Kolejna wersja testowa aplikacji z poprawkami logowania

• 9 Odpowiedzi
  • 10429 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Kolejna wersja testowa aplikacji z poprawkami logowania
« dnia: Maja 10, 2018, 10:38:58 »
Witajcie!
Dostałem do testowania kolejną wersję aplikacji. Zamieszczam ją dla chętnych w ząłączniku. Aplikacja zawiera kolejne poprawki dotyczące logowania. Na tą chwilę nie posiadam informacji co dokładnie zostało zmienione lub poprawione (wiadomo tylko, że coś odnośnie logowania do aplikacji), ale z moich pierwszych testów wynika, że aplikacja w sieci WiFi loguje się teraz nieco szybciej niż poprzednio. Automatyczne ponawianie połączenia także jest zaimplementowane i dział dobrze.

Zamel prawdopodobnie nadal optymalizuje temat logowania opisany w wątku o propozycji zmany sposobu połączenia z kontrolerem. Niestety z moich testów wynika, że w połączeniu VPN logowanie nadal trwa długo i aplikacja nadal poszukuje kontrolera mimo posiadania danych do logowania. Dobrze by było gdyby i ten use-case został przeanalizowany i poprawiony. W sieci domowej jednak logowanie działa tak dobrze jak nigdy wcześniej co mnie bardzo cieszy.

ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO TESTOWANIA I WPISYWANIA SWOICH UWAG CO DO WPROWADZONYCH POPRAWEK LUB NOWYCH ODKRYTYCH BŁĘDÓW!
Im więcej osób przetestuje i zwróci swoje uwagi tym lepiej dla wszystkich - będziemy mieli lepiej dopracowaną aplikację do dyspozycji.

PS. U mnie instalacja manualna poza odblokowaniem instalacji z nieznanych źródeł - wymagała odinstalowania wcześniejszej wersji.

PS2. Jeśli nazwa pliku jest tu nieprzypadkowa to można się domyślać, że to wersja Release Candidate, która niebawem zagości w sklepie Google Play jeśli nie zostaną wykryte żadne błędy.
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2018, 11:06:02 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline jm

• **
  • 38
Odp: Kolejna wersja testowa aplikacji z poprawkami logowania
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 10, 2018, 18:32:08 »
Witam.
Zainstalowałem aplikację. I tak na gorąco - jestem pozytywnie zaskoczony  :). Przy połączeniu przez VPN-a aplikacja zachowuje się tak jak powinna. Zarówno przy użyciu klawisza Home (aplikacja działa w tle) powrót do aplikacji bez konieczności ponownego logowania. Denerwuje trochę komunikat "błąd", który po odświeżeniu znika. Najważniejsze, że po wyjściu z aplikacji 2xklawisz cofania - po powtórnym wywołaniu programy z ikony - wchodzi bez konieczności ponownego logowania i bez komunikatu o błędzie. Po rozłączeniu połączenia VPN i ponownym jego zestawieniu logowanie jak wyżej. Duży postęp BRAWO.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2018, 21:06:43 »
Wygląda, żę u ciebie apka działa inaczej w VPNie. A spróbuj ją zamknąć i ponownie uruchomić. Wtedy zakładam, że jednak będzie "mieliła" tak jak dotychczas. Przy zmianie sieci WiFi -> VPN podczas działania aplikacji u mnie także nie ma problemu, gdyż aplikacja wtedy nie wyszukuje kontrolera tylko próbuje się łączyć z tym samym adresem IP do którego podłączona była wcześniej. Tylko gdy aplikacja uruchamia się "od zera" po jej zamknięciu ręcznie lub przez system zaczyna wyszukiwanie i czeka na reakcję użytkownika.

Tak, te komuniaty o błędach są nieco denerwujące. Też o tym pisałem przy poprzedniej wersji z 27.04.

