Sorki, bo zamiast napisać post z cytatet to wyedytowałem twój oryginalny. Już wrzucam swoją odpowiedź:
W przyszłości wiem, że się pojawi obsługa thermoboxa (saunsabox już widzę dodali). Ale kiedy to będzie... Póki co więc chociaż taka minimalna obsługa mi wystarczy
Rzuciłem jeszcze raz okiem na Pythonowe API thermoboxa i mam takie nieodparte wrażenie (choć mogę się mylić), że to tylko kwestia dodania kilku linijek w pliku:
https://github.com/blebox/blebox_uniapi/blob/master/blebox_uniapi/box_types.py, aby wprowadzić obsługę thermoboxa do HA. Generalnie to integracja HA pobiera dane o urządzeniach z API pythonowego a w nim nie ma nic o thermobox, a właśnie o Saunabox jest.
Sam tego nie naprawisz, a przynajmniej nie na stałe bo każda aktuaizacja HA napisze ci zmianę, ale ja bym się na towim miejscu pobawił, bo jeśli się uda, to wtedy można bardzo przyspieszyć to wdrożenie thermoboxa do HA - trzeba będzie zrobić update na githubie i PyPi dla BleBox API, a potem w integracji BleBox w HA zrobić tylko dribną zmianę, że prerequisite/dependency to nowsza wersja python API z PyPi i tyle - a coś takiego to twórcy HA syzbką klepną i w nabliżsyzm release się pojawi, może nawet nie miesięcznym, a razem z drobnym hotfixem.
To co musisz zrobić, aby spróbować czy HA wykryje urządzenie to wyedytować plik box_types.py wewnątrz kontenera docker HA Core (jako linuksowiec na pewno poradzisz sobie ze znalezieniem pliku w kontenerze jakąś komendą), dodać tam te kilka linijek analogicznie do pozostałych urządzeń, zapisąć plik, restart HA i spróbować dodać Thermobox.
Jeśli się uda, to pokieruję Cię jak to dalej zrobić, aby to weszło do repo HA na GitHub,a od tego droga już krótka do oficjalnego wsparcia.
Powodzenia!