Shelly

• 11 Odpowiedzi
  • 8496 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Shelly
« dnia: Grudnia 07, 2019, 12:50:47 »
Kontynuacja wątku zaczętego tutaj.
Pierwsze wrażenia po zakupie i wstępnym uruchomieniu:
Shelly 1 jest na prawdę mały! Na prawdę. Na zdjęciach tak nie wyglądał. Gdy się go położy przy module Exta Life Zamela np ROP-21 to produkt Zamela wydaje się wręcz olbrzymi (jak na moduł dopuszkowy oczywiście). Widać to na zdjęciach. Ale jest też mniejszy niż większość modułów zwave, choć akurat TKB Home, który posiadam jest co prawda też kwadratem o porównywalnych rozmiarach do ROP-21, ale za to jest cieńszy. Shelly także jest o jakieś2 mm cieńszy niż ROP-21.

Różnica w wielkości jest znaczna i z takim modułem na pewno będzie znacznie mniej walki, aby go umieścić w puszcze z łącznikiem niż z ROP-21. Zamelu - ucz się.
W ogóle nie widziałem jeszcze innych modułów o tak okrągłym kształcie. Fibaro ma tylko zaokrąglenie na górze, a Shelly to po prostu wycinek koła. Prezentuje się genialnie. Jedyne co mi się bardziej w Zamelu podoba to dioda sygnalizująca akcje oraz schemat połączenia na obudowie.

Uruchomienie Shelly to bajka. Podobnie jak w Exta Life. Jest szybko i prosto bez problemów. Moduł dodajemy albo jako sterowanie lokalne albo do Shelly Cloud czyniąc go od razu sterowalnym z Google Home czy Alexa. Przy czym sterowanie lokalne nei wymaga żadnego clouda! Lepiej jest to wymyślone niż w supli, gdzie trzeba korzystać albo z chmury supla cloud w internecie, albo swojej w domu. Tutaj nie trzeba. Jest prościej i taniej (nie trzeba utrzymywać swojego serwera).
Każdy moduł jest konfigurowalny z aplikacji i może pracować w kilku trybach łącznie z harmonogramem. Czyli funkcjonalność już na starcie większa niż w Exta Life. Ogólnie jest co najmniej dobrze.

Patent ze zworkami ustawiającymi tryb zasilania jest po prostu genialny! Mamy do dyspozycji 110-240 VAC, 12-24 VDC aż do 60 VDC. Niesamowita elastyczność. Po co robić dedykowane moduły DC, po co trafo, można wszystko zmieścić w jednym module.

Zobaczymy jak się będzie sprawdzał i czy będzie niezadowny. Zamel może i stosuje dobre elementy, ale już jakość lutowania nie taka dobra sądząc po komentarzach ludzi na forach. Zobaczymy jak poradzi sobie Shelly. Na razie jestem zachwycony. Supla też może mieć powody do obaw. Ceny sprzętu nieporównywalnie niższe niż produkty Zamel dla supli. No ale cóż, z chińczykami ceną nie da się rywalizować produkując w Europie. Można rywalizowąć tylko jakością i funkcjonalnością, a tutaj Chińczycy też nie odstają, a nawet wielokrotnie przeganiają produkty Europejskie (choć Shelly to koncepcja z USA to wyprodukowane w Chinach).