A jak twoje rolety przy sofcie 0.9.5? Czy teraz wszystko działa jak należy czy nadal zatrzymują się same w nieokreślonych pozycjach?
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2018, 23:16:55 »
Niestety u mnie apka nie znajduje kontrolera (mam po lokalnej i DHCP) i nie moge sie zalogować. Po powrocie na starszą wersje od razu się łączy z kontrolerem.
Pozdrawiam.
Elementy systemu, których używam: 8xSRP-22, 4xROP-21, 5xROP-22, 2xP-456/8, 2xRNK-24, 1xRCT-21, 1xREP-21, 1xRNP-21, 1x EFC-01, aplikacja na Android.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2018, 08:34:57 »
DO WSZYSTKICH: upewnijcie się, że po instalacji tej wersji testujecie właśnie ją, a nie najnowszą wersję 1.6 ze sklepu Play. Ja dopiero dzisiaj rano zorientowałem się, że zaraz po instalacji wersji z forum aplikacja automatycznie zaktualizowała się do wersji 1.6 wydanej 9 maja. Tak mi wczoraj coś nie grało gdy początkowo obserwowałem wręcz natychmiastowe logowanie po starcie aplikacji i brak komunikatu "Znaleziono kontroler" a potem znowu logowanie trwało ciut dłużej i komunikat się pojawiał.

Zamel nie poinformował, że prawie równolegle z wydaniem tej wersji testowej z końcówką "rc" została wysłana do sklepu Play nowa wersja 1.6, która działa tak jak testowa wersja z 27.04 opublikowana na forum.

Tak więc wersja testowa z tego wątku proces logowania w domowej sieci WiFi wykonuje wręcz doskonale. Jeśli są dane logowania - używa ich dzięki czemu start aplikacji u mnie trwa max 1 sekundę i widzę ekran główny po zalogowaniu! Tak dobrze jeszcze nie było i tak powinno być od początku! :)

Nadal pozostaje kwestia długiego logowania w połączeniu komórkowym w VPN (przy starcie "od zera" po uprzednim zamknięciu aplikacji; przy przełączeniu się w międzyczasie z WiFI na VPN przez sieć komórkową - po powrocie aplikacji na ekran pokazuje się ekran logowania, trzeba przycisnąć przycisk i zalogowanie udaje się od razu).

Kolego szoferr - apka widocznie nie radzi sobie poprawnie w Twoim przypadku. Co mnie trochę dziwi, gdyż z moje obserwacji wynika, że apka działa tak jak sugerowałem - używa zapisanych danych (IP, port, user, hasło), a gdy się nie udaje - zaczyna wyszukiwanie. U mnie kontroler ma stałe IP, ale przy wyszukiwaniu to nie powinno mieć znaczenia, więc dziwi mnie że u ciebie nie działa.

Jak będę miał czas to zobaczę jak teraz wygląda kod źródłowy i tam to jednoznacznie będzie widać. Wyszukiwanie w Twoim przypadku powinno odnaleźć kontroler. Dziwne, że tak się nie dzieje. A czy widzisz komunikat "Automatyczne wyszukiwanie kontrolera nie powiodło się"?
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2018, 08:41:23 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2018, 13:41:43 »
Witam
Odinstalowałem i zaistalowałem ponownie apke z forum. Upewniłem sie ze nie jest to apka 1.6. Wyświetla mi się wersja 1.4 i działa rewelacyjnie, łączy sie natychmiast nawet po dłuższym czasie nieaktywności.
Dzięki
Elementy systemu, których używam: 8xSRP-22, 4xROP-21, 5xROP-22, 2xP-456/8, 2xRNK-24, 1xRCT-21, 1xREP-21, 1xRNP-21, 1x EFC-01, aplikacja na Android.

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 13, 2018, 11:40:06 »
Witam Kolegów,

Przetestowałem właśnie aplikację z forum z 11 maja.

Jest faktycznie kolejny postęp w sposobie logowania - aplikacja przy uruchomieniu w pierwszej kolejności korzysta z wprowadzonych danych dostępowych, dzięki czemu teraz logowanie spoza sieci WiFi odbywa się u mnie tak samo szybko jak wewnątrz sieci :-) (przypomnę, że loguje się po zewn. adresie IP i przekierowanym porcie).

