Petycja o dodanie kompatybilności z Exta Free

• 30 Odpowiedzi
  • 20914 Wyświetleń
Odp: Petycja o dodanie kompatybilności z Exta Free
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 04, 2018, 13:11:00 »
Zamel ExtaFree wróci do żywych.... "ZAMEL WALKING DEAD".
Ale do rzeczy. Mama troche roboty w robocie (500% cukru w cukrze), więc na chwilę obecną musiałem ograniczyć czas poświęcony na developerke nad ExtaLife i ExtaFree. Po 10 czerwca znikam na 2tyg na urlop wiec realnie do pracy nad firmwarem wrócę dopiero koło 24 czerwca.
Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że obecnie uruchamiam porty USB. Bo potrzebuję przgotować nowy bootloader. Wynika to z faktu, że oprogramowanie nad którym pracuję do pełnej stabilności będzie potrzebowało czasu. Więc rozwiązaniem będzie przygotowania bootloadera z obsługą multiboot'a. Dla tych co będą chcieli uczestniczyć w testowaniu nowego firmwaru będą zawsze mogli na chwilę się przełączyć z oficjalnego na ten tworzony dla forum i potestować bez utraty funkcjonalności całego systemu.
A co do ExtaFree (EFC-02) jest szansa na wskrzeszenie tego urządzenia pod kontrolą FreeRTOS'a a wtedy może i da rade drugi moduł radia do tego dokleić i wtedy ten sprzęt pociągnie i ExteFree jak i ExteLife. Dzisiaj zamierzam zająć się tym tematem. Dla dociekliwych możliwe że istnieje szansa na rozbudowanie pamięci RAM (wymagane do puszczenia FreeRTOS)

Pozdrawiam,
Gadulowaty
Produkcja:RPi5,EFC-01; Sensory:MEM-21,RCK-21,9xRCM-21,2xRCR-21,RCW-21; Odbiorniki: 2xROB-21, 5xROG-21,11xROP-21,11xROP-22,1xRDP-21,11xSRP-22; Nadajniki: 2xP-457/36,4xP-457/4,P-457/8,P-521L,1xRNK-22,1xRNK-24 | Developer:RPi4,EFC-01,RCK-21,ROB-21,ROP-22,ROG-21,RCM-21

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 04, 2018, 14:49:00 »
Jeśli chodzi o exta free pisze się na testera :)
Widze że kolega Gadulowaty ma super pomysły!

Pozdrawiam
ExtaFree 12xSRP-02 2xROB-01 EFC-02

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 06, 2018, 15:30:41 »

Pozdrawiam
Ja oczywiście również piszę się na testy :) Byłoby niezłe jajo gdyby udało się koledze Gadulowaty wypuścić soft z obsługą ExtaFree szybciej niż Zamelowi  :D Kibicuję tej inicjatywie bardzo

PS. A tymczasem wsłuchajcie się w ostrzeżenie ZAMELa z facebooka. Żeby wiedzieć o co chodzi prześledźcie wszystkie komentarze. Uważajcie na podejrzanego typa na forum o użytkowniku admin  ;D
PS2. Ciekawe ile w internecie jest innych forów o ExtaLife :D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2018, 15:36:54 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 07, 2018, 08:42:46 »

Pozdrawiam
Ja oczywiście również piszę się na testy :) Byłoby niezłe jajo gdyby udało się koledze Gadulowaty wypuścić soft z obsługą ExtaFree szybciej niż Zamelowi  :D Kibicuję tej inicjatywie bardzo

PS. A tymczasem wsłuchajcie się w ostrzeżenie ZAMELa z facebooka. Żeby wiedzieć o co chodzi prześledźcie wszystkie komentarze. Uważajcie na podejrzanego typa na forum o użytkowniku admin  ;D
PS2. Ciekawe ile w internecie jest innych forów o ExtaLife :D

Apropos "Ostrzeżenia". Bardziej infantylnej odpowiedzi dawno nie widziałem. Firma chce kreować wizerunek poważnej, a odpowiada jak rozkapryszony i rozżalony dzieciak. W dodatku to jawny atak na forumowiczów.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 07, 2018, 14:16:14 »
Apropos "Ostrzeżenia". Bardziej infantylnej odpowiedzi dawno nie widziałem. Firma chce kreować wizerunek poważnej, a odpowiada jak rozkapryszony i rozżalony dzieciak. W dodatku to jawny atak na forumowiczów.
Myślę, że całkiem trafnie to ująłeś. Styl komunikacji pozostawia wiele do życzenia. Popełniane są typowe PR-owe błędy np. nacechowana emocjami komunikacja pod wpływem impulsu. Całość robi wrażenie jakby była tworzona przez nieprofesjonalną osobę kompletnie nie mającą pojęcia jak powinna wyglądać komunikacja w mediach społecznościowych. Wbrew pozorom - PR to nie zajęcie dla każdego i jak każdy fach - także wymaga odpowiedniego podejścia i nieco wiedzy.

