Nowy soft EFC-01 i aplikacja 30.07.2018 - poprawki dla zakładek i nowe funkcje!

• 4 Odpowiedzi
  • 10642 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Witajcie,
Jak podaje kolega michal1981 - na stronie extalife.pl czeka na Nas aktualizacja softu rozwiązująca problem z nieprawidłową zawartością zakładek.

Changelog / zmiany:
– wprowadzono możliwość dodawania poszczególnych kanałów do kart bez konieczności dodawania całego urządzenia ( ROP-22, ROM-22, ROM-24, SRM-22 )
– dodano obsługę bateryjnego czujnika temperatury RCT-22
– zmieniono sposób wyświetlania informacji o temperaturze
– dodano informację o ostatniej synchronizacji dla czujników
– dodano sygnalizację nieaktywnego czujnika
– poprawiono błąd związany z obsługą zakładek
– poprawiono inne drobne błędy w kontrolerze i aplikacji

Warto przeczytać uwagę odnośnie nowego sposobu działania apliakcji.

Moje słowo komentarza - wygląda, że firma Zamel zdecydowała się zaimplementować w pewnym stopniu usprawnienie opisane na forum odnośnie stanu odczytu czujników. Nie jestem jeszcze w stanie sprawdzić jak to działa, ponieważ nie pokazała się jeszcze aktualizacja aplikacji w sklepie Play, więc potwierdzę (lub zaprzeczę) w odpowiedzi pod tym postem.
Jeśli się to potwierdzi to myślę, że byłby to bardzo dobry krok ze strony firmy Zamel i dowód na to, że forum jest pomocne przy rozwoju tego produktu, co by mnie bardzo ucieszyło, bo taki był jeden z celów jego założenia.

PS. Jeśli nie zauważyliście - wersja softu EFC-01 osiągnęła numer 1.0.0 - mam nadzieję, że tempo rozwoju się przez to nie zmniejszy i nadal przybywać będzie nowych funkcji np. wiele z opisywanych na forum.  Dobrze by było gdybyśmy w niedługim czasie zobaczyli aktualizację pozwalającą Exta Life "rozmawiać" z Exta Free :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2018, 13:09:27 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Z tego co widzę to Apk Android w wersji v1.8 jest już dostępna w sklepie GooglePlay. 

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
Z tego co widzę to Apk Android w wersji v1.8 jest już dostępna w sklepie GooglePlay.
Dokładnie, wersja 1.8 właśnie się pojawiła :)

UPDATE:
Potwierdzam - aplikacja pokazuje teraz datę i czas ostatniego odczytu z czujnika :) Przy pierwszym uruchomieniu aplikacji zaraz po aktualizacji softu kontrolera data i czas będą nieprawidłowe (01/01/1970 - interpretacja wartości inicjalnej - wyjaśnienie), ale po jakimś czasie powinien pojawić się prawidłowy odczyt z czujnika.
Funkcja ta na pewno się przyda do potencjalnych analiz nieprawidłowości w działaniu systemu.

Dodatkowo możemy też zobaczyć stan baterii czujnika - także pomocna drobnostka.
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2018, 13:07:02 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline SebiCo

• 225
U mnie niestety nadal jest problem.
W aplikacji mam zaznaczone "Zapamiętaj hasło" loguję się z "zewnątrz" przez przekierowanie portu na routerze.
Po uruchomieniu aplikacji otwiera się na ostatniej zakładce jednak nie wyświetla nic, pusta karta z kręcącym się w nieskończoność spinnerem.
Dopiero przejście na inną zakładkę i powrót powoduje poprawne wyświetlenie zawartości zakładki.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
U mnie niestety nadal jest problem.
W aplikacji mam zaznaczone "Zapamiętaj hasło" loguję się z "zewnątrz" przez przekierowanie portu na routerze.
Po uruchomieniu aplikacji otwiera się na ostatniej zakładce jednak nie wyświetla nic, pusta karta z kręcącym się w nieskończoność spinnerem.
Dopiero przejście na inną zakładkę i powrót powoduje poprawne wyświetlenie zawartości zakładki.
U mnie po aktualizacji tej aplikacji zawsze występuje jakieś dziwne zachowanie przy przywracaniu aplikacji z tła (np za każdym razem na chwilę pojawia się ekran logowania i zaraz znika), ale to raczej wina Androida Huawei (EMUI). Po zatrzymaniu aplikacji (w dialogu właściwości aplikacji) a w zasadzie zatrzymaniu jej usługi, która działa w tle i jej ponownym uruchomieniu zaczyna działać normalnie. Spróbuj tego i zobacz czy pomoże.

Jednakże u mnie wygląda, że poprawka z nieprawidłową zawartością zakładki nie działa właściwie. Teraz zamiast prawidłowej zawartości zakładki pojawia się u mnie regularnie komunikat "wystąpił błąd" i zakładka pozostaje pusta. Myślałem, że to znowu wina EMUI, który zwyczajowo agresywnie ubija aplikacje w tle, ale na innym urządzeniu od Sony pojawia się taki sam problem, a tam jest prawie czysty Android, czyli problem nierozwiązany. Trzeba znowu ręcznie odświeżać.
Generalnie wygląda teraz jakby aplikacja miała jakieś problemy z łącznością z kontrolerem jeśli pojawia się u mnie komunikat błędu a u innych spinner wskazujący na odświeżanie.

Opiszę sprawę w dedykowanym wątku.
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2018, 10:06:19 wysłana przez admin »