Ale do ideału jeszcze trochę brakuje, gdyż robiąc testy stwierdziłem, że opisane przeze mnie wyżej zachowanie występuje przy starcie aplikacji od zera (tzn. przy uprzednim wyjściu z aplikacji - 2x wstecz z głównego ekranu). Tzn. start aplikacji od zera w sieci WiFi - natychmiastowe logowanie, start aplikacji poza siecią WiFi - również natychmiastowe logowanie. Ale gdy np. łącząc się z WiFi lokalnego zminimalizuję aplikację, a następnie przejdę na połączenie zewnętrzne i ponownie wrócę do aplikacji, to pojawia się komunikat "Wystąpił błąd" i ekran logowania, przy czym kliknięcie na Zaloguj powoduje natychmiastowe zalogowanie. Takie samo zachowanie występuje, gdy najpierw połączę się spoza sieci lokalnej, zminimalizuję aplikację, wrócę do sieci lokalnej i ponownie wywołam aplikację. W sumie to upraszczając sytuację - zmiana sposobu połączenia (lokalne/zdalne), gdy mamy cały czas uruchomioną aplikację powoduje zerwanie komunikacji i konieczność ręcznego zalogowania się (tu nie pomaga mechanizm automatycznego wznawiania połączenia).
Ostatecznie ten mankament nie jest jakoś mocno utrudniający korzystanie z aplikacji (aczkolwiek wymusza raczej zamykanie aplikacji, zamiast jej minimalizowania), ale jeśli to technicznie możliwe, to również mógłby zostać naprawiony.

Nie mam niestety możliwości sprawdzenia jak się to zachowuje przez VPN.

*

Offline jm

• **
  • 38
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2018, 12:15:11 »
Witam.
Aplikacja, ta która jest zamieszczona na forum, działa o niebo lepiej od tej 1.6. Po aktualizacji wróciłem do tej z forum. Wersja 1.6 ma chyba jakiś błąd bo pracując na vpn po wyjściu (2x klawisz cofania) i ponownym uruchomieniu aplikacja - zostaje przerwana z komunikatem "Aplikacja została zatrzymana...". Po powrocie do tej z forum takich dziwnych sytuacji nie ma. Co do oprogramowania 0.9.5 przy moich 20 roletach jest OK. Nie mam żadnych zawieszeń pracy kontrolera. Odświeżanie trochę dłużej trwa ale jest coś za coś. Co zauważyłem czasem pomimo, że kontroler nie nawiąże połączenia z jedną z rolet (mam taką jedną upierdliwą) to scena np. "opuść wszystkie rolety" zamyka ją pomimo wyszarzenia. Co do mojej przypadłości odnośnie programowania z aplikacji czasów zamykania i otwierania, faktycznie jedna roleta została na ver.1,03 stąd chyba te problemy. Ogólnie jest jakiś progres. Oby tylko nie spoczęto na laurach. Brakuje bardzo retransmitera. Mam nadzieję, że wkrótce ujrzy on światło dzienne. Nie orientujecie się czy są jakieś przymiarki do kontaktronów?? brakuje mi możliwości monitorowania okien dachowych. W planach mam instalację odbiornika 4-kanałowego modułowego do sterowania 2 bramami wjazdowymi i garażową przy wykorzystaniu m.in. pilota 4-kanałowego. Boję się tylko czy zasięg będzie właściwy. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie bojowe z realizacją takiego układu w systemie Exta Life??

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 14, 2018, 09:55:09 »
Ale do ideału jeszcze trochę brakuje, gdyż robiąc testy stwierdziłem, że opisane przeze mnie wyżej zachowanie występuje przy starcie aplikacji od zera (tzn. przy uprzednim wyjściu z aplikacji - 2x wstecz z głównego ekranu). Tzn. start aplikacji od zera w sieci WiFi - natychmiastowe logowanie, start aplikacji poza siecią WiFi - również natychmiastowe logowanie. Ale gdy np. łącząc się z WiFi lokalnego zminimalizuję aplikację, a następnie przejdę na połączenie zewnętrzne i ponownie wrócę do aplikacji, to pojawia się komunikat "Wystąpił błąd" i ekran logowania, przy czym kliknięcie na Zaloguj powoduje natychmiastowe zalogowanie. Takie samo zachowanie występuje, gdy najpierw połączę się spoza sieci lokalnej, zminimalizuję aplikację, wrócę do sieci lokalnej i ponownie wywołam aplikację.
Potwierdzam, u mnie także występuje takie zachowanie ale przy przełączeniu między lokalnym połączeniem i połączeniem VPN przez sieć komórkową.
Ostatecznie ten mankament nie jest jakoś mocno utrudniający korzystanie z aplikacji (aczkolwiek wymusza raczej zamykanie aplikacji, zamiast jej minimalizowania), ale jeśli to technicznie możliwe, to również mógłby zostać naprawiony.
Niektórzy twierdzą, że wszystko jest możliwe, a niemożliwe wymaga tylko trochę więcej czasu  ;) A poważnie to prawdopodobnie poprawka była zrobiona najprościej jak się dało i ma swoje ograniczenia. Być może aplikacja wraca na ekran logowania, gdy wykryje zmianę sposobu połączenia: sieć komórkowa -> WiFi. Na pewno dobrze by było dopracować to zachowanie i pozbyć się tychkomunikatów "Wystąpił błąd" i "Sesja wygasła". Tym bardziej, że one nie mają obecnie sensu bo połączenie jest wznawiane bez problemu a użytkownikowi i tak nic to nie mówi. Na iOS nie ma takich komunikatów i da się korzystać z apki niegorzej niż na Android (chociaż obecnie nie ma wersji na iOS, która sama ponawia połączenie :) )

