Extalife i extafree kompatybilne

• 63 Odpowiedzi
  • 22859 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Extalife i extafree kompatybilne
« Odpowiedź #15 dnia: Października 01, 2018, 14:36:20 »
Słowo komentarza - wygląda na to, że tak wyczekiwana przez nas kompatybilność z czujnikami Exta Free, która pozwoliłaby ten system nazywać choć trochę  inteligentnym - nie będzie wprowadzona. Tak podał dzisiaj Zamel na swom profilu FB w komentarzu >:(

Wygląda, że zmieniono zdanie w tej sprawie, ponieważ z moich informacji wynikało, że to tylko kwestia czasu i kolejnej fazy wprowadzania kompatybilności. Najpewniej z powodów komercyjnych (bo technicznych przeciwwskazań raczej nie ma - post) postanowiono to zablokować. 

Podanie kiedyś ogólnej informacji w zamel.pl/faq i extalife.pl/faq "Kontroler EFC-01 został wyposażony w dwie niezależne radiolinie. Umożliwia to współpracę z systemem exta free." faktycznie nie musiało oznaczać, że będzie to pełna kompatybilność ze wszystkimi elementami, ale myślę, żę większość z Nas tak to odczytywała (albo chciała odczytywać).

Następnym więc razem gdy Zamel poda jakąś obietnicę do wprowadzenia albo w Exta Life albo innym produkcie - trzeba będzie zweryfikować z nimi co ona dokładnie oznacza.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2018, 11:26:23 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #16 dnia: Października 07, 2018, 17:27:55 »
A zakladka Exta free w aplikacji na ios to takie zagranie marketingowe? Pytam sie z ciekawosci bo zastanawialem sie wlasnie nad zakupem rck-1 , ale widze ze chyba nie ma sensu...

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #17 dnia: Października 08, 2018, 11:00:36 »
Akurat w tym przypadku to nie marketing :) Zakładka ma służyć temu samemu celowi co na Androidzie - sterowaniem odbiornikami Exta Free z aplikacji (oraz kontrolera) Exta Life.

A co twojego RCK - to jeśli chcesz go użyć do Exta Life - to wygląda, że nie będzie się dało. Obecnie jest to niemożliwe z oficjalnym softem i Zamel na FB zapowiedział, że czujniki Exat Free nie będą współpracowały z Exta Life :(
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 06, 2018, 15:30:23 »
(..)Cała pozostała idea pozostaje bez zmian tzn urządzenia exta free można dopisywać do scen, do kategorii, do użytkowników itp. jako że czasówki i logika opiera się na scenach to także będą one działać z exta free. W scenach można oczywiście mieszać urządzenia exta free oraz exta life. W razie problemów lub pytań proszę pisać i pytać.
Właśnie próbowałem dodać odbiornik do sceny i u mnie to nie działa. Po naciśnięciu guzika "+" pojawiają się tylko elementy Exta Life, ale nie Exta Free. Czy to dopiero coś co będzie dodane czy jednak już powinno działać i jest to błąd?

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 08, 2018, 20:21:57 »
Witam!!!
Czy tylko ja mam znowy problem po dodaniu odbiornika Exta Free nie mogę go już usunąć, wyłączenie wszystkiego włączenie od nowa nic nie daje,[ jestem zalogowany jako root] . Czy możecie sprawdzić jak to jest u was.Pozdrawiam

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 09, 2018, 08:29:39 »
Dzień dobry,
Proszę sprawdzić w ekranie 'O systemie' jaką ma Pan wersję softu kontrolera - do poprawnej obsługi zakładki extafree wymagany jest soft v1.1.0 do pobrania z działu DOWNLOAD ze strony extalife.pl. Soft kontrolera ma kluczowe znaczenie do poprawnej pracy całego systemu.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 09, 2018, 09:11:22 »
Dzień dobry,
Proszę sprawdzić w ekranie 'O systemie' jaką ma Pan wersję softu kontrolera - do poprawnej obsługi zakładki extafree wymagany jest soft v1.1.0 do pobrania z działu DOWNLOAD ze strony extalife.pl. Soft kontrolera ma kluczowe znaczenie do poprawnej pracy całego systemu.
Witam,
A co z brakiem pokazywania się urządzeń Exta Free w elementach sceny?? Chodzi o wpis powyżej: https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,216.msg1067.html#msg1067

Ja mam wersję 1.1.0 oraz aplikację 2.02 i problem występuje.

Co z błędami ze zmianą czasu na zimowy opisanymi w tym oraz tym wątku?? Prosimy o odpowiedź, bo błędy są ewidentne i dotyczą nie tylko mnie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 09, 2018, 13:13:47 »
Dzień dobry,
Czy ktoś poza użytkownikiem 'admin' ma podobny problem ze scenami z odbiornikami extafree? Pytam, ponieważ u mnie problem nie występuje a chciałbym w jakiś sposób pomóc. W załączniku filmik nagrany bezpośrednio z mojego telefonu. Jeżeli chodzi o czas ostatniej synchronizacji w przypadku czujników to zbadamy problem.

