Extalife i extafree kompatybilne

• 63 Odpowiedzi
  • 22213 Wyświetleń
Extalife i extafree kompatybilne
« dnia: Września 26, 2018, 14:26:28 »
Na Facebooku ukazała się informacja jakoby systemy stały się kompatybilne.

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Extalife i extafree kompatybilne
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2018, 14:48:23 »
Podeślij linka, bo ja nic nowego na stronie FB ZAMELA nie widzę.

W dziale download faktycznie jest nowy soft, ale lista zmian to tylko:
- wprowadzono wsparcie dla odbiorników systemu exta free

To oznacza tylko częściową kompatybilność, ale to już coś. Brakuje jeszcze czujników i nadajników. Mam nadzieję, że do końca roku i to się pojawi.

A co z aplikacją? Bez aktualizacji apki nie będzie się chyba dało sparować kontrolera z odbiornikiem Exta Free...
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2018, 14:52:08 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2018, 14:52:37 »
ExtaFree 12xSRP-02 2xROB-01 EFC-02

« Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2018, 15:05:05 »
No żebym zryżał :o

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2018, 15:12:08 »
https://www.facebook.com/1760427057502842/posts/2189786191233591/
Jestem w szoku... :P
Kurka, ja nie wiem - chyba mnie zablokowali bo po otwarciu tego linka widzę tylko "Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna". Ale jeśli tak - to też jestem w szoku  :o

Natomiast trzeba poczekać na aktualizację apki, bo bez tego ten nowy soft i tak jest chyba bezużyteczny. A może się mylę? Sam chciałbym sparować swój odbiornik Exta Free z kontorlerem, ale bez aktualizacji apki chyba nie bardzo da się to zrobić. Parowanie w Exta Life polega na tym, że kontroler wysyła "impulsy", które wychwytuje odbiornik i odpowiada do kontrolera. Wtedy urządzenia są sparowane. Ale w Exta Free odbiorniki nie nadają żadnych sygnałów zwrotnie, a jedynie nasłuchują nadajników. Wnioskuję więc, że bez zaktualizowanej apki kompatybilność jest tylko teoretyczna.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2018, 15:13:56 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #5 dnia: Września 26, 2018, 18:08:31 »
No i jest - aktualizacja aplikacji w Google Play! Wieczorem zrobię pierwsze testy i zobaczymy jak to działa  8)

« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2018, 20:05:26 »
Witam,
Ogólna zasada jest taka, że w zakładce extafree tworzy się tzw. nadajniki wirtualne za pomocą przycisku "+". W zależności od wybranego odbiornika i trybu pracy jest trochę inna reprezentacja takiego wirtualnego urządzenia na liście. Urządzeniom przypisane są pewne domyślne ikony i nazwa. Po dodaniu urządzenia nie działa ono jednak od razu tak jak w extalife - trzeba go najpierw zaprogramować do wybranego odbiornika extafree tak jakbyśmy programowali do odbiornika zwykłego pilota. W zależności od wybranego trybu pracy mamy dwa lub jeden przycisk sterujący i odpowiednio musimy go wpisać do odbiornika ( to już leży po stronie użytkownika). Po zaprogramowaniu wszystko powinno działać - przy wysyłaniu sygnałów extafree kontroler miga na czerwono. Cała pozostała idea pozostaje bez zmian tzn urządzenia exta free można dopisywać do scen, do kategorii, do użytkowników itp. jako że czasówki i logika opiera się na scenach to także będą one działać z exta free. W scenach można oczywiście mieszać urządzenia exta free oraz exta life. W razie problemów lub pytań proszę pisać i pytać. 

« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2018, 20:11:23 »
Witam

Działa :)
Akurat mam pod ręką ROP-02 i P-257/4 kupione dla kogoś, więc mogłem zrobić test. Jak to wygląda? Otóż w aplikacji w menu Urządzenia pojawiła się nowa zakładka "Extafree", w niej klikamy "+", wybieramy jakie urządzenie chcemy dodać, w moim wypadku był to ROP-02, pojawia się pytanie o tryb pracy (Włącz/wyłącz, Bistabilny, Monostabilny, Czasowy), wybieramy jaki nas interesuje i na liście pojawia się nowe urządzenie z przyciskiem ON/OFF (dla trybu bistabilnego lub osobnymi przyciskami On i OFF (dla trybu Załącz/wyłącz). I to na tyle z dodawaniem urządzenia, już sobie myślę, że to jakaś lipa, bo nic więcej zrobić nie można... Krótkie zastanowienie i jest myśl. Z uwagi na jednokierunkowość odbiornika Exty Free dalszą procedurę należy przeprowadzić wg instrukcji parowania odbiorników i nadajników Exta Free. Czyli w tym wypadku urządzenie dodane w aplikacji stało się wirtualnym nadajnikiem dla Exty Free, które parujemy z odbiornikiem korzystając z jego przycisku Prog (dokładna procedura opisana w jego instrukcji obsługi). Można więc utworzyć sterowanie jednoprzyciskowe ON/OFF, dwuprzyciskowe ON i OFF, monostabilne i czasowe (gdzie o ile pamiętam czas konfiguruje się z poziomu przycisku Prog odbiornika Exta Free = niezbyt wygodnie).
Podsumowując - można już sterować odbiornikami Exta Free z aplikacji Exta Life.

Odbiorniki które można dodać w aplikacji: ROP-01, ROP-02, ROM-01, ROM-10, ROP-05, ROP-06, ROP-07, RWG-01, ROB-01, SRP-02, RDP-01, RDP-02, RDP-11.

Z ciekawości sprawdziłem czy może kontroler zobaczy nadajnik Exta Free (pilot 4-przyciskowy) i ... zobaczył  :D Aczkolwiek chyba nie rozpoznał go poprawnie (wyświetlona nazwa: "-1 ID: 6511640) - czyli widzi nr seryjny, ale nie widzi typu nadajnika. Ponadto jak chciałem go powiązać z odbiornikiem, to w opcji "podgląd nadajnika wyświetla mi go jako nadajnik klawiszowy (ten ścienny) dwuprzyciskowy. Co ciekawe aplikacja pozwoliła przypisać ten nadajnik do odbiornika Exta Life, ale to powiązanie nie działa (przecież odbiornik Life "nie rozumie" co mówi nadajnik Free). Ale gdy zrobiłem powiązanie nadajnika Free ze sceną zdefiniowaną na kontrolerze, to to działa  :), co jest zrozumiałe bo EFC-01 odbiora sygnał z nadajnika Free i dalej wysterowuje odbiorniki Life wg sceny. Aczkolwiek w podobny sposób mogłoby to działać z wysterowaniem odbiornika - tzn. kontroler odbierałby sygnał z nadajnika Free i przesyłał do odbiornika Life. I jeszcze jeden szczegół: pilot 4-klawiszowy ma klawisze opisane jak poniżej:
1 2
3 4
ale w tworzeniu powiązania układ klawiszy jest jak poniżej:
1 3
2 4
czyli jak dla nadajnika klawiszowego ściennego 4-przyciskowego.

Niestety nie mam żadnego czujnika Exta Free - może one też działają ???

Pozdrawiam

Edit: michal1981 wyprzedził mnie ze swoim postem. Dziękujemy za wyjaśnienia, bo przy pierwszej styczności postępowanie nie jest oczywiste.
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2018, 19:55:34 wysłana przez Piotr_K »

« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2018, 20:21:33 »
Panowie w aplikacji działają tylko odbiorniki exta free, tak aby Ci użytkownicy, którzy już je posiadają a mają też exta life mogli je wysterować z jednego kontrolera i jednej aplikacji . Exta free to system jednokierunkowy i takie dobrodziejstwa jak zdalne dopisywanie nadajników do odbiorników i tak nie będą działać. To właśnie duża zaleta i przewaga exta life nad exta free. Nadajników exta free nie parujemy z kontrolerem EFC-01 !!!. Jak sama informacja umieszczona przy aplikacji wskazuje ta aktualizacja obejmuje tylko i wyłącznie odbiorniki exta free.   

