Nowy moduł w aplikacji - SLR-21

• 7 Odpowiedzi
  • 8776 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Nowy moduł w aplikacji - SLR-21
« dnia: Października 11, 2018, 20:17:34 »
Witajcie,
Wygląda, że nasza Exta Life jeszcze nie umarła, a w "laboratoriach" Zamela trwają jednak pracę nad nowymi modułami.
Przeglądając źródła aplikacji 2.0 natknąłem się na nazwę kolejnego z niezaprezentowanych jeszcze modułów: SLR-21, SLR-22. Czyli wygląda, że Zamel tworzy Life'owe odpowiedniki sterowników LED SLR z serii Free.

Obecność w aplikacji może świadczyć o tym, iż moduł jest w trakcie opracowania, tudzież testów.
Szkoda, że skupiają się akurat na tak niszowym module, zamiast na opracowaniu jakiś nowych czujników, których chyba bardziej brakuje niż sterownika LED.

W aplikacji widoczne są nadal moduły odkryte już wcześniej, ale jeszcze nie zaprezentowane światu czyli owiany tajemnicą RGT-01 (regulator temperatury) oraz DRS-985 (dzwonek Bulik - co prawda powszechnie dostępny, ale brak informacji w jaki sposób współpracuje z Exta Life).
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline PiCiU

• *
  • 27
Odp: Nowy moduł w aplikacji - SLR-21
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2018, 19:59:24 »
Witam
Masz może błędne dane co do ilości sprzedanych modułów. Mi bardzo przydały by się sterowniki LED, bardzo dużo używam Led-ów w domu.
Zamel możne robi to co się dobrze sprzedaje w poprzednim systemie.
Fakt też czekam na głowice do kaloryferów, i coś podobnego do 'F&F STEROWNIK ROLET STR-W CZUJNIK SIŁY WIATRU' przy silnym wietrze zamykały by mi się rolety, do bramy odpowiednik "STEROWNIK WiFi SBW-01".
Elementy systemu, których używam: kontroler efc-01 | 4X RNK-24 | 2X p-457/4 | 5X ROP-21| 2X ROP-22 | 13X SRP-22 | 1X RDP-21 | KOLEJNE ZALEŻĄ OD POSTĘPU PRAC :p

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 03, 2018, 13:38:48 »
Witam
Masz może błędne dane co do ilości sprzedanych modułów. Mi bardzo przydały by się sterowniki LED, bardzo dużo używam Led-ów w domu.
Zamel możne robi to co się dobrze sprzedaje w poprzednim systemie.
Fakt też czekam na głowice do kaloryferów, i coś podobnego do 'F&F STEROWNIK ROLET STR-W CZUJNIK SIŁY WIATRU' przy silnym wietrze zamykały by mi się rolety, do bramy odpowiednik "STEROWNIK WiFi SBW-01".
Prawdę mówiąc nie mam żadnych danych na ten temat. To moje przypuszczenia. Ale to co piszesz ma dużo sensu - Zamel przy wybieraniu kolejnych modułów może kierować się najprostszym w świecie kryterium - rachunkiem ekonomicznym. Jeśli faktycznie tak dużo sterowników LED sprzedawało się w Exta Free to ma sens robić to i w Exta Life, choć po dodaniu kompatybilności już może nieco mniej.
Linijki LED faktycznie są nadal w modzie i są dość często wykorzystywane.

