Witam wszystkich.
Pytanie jak w temacie - czy można podłączyć sterownik ROP-21 lub ROP-22 do przełącznika krzyżowego.
Jestem domorosłym "elektrykiem", więc nie wiem czy jest taka możliwość.
Póki co podłączyłem już sterowniki żaluzji i działa to świetnie.
Witaj na forum!
Rozumiem, że chodzi ci o podłączenie krzyżowego do wejść sterowania ROP-21/22? Jeśli tak, to nie powinno być żadnego problemu - schemat moim zdaniem zostaje identyczny jak przy podłączaniu do układu krzyżowego żarówki, tylko żarówkę zastępujesz wejściem sterującym ROP-21/22. Schemat np taki:
https://www.ospel.pl/sites/all/pliki/import/image/schematy/lacznik_krzyzowy_wspolpraca.jpgZostaje tylko jeden problem - ROP-21/22 na dzień dzisiejszy można sterować tylko z łączników monostabilnych - czyli tzw. "dzwonkowych". Przy zwykłym krzyżowym masz łącznik bistabilny. Będzie działało, ale zmiana stanu ROP-21/22 będzie wykonywana tylko przy dwukrotnej zmianie stanu krzyżowego - tzn przełączeniu 0->1 a następnie 1->0 i 0->1 z któregokolwiek łącznika w układzie krzyżowym. Chodzi o to, że zmiana stanu odbywa się wyłącznie wtedy gdy na wejściu następuje zmiana stanu 0>1. Czyli włączenie i wyłączenie ROP-21/22 nastąpi w tym układzie dopiero po 3 (lub 4 przy ustawianiu układu na "0") wciśnięciach klawiszy zamiast dwóch.
Zamel ma w planach (których mam nadzieję spełnienia się wreszcie doczekamy) wprowadzenie zmiany konfiguracji modułów z poziomu aplikacji i będzie można przestawić np. ROP-21/22 na pracę z łącznikami "klasycznymi", bistabilnymi.