
@Gadulowaty - nadal potrzebujemy kilku (pod)odpowiedzi od Ciebie:
1. Modulacja to FSK?
2. SyncWord to 2DD4?
3. Długość pakietu. Z wartości rejestru w pliku wynika 64 bajty, ale z loga wygląda, że jednak tylko 13 bajtów.
4. Co trzeba ustawić, aby moduł zaczął odbierać Extę? Modulacja, częstotliwość, SyncWord, długość pakietu. Co jeszcze?
5. Czy dobrze rozumiem, że każdy pakiet wysłany z nadajnika ma numer pakietu? Jeśli tak to bez decrypt to faktycznie komplikuje sprawę, bo każdy pakiet przed odkodowaniem wygląda zupełnie inaczej mimo, że oprócz licznika wszystkie inne dane mogą być takie same