Witam
Działa
Akurat mam pod ręką ROP-02 i P-257/4 kupione dla kogoś, więc mogłem zrobić test. Jak to wygląda? Otóż w aplikacji w menu Urządzenia pojawiła się nowa zakładka "Extafree", w niej klikamy "+", wybieramy jakie urządzenie chcemy dodać, w moim wypadku był to ROP-02, pojawia się pytanie o tryb pracy (Włącz/wyłącz, Bistabilny, Monostabilny, Czasowy), wybieramy jaki nas interesuje i na liście pojawia się nowe urządzenie z przyciskiem ON/OFF (dla trybu bistabilnego lub osobnymi przyciskami On i OFF (dla trybu Załącz/wyłącz). I to na tyle z dodawaniem urządzenia, już sobie myślę, że to jakaś lipa, bo nic więcej zrobić nie można... Krótkie zastanowienie i jest myśl. Z uwagi na jednokierunkowość odbiornika Exty Free dalszą procedurę należy przeprowadzić wg instrukcji parowania odbiorników i nadajników Exta Free. Czyli w tym wypadku urządzenie dodane w aplikacji stało się wirtualnym nadajnikiem dla Exty Free, które parujemy z odbiornikiem korzystając z jego przycisku Prog (dokładna procedura opisana w jego instrukcji obsługi). Można więc utworzyć sterowanie jednoprzyciskowe ON/OFF, dwuprzyciskowe ON i OFF, monostabilne i czasowe (gdzie o ile pamiętam czas konfiguruje się z poziomu przycisku Prog odbiornika Exta Free = niezbyt wygodnie).
Podsumowując - można już sterować odbiornikami Exta Free z aplikacji Exta Life.
Odbiorniki które można dodać w aplikacji: ROP-01, ROP-02, ROM-01, ROM-10, ROP-05, ROP-06, ROP-07, RWG-01, ROB-01, SRP-02, RDP-01, RDP-02, RDP-11.
Z ciekawości sprawdziłem czy może kontroler zobaczy nadajnik Exta Free (pilot 4-przyciskowy) i ... zobaczył
Aczkolwiek chyba nie rozpoznał go poprawnie (wyświetlona nazwa: "-1 ID: 6511640) - czyli widzi nr seryjny, ale nie widzi typu nadajnika. Ponadto jak chciałem go powiązać z odbiornikiem, to w opcji "podgląd nadajnika wyświetla mi go jako nadajnik klawiszowy (ten ścienny) dwuprzyciskowy. Co ciekawe aplikacja pozwoliła przypisać ten nadajnik do odbiornika Exta Life, ale to powiązanie nie działa (przecież odbiornik Life "nie rozumie" co mówi nadajnik Free). Ale gdy zrobiłem powiązanie nadajnika Free ze sceną zdefiniowaną na kontrolerze, to to działa
, co jest zrozumiałe bo EFC-01 odbiora sygnał z nadajnika Free i dalej wysterowuje odbiorniki Life wg sceny. Aczkolwiek w podobny sposób mogłoby to działać z wysterowaniem odbiornika - tzn. kontroler odbierałby sygnał z nadajnika Free i przesyłał do odbiornika Life. I jeszcze jeden szczegół: pilot 4-klawiszowy ma klawisze opisane jak poniżej:
1 2
3 4
ale w tworzeniu powiązania układ klawiszy jest jak poniżej:
1 3
2 4
czyli jak dla nadajnika klawiszowego ściennego 4-przyciskowego.
Niestety nie mam żadnego czujnika Exta Free - może one też działają
Pozdrawiam
Edit: michal1981 wyprzedził mnie ze swoim postem. Dziękujemy za wyjaśnienia, bo przy pierwszej styczności postępowanie nie jest oczywiste.