Witamy po wakacjach kolego Gadulowaty!
Widać, że naładowałeś akumulatory do działania
Cóż za wspaniały post na forum! Dzięki wielkie za niego - duża dawka bardzo interesujących infromacji!
Nie badałem historii "kuzyna" Exta Life wcześniej, ale twój wpis dał mi do zrozumienia, że:
- Zamel miał piękne plany i koncepcję z rozmachem dla Exta Free (wideodomofony z transmisją obrazu, powiadomienia w aplikacji, archiwizacja danych z czujnikó, wykresy, niby nic, ale brzmi jak WOW w stosunku do tego co mamy teraz) - to moje największe zaskoczenie
- w 2014 obiecano klientom Exta Free, że w przeciągu kilku miesięcy dostaną potężniejszy kontroler, a w raz z nim możliwość sterowania nawet Z-Wave! Zamiast tego niecałe 3 lata później (taka tam obsuwa) dostali kontroler...ale niekompatybilny z Exta Free, a jego możliwości wyglądały jak gdyby był to EFC-02 w wersji alfa... Co do opóźnienia w premierze EFC-01 wygląda, że nasze frustracje spowodowane rocznymi obsuwami ze sprzętem czy softem mają się nijak do wcześniejszych. A Zamel funduje klientom takie cyrki nie po raz pierwszy....i to jest najsmutniejsze. Myślałem do tej pory, że dali plamę z opóźnieniami tylko przy Exta Life, ale jednak nie...
- do tej pory nie ma możliwości sterowania żadnymi głowicami termostatycznymi mimo zapowiedzi sprzed LAT!
- marketingowcy Zamela powinni pisać książki S-F z ich wyobraźnią i brakiem jakiegokolwiek pojęcia o rzeczywistości realizacyjnej tego projektu, a także projektu Exta Life
Bardzo dziwne wydaje mi się to, że Exta Life wygląda jak gdyby WSZYSTKO zaczynała od nowa - od oprogramowania kontrolera na wypuszczaniu sprzętu kończąc. Wygląda jak gdyby Zamel kompletnie niczego się nie nauczył przy historii Exta Free i nie miał doświadczenia pozwalającego na szybszą realizację Exta Life oraz realizację bardziej ambitnych założeń (takich jak pierwotne Exta Free) niż obecne Exta Life.
I martwi mnie, że powoli zaczynają się schody realizacyjne (ograniczenia ilości scen, nadal bardzo skromne funkcje logiczne) w oprogramowaniu EFC-01 mimo, że dużo większe możliwości miało oferować nawet Exta Free w kontrolerze EFC-02.
Czyżby potwierdzały się przypuszczenia, że EFC-02 to wykastrowany EFC-01 (zwróćcie uwagę na ten fragment "ZAM-EFC-01M2")...
Moim zdaniem przeciwnie. EFC-01 w stosunku do EFC-02 posiada tylko dodatkowy tor radiowy, ale brakuje mu WLAN, modułu Z-Wave - wygląda jakby Zamel urealnił swoje możliwości i tym samym płytka pozbawiona jest już nawet rezerwacji tych elementów.
Wielka szkoda, że te początkowe założenia ich przerosły (bo w zmianę scope'u spowodowanego przesunięciem produktu do innego segmentu cenowego o inncyh możliwościach nie wierzę), bo taki kontroler jakim miał być EFC-02 (wnioskując po projekcie płytki) - miałby szansę być na prawdę niezłym produktem.
Kończąc - dzięki za te wszystkie wiadomości. Może ktoś z forum wymyśli jakiś sposób, ale wygląda, że nie ma tutaj (jeszcze) użytkownika, który zna się na elektronice na tyle dobrze, aby zaproponować tutaj realne rozwiązanie w niskiej cenie.
A tymczasem nadal trzymam kciuki za postępny w EFC-01! Mam nadzieję, że EFC-01 posiada wystarczające rezerwy zasobów, aby przenieść ten system - jak to autor z bloga ujął - na na prawdę kolejny poziom. Jak na razie to oferuje on w sumie chyba mniej niż Exta Free mini sprzed
4 lat...