W związku z montażem RNP-21 2 dni temu odłączyłem przerobiony RNK-24 od 2 łączników. Niestety wyglądało jakby RNK-24 uległ awarii, bo nie dawał znaków życia po odłączeniu kabelków. Zauważyłem, że jedna nóżka mikroswitcha zetknęła się z baterią i pomyślałem, że coś się "usmażyło". Ale po wyjęciu i założeniu ponownie baterii zaczął działać, tyle, że pokazywał dość wysoką temperaturę - prawie 28 stopni gdzie w pokoju było jakieś 22,5. Pomyślałem, że może od rąk się ogrzał i go założyłem, tyle, że w inne miejsce i po innej stronie łącznika. Niestety po tym montażu temperatura cały czas była tak samo absurdalnie wysoka i nie zmieniła się nawet o dziesiątą stopnia. Wtedy pomyślałem, że może faktycznie coś się na stałe uszkodziło.
Wczoraj wieczorem pomyślałem, że skoro jest uszkodzony to wymontuję go bo po co ma tam siedzieć. Ale stwierdziłem, że może dam mu jeszcze szansę i wyjmę i założę baterię ponownie, bo założyłem, że być może on działał, ale montaż w innym miejscu uniemożliwiał mu skuteczne nadawanie temperatury. I co się okazało? Działał nadal! Pokazał już wtedy dobrą wartość temperatury. A skoro miałem go już "luzem", to wpadłem na pomysł, aby postawić go na sterowniku pieca (odstaje od ściany na tyle dużo, że dało się coś takiego na nim postawić). I co? I po godzinie temperatura nadawana przez RNK-24 różniła się tylko o jedną dziesiątą stopnia od sterownika pieca! To się mieści w błędzie pomiaru RNK-24, czyli wygląda, że RNK-24 potrafi mierzyć temperaturę na prawdę dobrze.
Polecam ci zrobić przed reklamacją jeszcze jedno - rozbierz RNK-24 - to proste. Wyjmij i po kilkunastu sekundach (może poklikaj klawiszami w tym czasie, aby kondensatory podtrzymujące przez chwilę zasilanie na układzie scalonym się rozładowały) załóż ponownie baterię. Zobacz czy wartość temperatury będzie poprawna.
Pamiętam, że gdy miałem problem z parowaniem RNK-24 przy jego instalacji (okazało się, że całkowicie moja wina) to Michał Tyc mowił, że zdarzało się, że RNK-24 może się przywiesić i wtedy najlepiej wyjąć i założyć baterię.
Może to ci pomoże. Warto spróbować, bo jeśli to pomoże, to szkoda byłoby twojego czasu, bo W Zamelu pewnie zrobiliby to samo i stwierdzili, że wszystko działa poprawnie i odesłali z powrotem do ciebie.