EDIT. Okazało się, żę produkt jest "Made in Bulgaria", czyli EU jakby nie patrzeć a nie Chiny. Czyli można robić tanio.a czy dobrze - zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2019, 22:03:22 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Shelly
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2019, 21:46:37 »
Faktycznie ciekawy produkt. I z tego co widzę jeszcze jedna przewaga nad większością podobnych modułów - styk przekaźnika na 16A, co w pewnych zastosowaniach może mieć znaczenie. W np. ROP-21 jest to 10A.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 07, 2019, 21:57:21 »
Faktycznie ciekawy produkt. I z tego co widzę jeszcze jedna przewaga nad większością podobnych modułów - styk przekaźnika na 16A, co w pewnych zastosowaniach może mieć znaczenie. W np. ROP-21 jest to 10A.
Produkt jest bardzo ciekawy. A jego software wręcz zachwycający. Wszystko ładne, przejrzyste, proste i szybkie. Natywne wsparcie MQTT oraz HTTP pozwala nawet zintegrować to łatwo bez fleszowania innym softem. Online dostępna jest pełna dokumentacja. Wg mnie produkt niemal idealny zarówno dla początkowujących jak i zaawansowanych użytkowników, a pogodzić te dwie rzeczy wcale nie jest łatwo. Bajka. Niestety...chyba zbyt szybko go pochwaliłem. Niedługo po zainstalowaniu coś zaczęło w środku iskrzyć po dokręceniu przewodów i urządzenie zaczęło wariować. Chwilę działa a za chwilę już nie :( Mam nadzieję, że to tylko felerny egzemplarz a nie wada projektowa, która występuje w każdym egzemplarzu.
Muszę przyznać jedno - z 14 modułami Zamela, które posiadam nigdy nie miałem takiego problemu. Produkty Zamel może i siermiężne i trochę zacofane technologicznie ale jednak sprawne elektronicznie no z małymi wyjątkami, ale jednak). Trzeba oddać Zamelowi co zamelowe :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2019, 22:04:56 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 07, 2019, 22:07:03 »
Niestety...chyba zbyt szybko go pochwaliłem. Niedługo po zainstalowaniu coś zaczęło w środku iskrzyć po dokręceniu przewodów i urządzenie zaczęło wariować. Chwilę działa a za chwilę już nie :( Mam nadzieję, że to tylko felerny egzemplarz a nie wada projektowa, która występuje w każdym egzemplarzu.
Oo, to niewesoło - może faktycznie słabą stroną jest jakość wykonania - kiepskie ścieżki/luty, skoro po przykręceniu przewodów wystąpił taki problem. Może gdyby udało się otworzyć moduł, to by się wyjaśniło co się mogło z nim stać.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 07, 2019, 22:13:40 »
Oo, to niewesoło - może faktycznie słabą stroną jest jakość wykonania - kiepskie ścieżki/luty, skoro po przykręceniu przewodów wystąpił taki problem. Może gdyby udało się otworzyć moduł, to by się wyjaśniło co się mogło z nim stać.
Tak, bardzo prawdopodobne, że właśnie luty puściły przy mocniejszym dokręceniu, ale nie wiadomo do końca. Może zasilacz impulsowy szwankuje. Mimo, że jest dość tani, to jednak oddam na wymianę.
Gdyby obudowa była skręcona śrubkami to może bym się pobawił i zobaczył co to może być, ale nie jest więc spasuję tym razem. Bardzo mi szkoda, bo - nie licząc tej wpadki - nie znalazłem niczego co mi się w nim nie podoba. Software na prawdę rewelacyjny, a możliwości integracyjne ogromne (MQTT _ HTTP). Słowem bije Sonoffa na głowę. No i te zworki do zasilania + programator. Producent na prawdę wie co robi i potrafi takim produktem zadowolić zarówno wymagających jak i początkujących użytkowników a to na prawdę sztuka.

*

Offline PiCiU

• *
  • 27
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 08, 2019, 19:56:33 »
Witam
Jak pisałem tobie na priva przy rosnącym popycie i niewystarczającą mocą przerobowa jakość u nich się sypie i to ostro.
Na ich profilowym walu na Facebooku często są usuwane takie posty i dużo ludzi ma z tym problemy.
Zgadza się, gdy dokręcasz to od spodu Shelly robią się zimne luty, a czasami ta cała niebieska listwa odpada.
Ostatnio zauważyli znajomi, że właśnie niektóre Shelly dziwnie pstrykają przekaźnikiem i świeci się czerwona dioda :(.
Patent naprawdę fajny z zasilaniem, ale na obudowie jest napisane 220V a u mnie energetyka jest nieugięta i mam gratis parę volt :( prawie 240V i później jest bum

<br>

Ok żarty żartami, ale jak coś kupię to chciałbym, aby pochodziło troszkę dłużej niż dwa lata  >:(

W Zamel'u zaprzestałem na razie inwestować w moduły bo po aktualizacjach przytoczę dwuletnich non stop coś mi się sypie np; kolejny RNK-24 padł nie pomaga lutowanie od bateryjek, blaszki itp. :( a jest już po gwarancji czyli do elektrośmieci  >:(. Tak sobie pomyślałem i tak z dwa do trzech lat wymienię wszystko na coś innego z przyczyn niezależnych ode mnie powód awaryjność.
Brak czasu doskwiera chciałbym zrobić opisywane przez admina podpięcie exta life do Home Assistant lecz nie chce kolejnej zabawki w stylu malinka (kolejne cześć która może ulec awarii) lecz dodać to do serwera Synology. Nie jako DOKER tylko jest tam dedykowana aplikacja do tego serwera, ale muszę to rozkminąć troch bo to co opisał admin jakoś nie znajduje się tam, gdzie powinno. 

« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2019, 20:31:13 wysłana przez PiCiU »
Elementy systemu, których używam: kontroler efc-01 | 4X RNK-24 | 2X p-457/4 | 5X ROP-21| 2X ROP-22 | 13X SRP-22 | 1X RDP-21 | KOLEJNE ZALEŻĄ OD POSTĘPU PRAC :p

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2019, 22:14:13 »
Witam
Jak pisałem tobie na priva przy rosnącym popycie i niewystarczającą mocą przerobowa jakość u nich się sypie i to ostro.
Na ich profilowym walu na Facebooku często są usuwane takie posty i dużo ludzi ma z tym problemy.
Zgadza się, gdy dokręcasz to od spodu Shelly robią się zimne luty, a czasami ta cała niebieska listwa odpada.
Cholera to niedobrze. Taki świetny soft a takie badziewne wykonanie :/ Moduły z-wave są pioruńsko drogie, a ich jakość wykonania jest bardzo dobra. Chociaż w sumie powiem szczerze, że jak rozbierałem produkty Sonoff to też do niczego się nie można przyczepić...
Dzięki za info o tym. W takim razie będę musiał bardzo uważać przy montażu nowego modułu.

Patent naprawdę fajny z zasilaniem, ale na obudowie jest napisane 220V a u mnie energetyka jest nieugięta i mam gratis parę volt :( prawie 240V i później jest bum
A tu mnie zmartwiłeś i to bardzo poważnie. Niestety jestem podpięty jako pierwszy budynek do trafo i napięcie u mnie rzadko schodzi poniżej 240 V  :'( Czyli są duże szanse, że będzie się palić. Generalnie mam problem z urządzeniami AGD i elektroniką. Wiele z nich nie toleruje unijnego zakresu napięcia czyli 230V +-10% czyli 207-253. Żarówki LED takie tańsze np z Leroy Merlin palą mi się po paru miesiącach, takie nowsze na razie wytrzymały 2 lata, ale zaczynają migać, więc pewnie niedługo ich koniec. Padł mi moduł w całkiem kosztownym ekspresie Siemensa (odradzam ich ekspresy z wielu powodów BTW), padło kilka zasilaczy linijek LED, padł zasilacz laptopa.
Generalnie wniosek jest taki, że marka nic już nie znaczy i wtopy zdarzają się także znanym markom. W takim razie Shelly przy całej swojej elastyczności u mnie chyba pęknie jak zbyt rozciągnięta guma...no nic, zamontuję i zobaczę co będzie.
W ogóle nie rozumiem dlaczego nie ma na rynku żadnego sprzętu, który działa z napięciem powyżej 240V - ustawowo poprawnym. Wszędzie tylko 220-240V, a Tauronowi mogę skoczyć, bo przecież daje mi napięcie zgodnie z tolerancją... >:(

Ok żarty żartami, ale jak coś kupię to chciałbym, aby pochodziło troszkę dłużej niż dwa lata  >:(
Jasne, ja wychodzę z takiego samego założenia. Na razie Exta Life działa 2,5 roku. Nic się nie spaliło. Sonoff też od roku daje radę. Zobaczymy co będzie dalej....

W Zamel'u zaprzestałem na razie inwestować w moduły bo po aktualizacjach przytoczę dwuletnich non stop coś mi się sypie np; kolejny RNK-24 padł nie pomaga lutowanie od bateryjek, blaszki itp. :( a jest już po gwarancji czyli do elektrośmieci  >:(. Tak sobie pomyślałem i tak z dwa do trzech lat wymienię wszystko na coś innego z przyczyn niezależnych ode mnie powód awaryjność.
No słabo. Nie wiadomo w co tu inwestować....jak widzisz marka nie ma znaczenia i wszystko się może palić bez powodu :( nawet coś droższego. Problem polega na tym, że jest tylko te 2 lata gwarancji, a potem to już niech się dzieje co chce...

Brak czasu doskwiera chciałbym zrobić opisywane przez admina podpięcie exta life do Home Assistant lecz nie chce kolejnej zabawki w stylu malinka (kolejne cześć która może ulec awarii)...

Maliny nie są takie złe. Problem najczęściej jest z kartą SD, która nie wytrzymuje użycia jako dysk z częstymi odczytam i zapisami, czyli czymś do czego takie karty nie były projektowane...Gdybym ja miał coś zrobić na RPi to na pewno nie użył bym SD tylko SSD.
...lecz dodać to do serwera Synology. Nie jako DOKER tylko jest tam dedykowana aplikacja do tego serwera
Czy masz na myśli nieoficjalny pakiet hass.io dla Synology? Jest coś takiego, ale dopiero od lipca 2019. Nie było tego wcześniej. Jak dla mnie za dużo jest tam jeszcze problemów, że coś nie działa i sam autor proponuje poprawki na ślepo bo nie wie czmu nie działa, ale wie jak temu zaradzić na zasadzie workaround. Przykłąd - sypie się coś w GUI HA i rozwiązaniem jest restart pakietu. OK, może i problem rozwiązuje, ale jeśli przyczyna nie jest znana, to moze się to zdarzać cyklicznie, a mnie za bardzo zależy na stabilności żeby sobie tak eksperymentować. Owszem - hass.io to bardzo kusząca perspektywa - tyle add on'ów, że aż głowa mała, ale ja poczekam, aż się to ustabilizuje.
, ale muszę to rozkminąć troch bo to co opisał admin jakoś nie znajduje się tam, gdzie powinno.
Co masz dokładnie na myśli?? ???