Czujnik wiatru też by się kiedyś przydał, ale ja mam wiele scenariuszy wymagających czujnika światła i wolałbym osobiście, aby taki czujnik powstał szybciej. Doprawdy nie rozumiem dlaczego to trwa tak długo. Dlaczego Zamel nie może po prostu wziąć modułów z Exta Free i przeprogramować je do Exta Life? Kolega Gadulowaty wspominał, że sam już kilka modułów Exta Free przeprogramował do Exta Life, więc jest to wykonalne. Pozostaje tylko kwestia wsparcia przez kontroler i aplikację, ale nie wierzę, że to każdorazowo wymaga dużych nakładów pracy. Przy dobrze zbudowanym sofcie wiele kodu powinno być już gotowego do ponownego wykorzystania (reuse).
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2018, 13:40:20 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2018, 12:46:30 »
Zdaje się, że nie myliłem się co do SLR-21. W aplikacji znalazłem nawet dialog do jego obsługi.
Sterowanie będzie odbywało się przyciskami +/- oraz suwakiem do wybierania koloru / kombinacji RGB. Zobaczcie na screenshot w załączniku.
Dialog chyba jeszcze nie jest skończony, ponieważ przyciski ON/OFF nie pasują do reszty urządzeń gdzie pojawia się suwak do włączania i wyłączania. Być może taka była koncepcja na samym początku dla wszystkich odbiorników, a potem pojawił się suwak a dialog został w obecnej formie, ponieważ urządzenie jeszcze nie jest gotowe.

Przy okazji wygląda, że Zamel zarezerwował w aplikacji obsługę dla jeszcze 11(!) odbiorników Exta Life (nie licząc niepokazanego jeszcze światu regulatora temperatury)...Ciekawi mnie bardzo co to będą za urządzenia a jeszcze bardziej ile czasu upłynie zanim je zobaczymy...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 17, 2018, 12:22:24 »
Podobno prace juz trwaja nad czujnikiem kontaktronowym w systemie exta life! Ten z exta free nie jest kompatybilny. Mam nadzieje ze szybko sie z tym poradza i bedzie w sprzedazy.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 17, 2018, 17:33:14 »
Podobno prace juz trwaja nad czujnikiem kontaktronowym w systemie exta life! Ten z exta free nie jest kompatybilny. Mam nadzieje ze szybko sie z tym poradza i bedzie w sprzedazy.
Byłoby super. Z tego co pamiętam to Zamel już 1,5 roku temu na fejsie podał że czujnik kontakronowy już mają prawie skończony  ::) i jak wiemy nie doczekaliśmy się go do tej pory. Niestety w aplikacji nie znalazłem rezerwacji ani zaczętej obsługi dla jakichkolwiek innych czujników poza temperaturowymi z RNK i RCT :( Niestety te z Exta Free nie są kompatybilne. Co więcej - Zamel zapowiedział na fejsie, że nigdy nie będą...
Pozostaje więc mieć nadzieję, że faktycznie nad nim pracują.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 20, 2018, 12:44:13 »
z tego co wiem - bo dzwoniłem do technika z Zamela parę tygodni temu, to mają skończony, brakuje im tylko obudowy. Pytanie, ile im zejdzie z zaprojektowaniem jej....
Co do Exta Free - potwierdzili, że nie będzie nigdy kompatybilności...

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2018, 12:54:58 »
z tego co wiem - bo dzwoniłem do technika z Zamela parę tygodni temu, to mają skończony, brakuje im tylko obudowy. Pytanie, ile im zejdzie z zaprojektowaniem jej....
Co do Exta Free - potwierdzili, że nie będzie nigdy kompatybilności...
Dzięki za info. To w takim razie stawiam, że być może zobaczymy ten moduł najwcześniej za 2-3 miesiące. Znamy już przykłady na forum, gdy moduły były na podobnym etapie i wprowadzenie ich do produkcji zajmowało prawie 3 miesiące. Gdyby było tak jak w przypadku RNP-21 to jeszcze ok. Natomiast jeśli powtórzy się historia regulatora temperatury, który na targach pokazywany był już ponad rok temu, i w aplikacji jego obsługa także już od dawna jest dodana to nie wróżę dobrze temu kontaktronowi. Nadzieję daje jeszcze to, że kontaktron to znacznie prostsze urządzenie niż regulator temperatury, więc może faktycznie za 2-3 miesiące coś zobaczymy.

Jak będziesz miał jeszcze jakieś informacje to daj znać na forum. Wielu użytkowników tego systemu czeka z utęsknieniem na jakieś wieści o kolejnych modułach.