Witam wszystkich!
Chciałbym się podzielić informacjami jakie dostałem od Michała Tyca odnośnie oczekiwanej przez wielu użytkowników aktualizacji usprawniającej między innymi łączność i statusy w apliakcji.
Wpierw jednak kilka słów podsumowania co o niej wiemyBędzie dotyczyć
wszystkich elementów systemu pod kątem oprogramowania:
- oprogramowania EFC-01
- aplikacji mobilnej
- oraz uwaga: odbiorników/elementów wykonawczych (!)
Zmiana sposobu komunikacji będzie wymagała zmiany softu w kontrolerze oraz we wszystkich odbiornikach.
Zapowiada się więc, że będzie to największa aktualizacja w historii tego systemu.
Zgodnie z moimi przypuszczeniami - także odbiorniki muszą być zaktualizowane, aby wprowadzenie nowego sposobu przekazywania stanu odbiornika mogło działać.
Planowane usprawnienia (te o których wiemy, ale najprawdopodobniej będzie ich więcej, choć mniej znaczących):
- długo oczekiwana konfiguracja parametrów odbiorników z aplikacji - szczegóły tutaj
- usprawnienie komunikacji radiowej głównie pod kątem posiadania przez system na prawdę aktualych stanów odbiorników - szczegóły tutaj
- szybszy start aplikacji - szczegóły tutaj
- być może zredukowane zużycie energii - szczegóły tutaj
- zmiana w sterowaniu rolet z aplikacji i kontrolera- szczegóły tutaj
Co do ostatniego punktu - pojawiały się wątpliwości czy chodzi tylko o sterowanie z aplikacji czy coś także zmieni się w sterowaniu z łączników fizycznie podpiętych do sterownika rolet. Na szczęście jest
tak jak przypuszczałem w tym poście. Oto co M. Tyc o tym pisze:
Dodatkowy przycisk dla sterowników rolet SRP-22 dotyczy tylko aplikacji - przy sterowaniu z poziomu łączników przewodowych nic się nie zmieni.
Zakładam też, że nic nie zmieni się w sterowaniu z nadajników RNK lub RNP, gdyż one działają identycznie jak te fizycznie podpięte.
Na koniec łyżka dziegciu w (miejmy nadzieję) beczce miodu - zgodnie z moimi wcześniejszymi przypuszczeniami musimy się jeszcez uzbroić w cierpliwość gdyż:
Jesteśmy w fazie testów spraw związanych z ekranami konfiguracyjnymi.
Po tym etapie chcemy zrobić aktualizację. Oceniam, że potrzebujemy jeszcze minimum 2 tygodnie na wyczyszczenie drobnych błędów.
Dwa
tygodnie temu "prognoza" także brzmiała "za dwa tygodnie". Minimum oznacza prawie połowę marca, ale jeśli takie są obecne szacunki, to biorąc pod uwagę dotychczasowe zmiany terminów wcześniejszych aktualizacji jak i tej samej - stawiałbym raczej na koniec marca lub nawet początek kwietnia...i właśnie stąd cudzysłów w nazwie posta. Aktualizacja może będzie kwietniowa.
Zamel być może bierze przykład z Microsoftu i wydań aktualizacji Windows 10 - 2 razy w roku i jedno na wiosnę a drugie na jesień...nie wiem czy się śmiać czy płakać
A na koniec mała dygresja. Wszystkie moje założenia co do tego co będzie aktualizowane i jak będzie działać zdają się potwierdzać. W takim razie po co komu szkolenia z Exta Life? Można i bez tego rozumieć jak działa system
PS. Gdy w końcu ukaże się nasza wyczekiwana aktualizacja - napiszę w tym dziale w osobnym wątku z odniesieniem się do tego posta.
Zapraszam do komentowania wpisu, bo ostatnio na forum cisza i tylko moje monologi
Pozdrawiam wszystkich!