Witam. W końcu udało się usunąć odbiornik za którymś razem zadziałało , ale moim zdaniem coś się dzieje z moim kontrolerem.
Od dwóch dni nie mogę dopisać sceny czasowej z zegarem astronomicznym , wywala komunikat "wystąpił błąd". Dziś próbowałem do włącznika - nadajnika 4 kanałowego dopisać odbiornik i się nie chce udać komunikat jest identyczny.
No to faktycznie może być problem z kontrolerem, zapewne tylko programowy - może pliki konfiguracyjne mają jakieś błędy.
Jaki efekt daje naciśnięcie przycisku reset na kontrolerze? usuwa wszystko do stanu fabrycznego? Pozdrawiam
Krótkie naciśnięcie przycisku reset powoduje restart (ponowne uruchomienie) kontrolera. Długie naciśnięcie (>5s) powoduje przywrócenie kontrolera do ustawień fabrycznych (reset ustawień, skasowanie konfiguracji).
W opisanym przez Ciebie przypadku przywrócenie ustawień fabrycznych kontrolera mogłoby rozwiązać te dziwne problemy, ale niestety wiąże się z koniecznością ponownego skonfigurowania kontrolera, powiązania odbiorników, nadania im nazw i zdefiniowania używanych wcześniej programów czasowych, funkcji logicznych, scen.
Z mojego doświadczenia (sam musiałem raz resetować kontroler) mam jedną wskazówkę - przed zresetowaniem kontrolera warto odprogramować (usunąć) wszystkie odbiorniki w aplikacji, bo w przeciwnym razie nie będzie ich można ponownie sparować z kontrolerem. Odbiornik raz sparowany ma wyłączoną funkcję broadcast, czyli nie jest widoczny dla innych kontrolerów - wtedy konieczne byłoby przywrócenie ustawień fabrycznych wszystkich odbiorników, a to wiąże się z potrzebą dostępu do odbiornika i jego przycisku PROG. Odbiornik odprogramowany w aplikacji (ale warunkiem jest jego prawidłowa łączność z kontrolerem) może zostać ponownie sparowany.
Pozdrawiam