Błąd - brak moliwości wyłączenia kanału w trybie czasowym z aplikacji

• 9 Odpowiedzi
  • 12503 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Witajcie,
Nie wiem jak u Was (podejrzewam że tak samo), ale u mnie przy aktywacji trybu czasowego dla ROP-22 lub ROP-21 i załączeniu kanału z aplikacji przyciskiem on/off nie ma możliwości późniejszego wyłączenia takiego odbiornika z aplikacji przed upływem zadanego czasu. Przy sterowaniu z nadajników można odbiornik wyłączyć nawet przed czasem (zgodnie z instrukcją, która podaje, że odbiornik działa bez retrygowania), ale z aplikacji już nie.

To moim zdaniem dość poważny błąd, gdyż chcąc załączyć sobie odbiornik z aplikacji przy sterowaniu czasowym nie można go z aplikacji wyłączyć. Jeśli zaprogramowany czas to np długie godziny to nie będzie możliwości wyłączenia tego odbiornika.

Moim zdaniem sterowanie z aplikacji powinno pozwalać na więcej niż z nadajników, a tutaj mamy sytuację odwrotną. Przydałoby się, aby soft ROP-22 i ROP-21 został szybko poprawiony w tej kwestii.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 10:05:34 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Działania nad tym problemem są już w toku od jakiegoś czasu  :D. W niedługim czasie wypuścimy poprawkę softu kontrolera...

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
Działania nad tym problemem są już w toku od jakiegoś czasu  :D. W niedługim czasie wypuścimy poprawkę softu kontrolera...
Witam,
To świetne wieści :) W takim razie czekamy na nowy soft.

Pozdrawiam
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Witam,

Soft kontrolera jest już dostępny na stronie extalife.pl ( wersja v0.9.5 z dnia 15.05.2018 ).

W sofcie:
- poprawiono błąd w załączeniu czasowym dla ROP-21/22 oraz ROM-22/24
- wprowadzono automatyczne odpytanie odbiorników po odmierzeniu czasu w trybie załączenia czasowego odbiornika
  (dzięki temu po odliczeniu czasu przełącznik automatycznie wraca do pozycji OFF )
- wprowadzono automatyczne odpytywanie wszystkich odbiorników ( realizowane co 30 minut )
- wprowadzono uproszczoną wersję załączenia czasowego odbiornika w scenach ( na ten moment jeżeli odbiornik pracuje w trybie
   załączenia czasowego to tak samo zachowuje się jeżeli został użyty jako element sceny )

Pozdrawiam i życzę miłego korzystania  ;)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
Witam,

Soft kontrolera jest już dostępny na stronie extalife.pl ( wersja v0.9.5 z dnia 15.05.2018 ).

W sofcie:
- poprawiono błąd w załączeniu czasowym dla ROP-21/22 oraz ROM-22/24
- wprowadzono automatyczne odpytanie odbiorników po odmierzeniu czasu w trybie załączenia czasowego odbiornika
  (dzięki temu po odliczeniu czasu przełącznik automatycznie wraca do pozycji OFF )
- wprowadzono automatyczne odpytywanie wszystkich odbiorników ( realizowane co 30 minut )
- wprowadzono uproszczoną wersję załączenia czasowego odbiornika w scenach ( na ten moment jeżeli odbiornik pracuje w trybie
   załączenia czasowego to tak samo zachowuje się jeżeli został użyty jako element sceny )

Pozdrawiam i życzę miłego korzystania  ;)

Witam!
Dziękuję za informację w tej sprawie. Soft wprowadza bardzo pożyteczną i pożądaną przez niektórych użytkowników funkcjonalność dla sterowania czasowego. U mnie mam teraz 2 sceny do dyspozycji więcej, co bardzo cieszy  :)

Odkryłem jednak po chwili testowania błąd - mianowicie jeśli załączymy odbiornik w trybie czasowym z aplikacji, a potem wyłączymy z aplikacji przed upływem zadanego czasu - to ponowne włączenie także przed upływem zadanego czasu spowoduje, że odbiornik sam się wyłączy gdy zadany czas przy pierwszym włączeniu upłynie.
Sekwencja; założenie czas 10 minut:
1. Włączamy w aplikacji przyciskiem on/off (nie testowałęm sceny, ale pewnie zachowa się tak samo)
2. Odczekamy np 5 minut i wyłączamy w aplikacji, a następnie zaraz włączamy ponownie przyciskiem on/off w aplikacji
3. Odbiornik wyłącza się po pozostałych 5 minutach zamiast po 10-ciu po drugim załączeniu

Wygląda, jak gdyby licznik w odbiorniku przy wyłączaniu z aplikacji nie przestawał odliczać, a przy ponownym włączeniu z aplikacji nie ustawiał się na nowo do zadanej wartości czasu załączenia.
Mam nadzieję, że uda się ten błąd dość szybko rozwiązać.

Pozdrawiam

OK dziękuję za informację - sprawdzimy to

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
Witajcie,
Info dla innych, których ten błąd także dotyczy: dostałem wprawdzie w zeszłym tygodniu informację, że błąd został potwierdzony i że poprawka jest drobna, ale nie wiadomo kiedy poprawka zostanie upubliczniona.
Mam jednak nadzieję, żę firma Zamel podtrzyma tempo ostatnich działań i poprawka ukaże się niebawem - tym bardziej, że jest to podobno drobnostka łatwa do poprawienia.

Witam,
Softy są już na ukończeniu - od razu wprowadzamy poprawkę we wszystkich urządzeniach ROP-podobnych tj. ROP-22/21 oraz ROM-22/24. Dzisiaj lub jutro softy powinny się pojawić na stronie extalife.pl. Pozdrawiam

Witam,

Na stronie extalife są już dostępne najnowsze pliki do odbiorników ROP-21,ROP-22,ROM-22,ROM-24 oraz SRM-22. W przypadku odbiorników puszkowych ROP-21 oraz ROP-22 poprawiono błąd z załączeniem czasowym. W odbiornikach ROM-22 oraz ROM-24 poza poprawką załączenia czasowego wprowadzono drobne poprawki w opcjach konfiguracyjnych. W odbiorniku SRM-22 także poprawiono drobne kwestie konfiguracyjne. Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
Witam,

Na stronie extalife są już dostępne najnowsze pliki do odbiorników ROP-21,ROP-22,ROM-22,ROM-24 oraz SRM-22. W przypadku odbiorników puszkowych ROP-21 oraz ROP-22 poprawiono błąd z załączeniem czasowym. W odbiornikach ROM-22 oraz ROM-24 poza poprawką załączenia czasowego wprowadzono drobne poprawki w opcjach konfiguracyjnych. W odbiorniku SRM-22 także poprawiono drobne kwestie konfiguracyjne. Pozdrawiam
Witam,
Potwierdzam skuteczność wprowadzonej poprawki. Nie zauważyłem też skutków ubocznych. Wygląda, że przy sterowaniu czasowym z aplikacji wszystko działa jak należy  :)
Gratuluję dobrego czasu reakcji. Mam nadzieję, że ten poziom utrzyma się w przyszłośći :)

Pozdrawiam

PS. Wątek zostawiam jeszcze przez jakiś czas (np 2 tygodnie) otwarty gdyby ktoś jednak zaobserwował jakieś błędne działanie związane z ostatnimi poprawkami.