Takie były założenia początkowe, ponieważ uprościło nam to znacznie mechanizm przypisywanie poszczególnych elementów do wybranych użytkowników. Jednak gdzieś na liście zadań do realizacji temat jest wpisany. Wymaga to jednak większego nakładu pracy od strony samego kontrolera bo to on czuwa nad pamiętaniem kolejności.
Po odczytaniu danych z kartySD zrozumiałem teraz, dlaczego dodanie kolejności elementów kosztowałoby trochę wysiłku - każda scena i urządzenie posiada ID zapisane w nazwie pliku. Faktycznie bardzo to upraszcza sprawę modelu danych, ale znacząco komplikuje właśnie takie dość banalne sprawy jak zmiana kolejności.
Ale mimo to uważam, że od strony danych nie byłaby to ogromna zmiana. Nie wiem jak działa soft kontrolera - czy problemem jest odebranie z aplikacji nowej kolejności elementów i zapisanie jej w plikach czy coś ponadto.
Patrząc na to jak zapisane są dane - wygląda, że faktycznie należałoby to zapisać w pliku USERS wg schematu:
{
"user": {
"active_devices": [
{
"id": 0,
"order": 2,
},
{
"id": 1,
"order": 1
}
],
"active_scenes": [
{
"id": 1,
"order": 2,
}
...
zamiast:
{
"user": {
"active_devices": [
{
0,
1
],
"active_scenes": [
1,
2,
...
Korci mnie aby napisać jakiś prosty tool exe, który byłby w stanie zamieniać chociaż kolejność elementów w aplikacji. Wredną rzeczą jest to, że wymaga to nie tylko zmiany nazw plików DEVICE, ale również zawartości plików ze scenami SCENES oraz pliku USER z dostępnymi elementami.
Mimo to będę próbował. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Liczę jednak na to, że feature ten zostanie dodany w przyszłości. Coś takiego wydaje się na prawdę podstawową rzeczą w aplikacji mobilnej. W Grenton można nie tylko przestawiać sobie kolejność elementów, ale układać zupełnie po swojemu całe ekrany aplikacji. Oczywiście to system sporo droższy i bardziej skomplikowany, ale układanie elementów wg użytkownika wydaje się funkcjonalnością dość podstawową, taką którą po prostu wypada wprowadzić dla wygody użytkowników.
To czego nie mogę zrozumieć to brak opcji przestawiania kolejności elementów w zakładkach. Chcąc sobie to zrobić trzeba kasować i dodawać od nowa. Myślę, że przy wprowadzaniu funkcjonalności odpowiadającej przestawianiu elementów - to musi zostać zrobione jako pierwsze. Bo to jest wg mnie możliwym workaroundem dla braku przestawiania w widoku Urządzenia oraz sceny.
Pozdrawiam