System w domu chce zrobić tak aby na wypadek kaprysu sprzętu producenta a być może pojawienia się jakiejś nowe ciekawej alternatywy łatwo mógł migrować. Tak więc kable idą wszystkie do rozdzielni. Co do suply to też chyba kolorowo nie jest tak mi się obiło o uszy.
Ze sklepu zamela na FB czytam że czujnik zmierzchy współpracuje z EFC01 pytam na messenger odpowiedz negatywna. Coraz bardziej niestety jestem zniechęcony szkoda bo łatwość instalacji prostota jest atutem resztę można nadrobić w software a tu klops. Jeszcze mam chwile na wybranie systemu sterowania a nóz widelec coś się ruszy w exta life. Na razie uważam system za martwy czytaj nierozwojowy przynajmniej tak to wygląda obserwując brak rzeczowej informacji ze strony firmy.
Jeśli prowadzisz kable i tak do rozdzielni - to najlepiej zrezygnuj z systemu radiowego. Mnie podoba się motto Grentona - "PRZEWODOWY TAM GDZIE SIĘ DA, BEZPRZEWODOWY TAM GDZIE POTRZEBA" (Z-Wave). I jak dla mnie to tak właśnie należy podchodzić do instalacji systemów smart home. Radio niestety jest zawodne ze swojej natury, a na pasmie ISM 868 przybywa tylko nadawców - systemy BMS, stacje pogodowe, różniste czujniki itp. Nawet w Fibaro, które technologicznie stoi wyżej niż Exta Life zdarzają się problemy. A kabel? Zawsze niezawodny. To jak z internetem - radiowy (WiFi, LTE) kontra światłowód lub kabel. "Inksza inkszość".
Rozpoznaj Grentona lub inny system (jest ich kilka na rynku) - mój kolega ma i jest bardzo zadowolony. Sam widziałem, że bardzo dobrze to działa. A logikę zrobisz sobie taką jaką dokładnie będziesz chciał. Owszem - instalację (okablowanie) lepiej powierzyć elektrykowi, a systemu na pewno nie ustawisz tak prosto jak Exta Life, ale nie ma róży bez kolców. Duże możliwości najczęściej wymagają większego skomplikowania. Obsługa jest już banalnie prosta, a i bardziej złożone rzeczy (logika) sam sobie potem będziesz w stanie zrobić.
Ja na etapie budowy nie myślałbym o systemie radiowym. Owszem kilometry kabli - ale niezawodność to jest to. A rozbudowę można potem oprzeć o Z-Wave jak z czasem będziesz chciał czymś jeszcze sterować.
PS. A Dezinformacja Zamela w oficjalnych materiałach to niestety rzecz powszechna i znana nam wielu na forum.