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 09, 2018, 13:20:24 »
Przypuszczam co może być przyczyną -do scen ze względu na jasne określenie stanu ON lub OFF można dodawać tylko odbiorniki extafree, które dodane są do systemu w trybie załącz/wyłącz lub inne, które posiadają domyślnie dwa przyciski ( RDP-01, SRP-02, RDP-02 ) oraz ze względu na specyfikę działania  RDP-11. Wszystkie inne odbiorniki zdefiniowane jako monostabilne, bistabilne i czasowe czyli z jednym przyciskiem ONOFF nie są widoczne podczas tworzenia scen.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 09, 2018, 13:28:24 »
Przypuszczam co może być przyczyną -do scen ze względu na jasne określenie stanu ON lub OFF można dodawać tylko odbiorniki extafree, które dodane są do systemu w trybie załącz/wyłącz lub inne, które posiadają domyślnie dwa przyciski ( RDP-01, SRP-02, RDP-02 ) oraz ze względu na specyfikę działania  RDP-11. Wszystkie inne odbiorniki zdefiniowane jako monostabilne, bistabilne i czasowe czyli z jednym przyciskiem ONOFF nie są widoczne podczas tworzenia scen.
No to sprawa wyjaśniona - u mnie mój ROP-01 pracuje z aplikacją właśnie w trybie czasowym. Czy obsługa czasowego i tych powyższych będzie dodana do aplikacji? Czasem przydałoby się w scenach także skorzystać z trybu czasowego. Z ROP-22 właśnie tak korzystam i chciałbym tak samo z ROP-01. Miało nie być różnicy w obsłudze Exta Life i Exta Free w aplikacji, a jednak ograniczenia są.
Pytam także ze względu na innych użytkowników, którzy rozważają zakup EFC-01 do sterowanie swoją instalacją Exta Free z aplikacji Exta Life i kontrolera EFC-01 w zastępstwie EFC-02, a wygląda, że nie będą mogli skorzystać z pełni możliwości swojego systemu.

PS. Co do problemów z czasem - to nie tylko kwestia nieprawidłowego czasu synchronizacji - problem dotyczy także sterowania czasowego. Wsyzstko jest opisane w tych wątkach, które wymieniłem. Ja sądzę, że przyczyna jest jedna - brak zmiany strefy czasowej w kontrolerze przy przechodzeniu na czas zimowy i stąd wszystkie problemy z czasem i przesunięciami.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 09, 2018, 15:06:06 »
Pytam także ze względu na innych użytkowników, którzy rozważają zakup EFC-01 do sterowanie swoją instalacją Exta Free z aplikacji Exta Life i kontrolera EFC-01 w zastępstwie EFC-02, a wygląda, że nie będą mogli skorzystać z pełni możliwości swojego systemu.
Dokładnie ja jestem jednym z takich użytkowników, nie liczę już na rozwój aplikacji Exta Free (która nawiasem mówiąc działa tragicznie) i chciałbym przesiąść się na EFC-01 i aplikację Exta Life ale pytanie czy będzie wszystko działało jak należy?
ExtaFree 12xSRP-02 2xROB-01 EFC-02

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 11, 2018, 08:39:25 »
Co do tego że nadal nie mogę usunąć odbiorników exta free, w kontrolerze  i telefonie mam: soft v1.1.0-release, aplikację 2.02.Pozdrawiam

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 14, 2018, 13:24:30 »
Czy tylko kolega wswsws ma problem z usuwaniem odbiorników exta free?
Bo jest to dosyć spory błąd...

Zamel jakoś się do tego odniósł?
ExtaFree 12xSRP-02 2xROB-01 EFC-02

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 14, 2018, 16:38:24 »
Czy tylko kolega wswsws ma problem z usuwaniem odbiorników exta free?
Bo jest to dosyć spory błąd...

Zamel jakoś się do tego odniósł?
U mnie kilkukrotnie już dodawałem i usuwałem elementy Exta Free do/z aplikacji i błąd nie wystąpił.

Natomiast co do Zamela - nic nie wiem, aby odniósł się do któregokolwiek ze zgłoszonych do softu 1.1.0 (2 błędy z czasem, 1 z Exta Free) błędów :( Na forum na pewno nie. Może prywatnie do kogoś...

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 14, 2018, 21:09:14 »
Co ciekawe kilka wersji softu do tyłu miałem również problem z usunięciem 2 uszkodzonych modułów exta life ale po którejś aktualizacji problem się rozwiązał i usunięcie się udało. Dziś na próbę wgrałem jeszcze raz soft do kontrolera ale bez zmian. Próbowałem też z innego telefonu i nic. Próba usunięcia kończy się odpowiedzią "urządzenie nie odpowiada" co i tak jest nie możliwe bo nadajniki exta free miały komunikacje tylko w jednym kierunku. Pozdrawiam