Nie wiem czy Zamel na prawdę chce kreować się na poważną firmę i czy faktycznie mają to gdzieś w swojej strategii rozwoju. Jeśli tak to nie wychodzi im to najlepiej i jako minimalną opcję naprawczą powinni rozważyć w zainwestowanie przynajmniej w szkolenie dla obecnej osoby.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 07, 2018, 21:32:33 »
Bedzie offtop i odrobine wulgarny.

Przeczytalem komentarz Pana Grzegorza na Facebook'u. Bardzo konkretnie i na temat. Odpowiedz zamela totalna porażka. Jedyne co mi przyszlo do glowy to powiedzenie "Gadaj z Dupa to Cię obsra". I parafrazujac to do calej sytuacji "GADAJ Z ZAMELEM TO CIĘ OBSRA".

Okolo miesiac temu mialem okazje przeprowadzic rozmowe z osoba zajmujaca sie marketingiem w Zamelu oraz z osobami zajmujacymi sie rozwojem oprogramowania na temat dbalosci o bezpieczenstwo systemu extalife. Stanowisko tych osob bylo podobne do tego co zostalo napisane w odpowiedzi do posta Pana Grzegorza na Facebook'u ... "Ale oooooo cooooo chodzi przeciez my (zamel) jestesmy fajni a to klienci sie czepiają." I podsumowanie tej rozmowy bylo w tresci takiej ze poco bawić sie w jakies zabezpieczenia systemu najwazniejsza jest ilosc sprzedanych produktow no i najwazniejsze zysk na koniec miesiaca. A czepianie sie o to ze system dziurawy i nie spelnia zadnych norm bezpieczenstwa sieciowego jest robieniem czarnego PR'u firmie i przyczynianie sie do spadku sprzedaży na rzecz konkurencyjnych rozwiazań od innych producentów.

A tak na marginesie ten komentarz na facebook'u o osobach podajacych sie za ekspertow uwazam ze jest skierowany do mnie i jest niczym wiecej  jak kolejna nieudolna proba zamiecenia problemu pod dywan poprzez zdyskredytowanie mojej wiedzy na temat tego systemu. Wierzcie mi, że to co wiem na temat ExtyLife starczylo by dla kilku ekspertow z Zamela. Ale dosc juz slow, w najblizszym czasie przedstawie namacalne dowody w postaci custom firmwaru oraz paru rozwiazan dedykowanych dla EFC-02. Wtedy mysle, nie bedzie watpliwosci co do poziomu wiedzy jakim dysponuje na temat produktu ExtaLife.

PS. Czy ktokolwiek z was zastanial sie nad tym co zrobil zamel wprowadzajac funkcje DynDNS do nowej wersji firmwaru 0.9.5 i jakie to niesie ze soba implikacje jezeli o bezpieczenstwo sieciowe... zastanowcie sie a jak nie dacie rady nic wymysclic to za kilka cos na ten temat opublikuje.

WSTYDŹ SIĘ ZAMELU.... WSTYDŹ.

Gadulowaty.
Produkcja:RPi5,EFC-01; Sensory:MEM-21,RCK-21,9xRCM-21,2xRCR-21,RCW-21; Odbiorniki: 2xROB-21, 5xROG-21,11xROP-21,11xROP-22,1xRDP-21,11xSRP-22; Nadajniki: 2xP-457/36,4xP-457/4,P-457/8,P-521L,1xRNK-22,1xRNK-24 | Developer:RPi4,EFC-01,RCK-21,ROB-21,ROP-22,ROG-21,RCM-21

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 07, 2018, 23:07:31 »
W pełni się z tobą zgadzam kolego, niezrozumiałym jest ich postępowanie... a już wcale aktualne zachowanie po pokazaniu słabości ich systemu, zamiast uderzyć się w pierś szukają winnych w osobach które są mądrzejsze od nich... Już nie mogę się doczekać twojego firmware 😁
Co do ddns to jeśli postawili swój to pewnie dziurawy jak ser szwjacarski

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 08, 2018, 09:18:04 »
Bedzie offtop i odrobine wulgarny.

Przeczytalem komentarz Pana Grzegorza na Facebook'u. Bardzo konkretnie i na temat. Odpowiedz zamela totalna porażka. Jedyne co mi przyszlo do glowy to powiedzenie "Gadaj z Dupa to Cię obsra". I parafrazujac to do calej sytuacji "GADAJ Z ZAMELEM TO CIĘ OBSRA".

Okolo miesiac temu mialem okazje przeprowadzic rozmowe z osoba zajmujaca sie marketingiem w Zamelu oraz z osobami zajmujacymi sie rozwojem oprogramowania na temat dbalosci o bezpieczenstwo systemu extalife. Stanowisko tych osob bylo podobne do tego co zostalo napisane w odpowiedzi do posta Pana Grzegorza na Facebook'u ... "Ale oooooo cooooo chodzi przeciez my (zamel) jestesmy fajni a to klienci sie czepiają." I podsumowanie tej rozmowy bylo w tresci takiej ze poco bawić sie w jakies zabezpieczenia systemu najwazniejsza jest ilosc sprzedanych produktow no i najwazniejsze zysk na koniec miesiaca. A czepianie sie o to ze system dziurawy i nie spelnia zadnych norm bezpieczenstwa sieciowego jest robieniem czarnego PR'u firmie i przyczynianie sie do spadku sprzedaży na rzecz konkurencyjnych rozwiazań od innych producentów.

A tak na marginesie ten komentarz na facebook'u o osobach podajacych sie za ekspertow uwazam ze jest skierowany do mnie i jest niczym wiecej  jak kolejna nieudolna proba zamiecenia problemu pod dywan poprzez zdyskredytowanie mojej wiedzy na temat tego systemu. Wierzcie mi, że to co wiem na temat ExtyLife starczylo by dla kilku ekspertow z Zamela. Ale dosc juz slow, w najblizszym czasie przedstawie namacalne dowody w postaci custom firmwaru oraz paru rozwiazan dedykowanych dla EFC-02. Wtedy mysle, nie bedzie watpliwosci co do poziomu wiedzy jakim dysponuje na temat produktu ExtaLife.

PS. Czy ktokolwiek z was zastanial sie nad tym co zrobil zamel wprowadzajac funkcje DynDNS do nowej wersji firmwaru 0.9.5 i jakie to niesie ze soba implikacje jezeli o bezpieczenstwo sieciowe... zastanowcie sie a jak nie dacie rady nic wymysclic to za kilka cos na ten temat opublikuje.

WSTYDŹ SIĘ ZAMELU.... WSTYDŹ.

Gadulowaty.
Offtopy w tym wątku po ostatnich komentarzach Zamela są jak najbardziej na miejscu. Ta petycja i tak okazała się nic nie wskurać u twardogłowych. I świetnie to opisałeś (wczoraj po wieczornym piwku po przeczytaniu twojego powiedzenia nieźle się uśmiałem  :)).
Szkoda, że ZAMEL wykazuje się konsekwencją akurat w niedbalstwie, ignorancji i arogancji...
I zgadzam się w 100%, że ich wypowiedzi są na prawdę nieudolne i takimi tekstami sami wystawiają się na pośmiewisko.

A poza tym, to wkurzyłem się, bo ich ostani komentarz (o ten) w odpowiedzi na mój został prez nich samych wyedytowany i tym samym zrobili ze mnie wariata biorącego wszystko personalnie do siebie. Zrewanżowałem się więc właśnie kolejnym komentarzem.
Tak na marginesie to wnioski po tej wymianie zdań na facebooku mam takie, że teraz trzeba zabezpieczać swoje i ich komentarze screenshotem, albo przynajmniej cytować ich słowa, bo potem zmieniają te swoje komentarze i komentarze innych użytkowników wyglądają wtedy faktycznie bez sensu jak niepotrzebne czepialstwo.

A na koniec - nie ma co się chyba na Zamela oglądać tylko trzeba robić swoje czyli dopominać się o rzeczy, które Nam obiecano, a w Twoim przypadku - pracować nad softem.

