Dzięki za reakcję na post
Dopiero zaczynam swoją przygodę z automatyzowaniem domu i zastanawiam się nad wyborem systemu. Podpasowały mi odbiorniki i piloty (w formie włączników) Zamela ale zastanawiam się nad rozszerzeniem podstawowej (1 przyciśnięcie) funkcjonalności.
Myślę, że dwuklik lub nawet trzyklik oraz przytrzymanie przycisku i użycie ich np. w zdefiniowanych scenach otworzyłoby sporo nowych możliwości, a to co napisałem to tylko jedna z nich.
Niby można by było zamontować 2 pocwórne przyciski - jeden do standardowego włączania wyłączania obwodów a drugi do przypisania mu scen ale po co dublować osprzet skoro sprawę rozwiązałby dwuklik/przytrzymanie.
Zdecydowanie się zgadzam. Kiedyś na oficjalnym forum Zamela napisałem 2 duże posty z możliwymi use case'ami dla dwukliku i przytrzymania. Niestety forum zniknęło i moje posty również. Jednak temat przytrzymania przycisku i reagowania na dwuklik zacząłem w zasadzie już 3 lata temu poddając Zamelowi propozycję stworzenia nowego urządzenia. WIęcej tutaj:
https://www.forumextalife.pl/index.php?topic=58.0Niestety rękawica nie została podjęta
Od jakiegoś czasu sądzę, że w zasadzie nowy sprzęt nie byłby potrzebny. Wystarczyłoby dozbroić kontroler w taką funkcję jego oprogramowania i już. Niestety tutaj także brak konkretów.
Zgadzam się z Tobą - po co dublować sprzęt. Oczywiście producentowi sprzętu tylko w to graj - więcej sprzętu kupowanego przez użytkowników to większa sprzedaż i zyski, ale ja jestem zdania, że systemu Smart Home powinny być po prostu...smart
I to jest dla mnie typowa luka software'owa kontrolera, którą Zamel powinien zapełnić.
Z jednej strony Zamel oferuje dzięki Exta Life rzeczy niszowe, niespotykane szeroko na rynku np nadajniki podtynkowe, ale z drugiej strony niechętnie oferuje rzeczy, które zdecydowanie wyróżniłyby ten system pośród wielu innych. Takim wyróżnieniem byłoby dodanie funkcji dwu, może nawet trójkliku oraz przytrzymania w kontrolerze i pozwolenie użytkownikowi na zdefiniowanie logiki opartej na takich zdarzeniach.
EDIT: a jak dla mnie to wystarczyłoby dodanie funkcji powiadamiającej aplikację, że nastąpiło wciśnięcie i puszczenie przycisku. Resztę czyli dwu i trójklik oraz przytrzymanie dodałbym sobie sam dzięki Home Assistant.