Menu główne

Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.0

Zaczęty przez admin, Czerwiec 12, 2020, 16:43:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

SebiCo

Sprawdziłem dokładniej i niestety u mnie tez na jednym z ROPów nie aktualizuje statusu  :(
Może to problem z Jolką? Jutro postawię na czymś linuxa i zobaczę czy tam tez bedzię ten problem.
A na razie zmienię wersję na 1.1 i zobaczę co będzie.

Cezary.K

Restart bramki nic nie zmienił. Brak zmiany stanu encji po fizycznym zadziałaniu odbiorników.
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

admin

Cytat: SebiCo w Sierpień 04, 2020, 20:09:22
Sprawdziłem dokładniej i niestety u mnie tez na jednym z ROPów nie aktualizuje statusu  :(
Może to problem z Jolką? Jutro postawię na czymś linuxa i zobaczę czy tam tez bedzię ten problem.
A na razie zmienię wersję na 1.1 i zobaczę co będzie.
Kurcze nie wiem o co chodzi. Zrobiłem kolejny test i u mnie zarówno ROP jak i ściemniacze RDP a także rolety SRP aktualizują stany w HA.
A propos rolet: pamiętajcie że rolety zmieniają stan z open na closed tylko gdy pozycja zmienia się z większej niż 0 na 0. Sama zmiana pozycji w obrębie 1-99 nie zmienia stanu
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

SebiCo

Bardzo dziwnie się to zachowuje, przez parę minut jedna z głowic zaczęła działać poprawnie po czym znów się "zacięła" - soft 2.x

Cezary.K

W moim testowym Home Assistant Supervised na Linux ta sama sytuacja. Brak zmiany encji. Raczej nie wina Jolki...
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

Cezary.K

admin

Cytat: Cezary.K w Sierpień 04, 2020, 20:54:50
W moim testowym Home Assistant Supervised na Linux ta sama sytuacja. Brak zmiany encji. Raczej nie wina Jolki...
Macie jedne z największych instalacji Exta Life. Może to ma związek.
U mnie nie obserwuję takiego zachowania.
Dodam w takim razie dodatkowe punkty logowania w kodzie żeby zaobserwować co się dzieje w kawałku, który wykonuje cykliczny odczyt stanu i przekazuje update nowych wartości do HA. Jutro postaram się podrzucić nową wersję.

A czy w wersji 1.1 też tak macie??
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

admin

A i jeszcze pytanie: używacie w Jolce custom component z GitHub czy wbudowanej wersji od AIS??

Cezary.K

Cytat: admin w Sierpień 04, 2020, 21:14:03
A i jeszcze pytanie: używacie w Jolce custom component z GitHub czy wbudowanej wersji od AIS??
Na Linux w testowym HA mam ręcznie skopiowane pliki z GitHub. W Jolce nie pamiętam już jakiej metody użyłem.
Jak by coś to w Supervised testowym mogę podmienić pliki dla testów.

SebiCo

Cytat: admin w Sierpień 04, 2020, 21:14:03
Używałem wersji wbudowanej, ale później zupgradowałem do GITa.

Na wersji 1.1 wszystko wydaje się działać ok, ale muszę poobserwować dłużej.

SebiCo

Po całonocnych testach stwierdzam, że na wersji 1.1 wszystko jest ok, wszystkie urządzenia włącznie z głowicami wyświetlają w HA poprawne stany.

admin

OK, chyba znalazłem przyczynę. Natomiast zastanawiam się dlaczego to u mnie działało?🤔

Ściągnijcie z https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/archive/dev.zip i wrzućcie logi jeśli zaobserwujecie problem, ale raczej teraz powinno działać ok. W razie czego zostawiłem dodatkowe dodatkowe punkty logowania.

Powodzenia!

SebiCo

Cezary.K

Podmieniłem katalog Extalife na nowy ale nie widzę zmian. Restart HA, restart całego komputera. Restart EFC. Odinstalowanie integracji i zainstalowanie na nowo, kolejny restart - nic.
Bez zmian. Czy jeszcze o czymś zapomniałem.

admin

Cytat: Cezary.K w Sierpień 05, 2020, 12:44:21
Podmieniłem katalog Extalife na nowy ale nie widzę zmian. Restart HA, restart całego komputera. Restart EFC. Odinstalowanie integracji i zainstalowanie na nowo, kolejny restart - nic.
Bez zmian. Czy jeszcze o czymś zapomniałem.
Tak, zapomniałeś o wrzuceniu loga🙂 A tak serio to dziwne, bo błąd był ewidentny i teraz powinno działać