Jo ja dla porządku wrzucę swoje 3 grosze i pomysły na funkcjonalność:
* Podstawowym zadaniem sniffera jak dla mnie to przekazywanie na zewnątrz np przez MQTT sygnałów odebranych od nadajników Exta Life. To przydałoby się do automatyzacji w HA na bazie nadajników Exta Life. Mam teraz taką prowizorkę zrobioną za pomocą powiadomień z kontrolera o wykonaniu funkcji skojarzone z nadajnikiem i jestem bardzo zadowolony, chociaż to prowizorka, ale działa. Idealnie gdyby nadawał tylko te sparowane z EFC-01
* MQTT w idealnym przypadku byłoby włączone do kodu integracji z HA i rozszerzałoby transparentnie jej możliwości oferując tworzenie automatyzacji dla nadajników Exta Life. Podwaliny pod to są w kodzie integracji, ale można to przepisać. Pomysł jest taki jak w innych integracjach HA czyli obsługiwać automatyzacje jako Device Triggers czyli nie dla encji bo nadajniki encji nie mają (i nie powinny mieć), a dla urządzeń. Nadajniki w integracji już są - trzeba je tylko sprzęgnąć z MQTT w przyszłości
* pisałeś o odbieraniu real time - to zdecydowanie podstawowe wymaganie, aby reagować na nadajnik w czasie rzeczywistym i minimalnym opóźnieniem
* idealnie byłoby też monitorować stany urządzeń Exta Life w czasie rzeczywistym, ale to jest chyba niemożliwe z powodu sposobu w jaki komunikują się urządzenia Exta Life czyli tylko pull, a nie push. Na początku było inaczej ale Zamel w 2018 roku to zmienił przez co poprawił niezawodność systemu, ale zdegradował możliwości. Jeśli wiesz, że jednak jest na to jakaś metoda i klocki nadal nadają po swojej zmianie stanu a tylko kontroler tego nie wysyłą na zewnątrz, no to jest idealna funkcja dla tego sniffera, aby to wyeksponować. Dzięki temu ten system działałby jak donbre systemy bezprzewodowe jak Z-Wave, Zigbee czy nawet cokolwiek na WiFi jak supla i setki innych.