dziesiątki nie... 2x multisensor, 3x kontaktron, jedna czujka ruchu u jedna zalania, no i dwie głowice (też jako sensor). Od niedawna doszła integracja z routerem (EdgeOS) gdzie niektóre wartości formatuję i wyświetlam jako sensor.
co do 3-dniowej retencji to chodziło mi o to ze jak tworzę wykres np temperatury to zaznaczam, że ma wyświetlać 72h (domyślnie 24h). Dopiero teraz w recorderze zobaczyłem, że jest parametr purge_keep_days który ustawiłem na 10 dni.
Domyślnie jest 10 dni nawet jeśli nie ustawisz żadnej konfiguracji dla recordera, czyli do tej pory miałeś właśnie 10 dni. Ale te 3 GB to i tam bardzo dużo jak na 10 dni. A z ilością czujników to choidziło mi ogólnie o czujniki HA, niekoniecznie o czujniki fizyczne. Sensorami HA są przeróżne rzeczy w tym tak jak piszesz - parametry ruterów itp. Ja monitiruję np UPS poprzez Synology. U siebie mam ok 200 sensorów, ale do recordera trafia ich o ok 50 mniej. To i tak daje ok 150 sensorów, ale nie mam takich, które non stop coś zapisują. Najwięcej danych produkują sensory temperatury, światła i napięcia, ale mimo to moja baza to ok 800 MB. Jeśli będzie ci dalej zamulało to przestudiuj które sensory produkują duzo danych i zasnatów się czy faktycznie ich potrzebujesz w recorderze. Zbyt duża baza to zarówno wolne ładowanie wykresów jak i wolna historia i logbook w HA.
MariaDB powinna trochę pomóc, ale jak zostawisz HA nieużywany na parę godzin i cache bazy nie będzie zawierał ostatnich rekordów, to będziesz musiał pomajstrować z ustawieniami mysql.conf i tam zmienić parametry cache'owania. Ja tak zrobiłem i całą baza siedzi w cache - dlatego tak szybko działa. Też mam 8GB pamięci - miałem 4, ale właśnie ze względu na historię HA zmieniłem na 8GB i dzięki temu baza działa w pamięci bardzo szybko. A dodatkowo mogę też się bawić w VirtualDSM i testować DSM7 na maszynie wirtualnej. Standardowe 1GB pamięci na moim DS216+II na to nie pozwalało.
Zazdroszcze ci trochę SSD cache. Niestety mój model tego nie wspiera. Musiałbym chyba przejść na Xpenology z oficjalnego DSM.