Witam,
Począwszy od softu 0.9.5 z dnia 10.04 a nawet wersji z 19.04 kontroler niepoprawnie odtwarza jedną z moich scen.
Niepoprawne zachowanie to niezałączanie się jednego z urządzeń a przy próbie ponownego odtwarzania sceny - zawieszenie się aplikacji / kontrolera i jego restart.
Problematyczna scena wyzwalana jest zegarem astronomicznym, ale po kilku próbach doszedłem do tego, że to nie ma znaczenia i proste wyzwalanie sceny z aplikacji również powoduje błąd.
Warunek początkowy: urządzenia do załączenia sceną wyłączamy (OFF).
Konfiguracja sceny: Po wielu próbach i redukcji zawartości sceny doszedłem do tego jakie dokładnie elementy powodują błąd:
1. Ściemniacz RDP-22 - załączony i ustawiony na jedną z czterech pozycji ulubionych (kluczowa sprawa!!!)
2. ROP-22 Kanał 1 - załączony
3. ROP-22 Kanał 2 - załączony
Tak skonstruowana scena umożliwia każdorazowe wywołanie błędu. Powinno to jednoznacznie pomóc w identyfikacji błędu programiście kontrolera. Problem powoduje załączenie RDP-22 na jedną z pozycji ulubionych. Eksperymentalnie doszedłem do tego, że jakiekolwiek urządzenie występujące po ściemniaczu - nie załączy się. Natomiast o dziwo - kolejne na liście już tak. Ponowne wykonanie sceny powoduje restart kontrolera i zawieszenie się aplikacji tzn zablokowanie się przycisku odtwarzającego scenę.
Workaround jaki znalazłem to umieszczenie ściemniacza na końcu listy - tylko wtedy scena odtworzy się prawidło i i ponowne jej wykonanie nie zrestartuje kontrolera.
Aby nie było wątpliwości co do ustawień sceny i tego co się dzieje - przygotowałem film screen-capture z telefonu z komentarzem co dzieje się w danym momencie z kontrolerem.
Wersje softu:
EFC-01 0.9.5. z dnia 19.04 - błąd występował również na wersji z 12.04. Upgrade do 19.04 nie rozwiązał problemu
RDP-22 wersja 1.15
ROP-22 wersja 1.06
Proszę o usunięcie błędu. Niewykluczone, że inne sceny także będą sprawiały problemy - jeszcze tego niedotestowałem. W sofcie 0.9.4 wszystko działało prawidłowo.