Pozdrówka
"Pan Grzegorz" ;) - proszę mi nie "panować" na forum :) Po prostu Grzesiek
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2018, 09:27:52 wysłana przez admin »

*

Offline PiCiU

• *
  • 27
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 15, 2018, 21:28:04 »
Popieram.
Przez pomyłkę kupiłem z drugiego systemu do natężenia światła i teraz leży i czeka na dodanie :(

Elementy systemu, których używam: kontroler efc-01 | 4X RNK-24 | 2X p-457/4 | 5X ROP-21| 2X ROP-22 | 13X SRP-22 | 1X RDP-21 | KOLEJNE ZALEŻĄ OD POSTĘPU PRAC :p

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 16, 2018, 09:43:24 »
Popieram.
Przez pomyłkę kupiłem z drugiego systemu do natężenia światła i teraz leży i czeka na dodanie :(
Moim zdaniem trzeba będzie poczekać mniej więcej do końca roku, aby można te czujniki z Exta Free używać z Exta Life. Podobno temat na prawdę nie umarł i dział konstrukcyjny nad tym pracuje, ale biorąc pod uwagę poprzednie doświadczenia - na pewno potrwa to długie miesiące zanim wejdzie do systemu oficjalnie. Wielu na to czeka

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 16, 2018, 13:30:33 »
A moj EFC-01 od poprzedniego piatku umie juz gadac z ExtaFree. Ale niestety na udostepnienie publiczne tworzonwgo firmwaru jeszcze chwile przyjdzie poczekac bo jest to jeszcze w fazie co najwyzwj ALFA. Niemniej jednak potwierdzam ze obecna sprzetowa konfiguracja jest wystarczajaca aby zaimplementowac protokol ExtyFree.

Pozdrawiam,
Gadulowaty.

« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 16, 2018, 13:36:49 »
Ale niestety na udostepnienie publiczne tworzonwgo firmwaru jeszcze chwile przyjdzie poczekac bo jest to jeszcze w fazie co najwyzwj ALFA.

Pozdrawiam,
Gadulowaty.

I to się nazywa profesjonalizm!
Btw. Aż nie mogę uwierzyć że Zamel tyle czasu się buja a kolega po godzinach w wolnym czasie bez dokumentacji to rozkminił. Czapki z głów...

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 16, 2018, 13:42:44 »
A moj EFC-01 od poprzedniego piatku umie juz gadac z ExtaFree. Ale niestety na udostepnienie publiczne tworzonwgo firmwaru jeszcze chwile przyjdzie poczekac bo jest to jeszcze w fazie co najwyzwj ALFA. Niemniej jednak potwierdzam ze obecna sprzetowa konfiguracja jest wystarczajaca aby zaimplementowac protokol ExtyFree.

Pozdrawiam,
Gadulowaty.
Czyli Proof of Concept zrobione - milestone osiągnięty, można iść na piwo  8) To cieszy, że tym razem w płytce EFC-01 Zamel wszystko zrobił jak należy i Exta Free będzie śmigać. Gratulacje!!! i czekamy na kolejne niusy.

I to się nazywa profesjonalizm!
Btw. Aż nie mogę uwierzyć że Zamel tyle czasu się buja a kolega po godzinach w wolnym czasie bez dokumentacji to rozkminił. Czapki z głów...
Wiesz jak to mówią - chcieć to móc. Jestem pewny, że na pełnym etacie kolega Gadułowaty już pewnie zaimplementowałby obsługę Exta Free, Z-Wave (gdyby tylko sprzęt na to pozwalał) i integrację z asystentami głosowymi ;)

Pozdro

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 21, 2018, 00:33:42 »
Witam,
Czy coś nowego udało się zrobić od ostatniego wpisu?
Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 21, 2018, 10:53:51 »
Witam,
Czy coś nowego udało się zrobić od ostatniego wpisu?
Pozdrawiam
Witaj,
Z tego co wiem to kolega Gadulowaty zawiesił prace nad swoim oprogramowaniem z braku czasu. Taki soft to ogrom pracy dla jednej osoby, szczególnie gdy do dyspozycji jest tylko czas wolny.
Kolega zmienił trochę koncepcję i ostanio pracował nad przeprogramowywaniem urządzeń Exta Free na protokół Exta Life. Niestety więcej nie wiem.

A ze strony Zamela jak pewnie wiesz - dodano w końcu kompatybilność z Exta Free, ale niestety jedynie z odbiornikami i na tym prawdopodobnie sprawa się zakończy. Oficjalnie Zamel zapowiedział, że czujników Exta Free nie będzie wspierał w EFC-01 :(

Dla użytkowników Exta Free pozostaje albo czekać na soft alternatywny od kolegi Gadulowaty, albo zbudować swój kontroler (z tego co wiem to koszty to kilkadziesiąt zł), gdy kolega yaworski dopracuje upubliczni swoje rozwiązanie dla Exta Free.
Ewentualnie jeśli ktoś posiada kontroler EFC-02 i ma trochę wolnego czasu to może uzupełniłby bazę wiedzy na naszej wiki (www.forumextalife.pl/wiki) i tym sposobem mógłbym dodać integrację Exta Free EFC-02 do Home Assistant.