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 14, 2018, 10:08:02 »
Witam.
Aplikacja, ta która jest zamieszczona na forum, działa o niebo lepiej od tej 1.6. Po aktualizacji wróciłem do tej z forum. Wersja 1.6 ma chyba jakiś błąd bo pracując na vpn po wyjściu (2x klawisz cofania) i ponownym uruchomieniu aplikacja - zostaje przerwana z komunikatem "Aplikacja została zatrzymana...". Po powrocie do tej z forum takich dziwnych sytuacji nie ma. Co do oprogramowania 0.9.5 przy moich 20 roletach jest OK. Nie mam żadnych zawieszeń pracy kontrolera. Odświeżanie trochę dłużej trwa ale jest coś za coś. Co zauważyłem czasem pomimo, że kontroler nie nawiąże połączenia z jedną z rolet (mam taką jedną upierdliwą) to scena np. "opuść wszystkie rolety" zamyka ją pomimo wyszarzenia. Co do mojej przypadłości odnośnie programowania z aplikacji czasów zamykania i otwierania, faktycznie jedna roleta została na ver.1,03 stąd chyba te problemy. Ogólnie jest jakiś progres. Oby tylko nie spoczęto na laurach. Brakuje bardzo retransmitera. Mam nadzieję, że wkrótce ujrzy on światło dzienne. Nie orientujecie się czy są jakieś przymiarki do kontaktronów?? brakuje mi możliwości monitorowania okien dachowych. W planach mam instalację odbiornika 4-kanałowego modułowego do sterowania 2 bramami wjazdowymi i garażową przy wykorzystaniu m.in. pilota 4-kanałowego. Boję się tylko czy zasięg będzie właściwy. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie bojowe z realizacją takiego układu w systemie Exta Life??
Czyli w końcu ExtaLife powoli pozbywa się niedociągnięć wieku dziecięcego ;)

Kontaktrony przydałyby się, oj tak. Na forum niedawno był wątek o przykładowym zastosowaniu gdyby były. A retransmiter - no cóż zobaczymy co z tym będzie. Wygląda, że prace sąw toku gdyż w jakimś stopniu zaimplementowany jest w aplikacji. I wygląda, że będzie to jednak urządzenie bardziej złozone niż myślałem, gdyż w jednej z informacji o oprogramowaniu (nie pamiętam czy aplikacja czy kontroler) była wzmianka, że parowanie urządzeń do transmitera już działa, ale nie działa jeszcze aktualizacja odbiorników przez retransmiter.. To znaczyłoby, że retransmiter nie jest jedynie wzmacniaczem sygnału i ma jednak jakąś logikę i przetwarza ramki sieciowe. To z kolei oznacza, że w środku "siedzi" jakieś oprogramowanie, które prawdopodobnie wymaga dopracowania by było w miarę bezawaryjne. A co to oznacza dla nas? Że może jeszcze trochę wody w Wiśle upłynąć zanim retransmiter trafi do sprzedaży. Moim zdaniem jednak powinien być wprowadzony do sprzedaży wcześniem niż urządzenia ROM, ewentualnie równolegle z nimi.

W Twoim przypadku może cię ratować antenka dołączana do SRM-22. Może jakoś uda ci się ją ustawić tak, aby zasięg do bramy był. Z pilotem raczej nie powinno być problemu.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2018, 11:18:22 wysłana przez admin »