26 września Zamel na swojej stronie na Facebook'u zamieścił informacje, że zamierzają wprowadzić do sprzedaży kolejne moduły systemu Exta Life:
- Radiowy Nadajnik Puszkowy 230 V AC RNP-21;
- Radiowy Nadajnik Puszkowy bateryjny RNP-22;
- Radiowy Nadajnik Modułowy RNM-24;
- Radiowy Odbiornik Modułowy 2-kanałowy ROM-22;
- Radiowy Odbiornik Modułowy 4-kanałowy ROM-24;
- Sterownik Rolet Modułowy podwójny – 2-kanałowy SRM-22;
- Radiowy Czujnik Temperatury 12 V DC RCT-21;
- Radiowy Czujnik Temperatury bateryjny RCT-22.
Wg osoby odpowiedzialnej za PR na Facebook'u ma to nastąpić w październiku (w co osobiście jednak wątpię). Osoba z działu technicznego odnoścnie RNP-22 mówiła o październiku/listopadzie. Obstawiałbym właśnie listopad, chociaż po moim ostatnim
pytaniu na FB już nie bardzo chcą podawać jakiś nawet przybliżony termin. Wg. Zamela trwają ostatnie testy urządzeń przed wypuszczeniem do sprzedaży.
Więcej na
facebooku ZAMEL
27 września Zamel poinformował na FB, iż planuje wypuścić
retransmitery Exta Life na początku 2018 roku (
facebook)
Także 27 września Zamel na FB odpowiedział na pytanie dotyczące
głowic termostatycznych. Planuje wypuścić je do sprzedaży w "kolejnych tygodniach 2017(
facebook)
UPDATE 28.11.2017 RNP-21 dostałem informację, że przeszedł wewnętrzne testy i obecnie oczekuje na produkcję obudowy. Niestety nie wiadomo jak to się przekłada na czas wypuszczenia produktu na rynek. Zamel zmienił "taktykę" i nie podaje już żadnych terminów zasłaniając się "dopracowywaniem produktu"
UPDATE 03.01.2018 Z informacji telefonicznej od kierownika produktu dowiedziałem się, że elementy wymienione na górze (zaprezentowane 26 września) będą dostępne "niebawem" w sprzedaży. Przy czym wg niego "niebawem" to kwestia 1-2 tygodni. Biorąc poprawkę na dotychczasową słowność - może w lutym coś zobaczymy...Jakkolwiek kuriozalnie to nie brzmi - elementy czekają m.in. na opakowania i tajemniczą "walidację"
Jest więc nadzieja!
Zamel potwierdza też
retransmiter. Kolega Gwozdziu944 ma info, że będą oparte kształtem na nowej wersji dzwonka Bulik z oferty Zamel. Obecnie retrasnmiter ponoć przechodzi testy terenowe w jakiejś inwestycji. O terminach wprowadzenia do sprzedaży nic nie chcieli mówić, ale obstawiałbym 3-4 miesiące jeśli testy zakończą się sukcesem.
UPDATE 26.01.2018Nadajniki puszkowe RNP-21 oraz RNP-22 są już produkowane. Pierwsza partia nawet opuściła fabrykę i została od razu rozsprzedana. Takie info dostałem od Ł. Roja - menadżera produktu. Osobiście zamówiłem przez hurtownię EL Domus kilka sztuk RNP-21 i mam ja dostać we wtorek. Hurtownia potwierdziła mi kilka sztuk na magazynie Zamela, więc chyba w końcu faktycznie można je kupić.
Co z resztą obiecanych we wrześniu urządzeń - nie wiadomo. Moje przewidywania co do terminu wprowadzenia okazały się trafne - mamy prawie luty
UPDATE 31.01.2018Potwierdzam istnienie oraz
dostępność RNP-21.
UPDATE 08.02.2018Dla osób zainteresowanych wprowadzeniem czujnika oświetlenia lub innych czujników i modułów. Dzisiaj dowiedziałęm się, że jak najbardziej jest on w planach, ale w tym roku raczej go nie ujrzymy. Jest na etapie koncepcji. Będzie rozwijany, ale dopiero gdy priorytety w Zamelu zostaną zmienione. Obecnie trwają pracę nad oprogramowaniem, które w końcu ma zostać wyposażone w tylko oficjalnie istniejące funkcjonalności. Zamel twierdzi, że obenie jest wiele tematów, które muszą zaadresować priorytetowo. Dopiero potem zacznie się praca nad kolejnymi modułami w tym czujnikami. Twierdzą, że równolegle nie mogą pracować nad tymi tematami.
Wygląda więc, że nasz system zbyt inteligentny na razie nie będzie, a na pewno nie będzie zdatny do kontroli urządzeń w oparciu o różne dane z otoczenia w domu w którym jest zainstalowany.
Z wiadomości które dzisiaj otrzymałem wynika, że kolejnych modułów, które może w końcu pozwolą na nazywanie Exta Life systemem inteligentnego domu bez przymrużenia oka możemy spodziewać się na przestrzeni dopiero 1-2 lat.
UPDATE 09.08.2018Potwierdzam dostępność czujnika temperatury RCT-22 w sprzedaży