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2018, 20:30:54 »
Nadajników exta free nie parujemy z kontrolerem EFC-01 !!!. Jak sama informacja umieszczona przy aplikacji wskazuje ta aktualizacja obejmuje tylko i wyłącznie odbiorniki exta free.
Tak właśnie myślałem i dobrze odczytałem info z readme softu.

I bardzo się cieszę że Zamel zdecydował się na wdrażanie zaczynając od odbiorników. Myślę że zadowoli to większość osób. Jako następne proponuję czujniki, a na końcu nadajniki.
Dzięki za informacje i brawo za dodanie (w końcu ;)) tej funkcjonalności :D Tylko tak dalej :)

« Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2018, 20:40:51 »
Nadajników exta free nie parujemy z kontrolerem EFC-01 !!!. Jak sama informacja umieszczona przy aplikacji wskazuje ta aktualizacja obejmuje tylko i wyłącznie odbiorniki exta free.   

Oczywiście, że najważniejsza jest integracja z odbiornikami Exta Free i cieszymy się, że się tego doczekaliśmy.
Jednak mając pod ręką nadajnik Exta Free po prostu z ciekawości sprawdziłem czy kontroler będzie go widział. A jako że widział, to sprawdziłem czy da się go powiązać np. ze sceną, co też się powiodło. Skoro to już działa, to widać że podwaliny pod obsługę nadajników są (bo nie sądzę, by działało to w sposób niezamierzony?).
Ale tak jak wspomniałem, akurat miałem nadajnik Exta Free kupiony dla kogoś do systemu opartego na Exta Free, stąd te testy.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2018, 22:12:40 »
Potwierdzam. Działa! :) Zamel na FB ma rację. Długo na to czekaliśmy. Ja ponad rok. W końcu jest. Taka mała rzecz ale bardzo cieszy!

« Odpowiedź #12 dnia: Września 27, 2018, 23:46:55 »
Zaktualizowałem EFC-01, wgrałem nowy program do telefonu. W nowej aplikacji jest zakładka EXTA FREE. Dodałem ROP-02 i zgodnie z jego instrukcją próbowałem sparować go z EFC-01. Jedyny efekt to blokada programu na EFC-01. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie zasilania odblokowuje EFC-01. Zrobiłem próbę z RWG-01 i ten sam efekt. Zarówno ROP-02 jak i RWG-01 bez problemu parują się z pilotem. Nie mogę usunąć z listy EXTA FREE niedziałających urządzeń. Co powinienem zrobić aby dołączyć do EFC-01 odbiorniki ROP-02 i RWG-01? Sterownik EFC-01 kupiłem w kwietniu tego roku.

« Odpowiedź #13 dnia: Września 29, 2018, 18:16:30 »
Panowie bawił się ktoś rdp11 do taśm ledowych ? Ja zauważyłem pewne błędy. Nie działa regulacja jasności. Jak się zmienia barwę na suwaku to różnie reaguje. Według mnie jak się przytrzyma suwak i przesuwa to barwa powinna się zmieniać na bieżąco a niestety tego nie ma. Czasem jak się wyłączy i zaraz załączy to nie reaguje.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #14 dnia: Października 01, 2018, 14:20:13 »
Zaktualizowałem EFC-01, wgrałem nowy program do telefonu. W nowej aplikacji jest zakładka EXTA FREE. Dodałem ROP-02 i zgodnie z jego instrukcją próbowałem sparować go z EFC-01. Jedyny efekt to blokada programu na EFC-01. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie zasilania odblokowuje EFC-01. Zrobiłem próbę z RWG-01 i ten sam efekt. Zarówno ROP-02 jak i RWG-01 bez problemu parują się z pilotem. Nie mogę usunąć z listy EXTA FREE niedziałających urządzeń. Co powinienem zrobić aby dołączyć do EFC-01 odbiorniki ROP-02 i RWG-01? Sterownik EFC-01 kupiłem w kwietniu tego roku.
Zgłoś problem Zamelowi - najlepiej telefonicznie to może CI jakoś pomogą. Pewnie jest jakiś błąd w sofcie EFC-01 lub aplikacji.