Aktualizacja softu EFC-01 z dn. 15.05.2018 - poprawki dla sterowania czasowego

• 1 Odpowiedzi
  • 10607 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Witajcie,
Na stronie extalife.pl opublikowano kolejną aktualizację softu (wersji 0.9.5) dla EFC-01. Do pobrania ze strony extalife.pl - tutaj.
Jest też dostępna paczka plików dla EFC-01 i wszystkich odbiorników. Tak jak poprzednio paczka zawiera to samo oprogramowanie odbiorników co wersja z 10/12.04 a tylko soft dla EFC-01 jest nowy.

Zmiany:
- poprawiono błąd w załączeniu czasowym dla ROP-21/22 oraz ROM-22/24
- wprowadzono automatyczne odpytanie odbiorników po odmierzeniu czasu w trybie załączenia czasowego odbiornika
  (dzięki temu po odliczeniu czasu przełącznik automatycznie wraca do pozycji OFF )
- wprowadzono automatyczne odpytywanie wszystkich odbiorników ( realizowane co 30 minut )
- wprowadzono uproszczoną wersję załączenia czasowego odbiornika w scenach ( na ten moment jeżeli odbiornik pracuje w trybie
   załączenia czasowego to tak samo zachowuje się jeżeli został użyty jako element sceny )

Dzięki nowej wersji odzyskałem drogocenne 2 sceny, gdyż wyłączanie odbiornika po zadanym czasie można teraz osiągnąć dzięki sterowaniu czasowemu!  :D
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Jako komentarz do tej wersji chciałbym poruszyć kwestię automatycznego odpytywania odbiorników co 30 minut.
Nie mogę zrozumieć jako jest cel takiej operacji? Przecież chyba nikt non stop nie trzyma aplikacji otwartej na telefonie żeby widzieć zmiany stanu. A nawet jeśli to 30 minut to i tak zdecydowanie za długo. Poza tym przy każdorazowym wejściu w ekran urządzeń czy zakładkę kontroler i tak odświeża stan urządzeń więc jaki jest tego cel??

Dodatkowo wprowadza to niepotrzebne "zaśmiecanie" eteru i może powodować kolizję w transmisji sygnału z czujników.

Do głowy przychodzi mi tylko jeden sensowny powód - jest to jakieś przygotowanie pod nową, nieznaną obecnie funkcjonalność, która wymaga takiego działania do poprawnej pracy...

Jak dla mnie to ta nowość akurat jest zupełnie niepotrzebna i wręcz niepożądana. Najchętniej chciałbym aby było to konfigurowalne tak jak synchronizacja czasu z internetem, aby dało się to wyłączyć.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant