A z tym Samsung DEX to co masz na myśli?
U mnie w firmie dość restrykcyjnie podchodzą do bezpieczeństwa, więc nie ma szans żebym na służbowym laptopie (a tylko taki rano miałem) uruchomił prywatnego VPNa... może bym uruchomił, ale bezpieka by była szybciej niż zestawione połączenie
A, że nie lubię za bardzo operować na komórce (wszystko za małe i jak dla mnie nieporęczne ) to podpiąłem ją do monitora i na DEXie na dużym monitorze już można było działać
A no tak, teraz rozumiem. To prawda - firmowe IT potrafi bardzo skutecznie uprzykrzyć życie...i spowolnić firmowego laptopa
Nie skojarzyłęm SAmsung DEX prawidłowo. Pomyliłem to z Samsung KNOX, który jest mechanizmem szyfrowania, nawet ichnie TV to mają i się tym chwalą przy starcie. DEX to faktycznie wyświetlanie. Tak mnie też ten pomysł bardzo się podoba. Mam coś podobnego na telefonie Huawei. Ja też nie lubię na telefonie grzebać i bawić sięw IT - za mały ekran, problemy ze skalowaniem itp. Telefon się po prostu do tego nei nadaje. Nawet tablet nie bardzo. Komputer z dużym ekranem jest niezastąpiony do. A ten tryp desktop w telefonach to fajny wynalazek, bo na codzień może mało i rzadko używany, to czasem bardzo się przydaje.
Ja też mam VPN do domu i faktycznie czasem się to przydaje, ale mam też dostęp do HA z zewnątrz, a w HA addon VS Code oraz File Editor, więc mógłbym nawet bez VPN zmienić konfigurację HA w tym pliki integracji. Tego mi właśnie brakuje w AIS - addony. Chociaż z drugiej strony mamy szybko działający HA. Ja od 1.5 roku mam HA w VM na Synology i jestem zadowolony, bo mam addony, ale działą zdecydowanie wolniej niż po prostu w docker czy VEnv, który wykorzystuje AIS. A na PC to HA w ogóle działą jak rakieta. W VS Code, w którym programuję integrację HA startuje w ok 5 sekund. A mój produkcyjny w VM na Synology startuje ok minutę...
Używam tunel od CloudFlare. Wszystko śmiga przez przeglądarkę po własnej domenie bez jakiegokolwiek klienta z pełna certyfikacją i dwuetapowym uwierzytelnianiem.
Co do AddOn w AIS to prawda, brakuje mi najbardziej Docker. Z nim mógłbym prawie wszystko, ale idzie sobie poradzić. Przez tunel mam konsolę z SSH, menager plikówczy, Z2M, pulpit Androida nawet. Wszystko z przeglądarki więc jest dobrze.
No panie, wypas
Cloudflare to moc. Na polskiej grupie HA ktoś ostatnio mocno promował rozwiązanie Oracle Cloud - zupełnie darmowe, tylko pomoce technicznej nie ma, ale co to za problem dla domorosłych informatyków
Ciekawostką jest że można tam postawić nawet serwer Frigate, bo serwer jest wystarczająco mocny. Pewnie na zawsze tak nie będize, ale może kiedyś się pobawię w wykrywanie obiektów za kamer
Fajne rozwiązanie z tym Cloudflare. Faktycznie może zastąpić w pewnym sensie addony. Przyjrzę się temu. Performance HA czasem jednak ma znaczenie, tęskno mi za wydajnością "czystego" dockera, bez VM.