Coś tam udało mi się namierzyć
Z odpowiedzi na komendę 25:
{
"status":"success",
"command":25,
"data":{
"sync_time":1635684838,
"last_sync":267,
"time":1635685105,
"hist_temperatures_max":5,
"hist_temperatures_min":5,
"alarm_temperatures_max":900,
"alarm_temperatures_min":100,
"readings_time":300,
"synch_time":2,
"valve_val":100,
"button_lock":false,
"global_temperatures":[
180,
200,
240,
220
],
"colors":[
10092339,
10092531,
16773887,
2236979
]
}
}
valve_val - zamknięcie zaworu (100%, czyli zamknięty)
sync_time - znacznik czasowy ostatniej synchronizacji (zapewne )
Są jeszcze zapytania dzięki którym można wyciągnąć harmonogram z głowicy i go ustawić. Do tego potrzebne będzie ustawienie global_temperatures z powyższej encji, więc ich odczyt przyszłościowo też może się przydać (w tablicy po kolei: 'poza domem', 'ekonomiczna', 'komfortowa', 'użytkownika'. Tak samo kolorki do nich przypisane w tablicy colors.
Ah tak, teraz pamiętam. Ktoś już kiedyś o tym pisał. To osobna komenda do zaimplementowania. Szkoda, że tak to Zamel wymyślił, bo to dość mocno komplikuje mi sprawę, bo dla pewnego rodzaju urządzeń trzebaby robić dodatkowe zapytania. A w zasadzie żeby było ładnie i spójnie to dla każdego trzebaby robić takie zapytanie, a to niestety oznacza, że kontroler musiałby wykonać dodatkowe zapytanie do każdego urządzenia. W rezultacie całkowity czas odpytywania wszystkich urządzeń (cyklicznie co 5 minut) znacznie się wydłuży, a co za tym idzie - szansa, że nastąpi zakłócenie transmisji jakiegoś czujnika lub sygnał sterujący z kontrolera lub nadajnika/pilota nie dotrze do odbiornika. Generalnie czas zajętości radia należy zdecydowanie minimalizować.
Ale nie wykluczam, że zastanowię się, może jako kwestia konfiguracji w integracji. Będzie można to sobie włączyć dodatkowo i wtedy encje zyskają dodatkowe informacje.
Tyle że z czasem u mnie już nie tak dobrze jak w 2018,19 i nawet 2020 roku i gdybym teraz miał robić integrację z ExtaLife to zajęłoby mi to nieporównywalnie więcej czasu.
Ale nie wykluczam, że jak sytuacja się zmieni to coś tutaj dodam.
Żeby mi trochę ułatwić sprawę w przyszłości to mam zadanie dla ciebie: uzupełnienie naszej wiki o opis komendy 25 -
pod tym adresem. Jako referencyjny przykład może być ten (poziom szczegółowości):
https://www.forumextalife.pl/wiki/index.php/EFC-01:TCP/IP:Polecenia:FetchDevicesFromCategory, lub ten:
https://www.forumextalife.pl/wiki/index.php/EFC-01:TCP/IP:Polecenia:ControlDeviceTo usystematyzuje wiedzę o protokole i ułatwi odnajdywanie potrzebnych do implementacji informacji. Powodzenia!
PS. Logowanie do wiki działa przez autoryzację forum - ten sam user i hasło jaki masz na forum