*

Offline PiCiU

• *
  • 27
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 09, 2019, 01:37:48 »
Cholera to niedobrze. Taki świetny soft a takie badziewne wykonanie :/......

Tak! Ja doszedłem do wniosku chyba właśnie postawie na Sonoff  zepsuje się lub spali jebs do kosza (elektrośmieci oczywiście :) ) i zapomnij kup nowy i tylko 39 zł do tyłu.
Nie to abym narzekał, ale kurcze chce się nacieszyć tym, że usiądę na kanapie odpalę i sobie będę włączał i wyłączał. 
A tu zrobię kolejne a już muszę wrócić do pierwszego zadania, które robiłem  rok temu bo się zepsuło!! Czy to za wiele?.

A tu mnie zmartwiłeś i to bardzo poważnie. .....
Właśnie ja mam Enea nic nie wskórasz :( Przyjadą z jakimś urządzeniem będą badać wykresy dobowe i nic nie stwierdzą. Co do różnych zasilaczy, routerów, kamer, żarówek itp. nie wspomnę. Zauważyłem taką małą zależność. Mam a raczej miałem starszy router GPON i gdy coś było nie tak z zasilaniem strasznie przechodził to on ponieważ przez to obraz dostawał czkawki/ sypal się i roiły artefakty w TV, aż nie wyzioną ducha. wymienili mi ale gdy padł mój główny router za niemałą kasę bardzo zirytowałem się. W tej sytuacji zakupiłem z przenoszonej serwerowni dedykowany UPS (z wszystkimi tam bajerami jakie można sobie wymarzyć w tego typu urządzeniach) do potężnych serwerów i odpukać na razie jest troszkę spokoju czekam na sezon burz co będzie się działo. No ale całego domu nie da się podłączyć do tego :( .
Co do AGD owszem starsze sprzęty niemieckie jeszcze trzymały jakość ale teraz to jest tylko mit!.  Pralka BOSH tuz po gwarancji programator robił sobie co chciał komedie można napisać :( z expresem wspomnianej marki to samo postawiłem na Włoską firmę działa już rok bez niczego zobaczymy co będzie dalej.

No słabo. Nie wiadomo w co tu inwestować...
Zastanawiam się właśnie nad SUPLA. Wspomniane przez ciebie Sonoff wgrać oprogramowanie Supli tanio przyjemnie.
Niektórzy  też narzekają na te Sonoff potrafią się same włączać i wyłączać tak jakby dom żył własnym życiem prym wiedzie ta płytka dotykowa wyłącznika naściennego :(.
Zostaje Fibaro (tak jak pisałeś pioruńsko drogie i też nie za różowo tam jest) i KNX ( dobre do nowych domów nie do już wybudowanych do tego pruć na nowo cały domek eee nie!)   

Maliny nie są takie złe. Problem najczęściej jest z kartą SD....
Znam temat z kartami i te najnowsze mają USB 3.0 do których idzie podpiąć SSD ale przyznasz szczerze zawsze coś tam się sypie. Bardzo dobre do ciągłej zabawy to nie zaprzeczę.

Czy masz na myśli nieoficjalny pakiet hass.io dla Synology? Jest coś takiego, ale dopiero........

Link https://synocommunity.com/packages  dodajesz do źródeł pakietów synology

Co masz dokładnie na myśli??
Zalogowany do Synology --> po SSH ---> jako ROOT i tam, gdzie powinny być ściereczki tak jak opisujesz brak :( Chyba, że robię coś źle :(
Fajnie by było, jak będziesz miał kiedyś czas zrobić prtscn krok po kroku.
Chce jeszcze te co mam moduły jeszcze zaprzęgnąć do Home Assistant.
Później przechodził będę raczej na SUPLE.
Otwarty standard i coraz więcej producentów do nich dołącza.

p.s. Co do forum cieszę się, że prowadzisz to forum dużo ludzi czyta lecz mało się wypowiada nie zrażaj się tym ponieważ boją się ośmieszenia lub po prostu nygusostwo :). Dziwie się też, że Zamel nie wspiera projektu twego i nie otwiera się na otwarte standardy np; HA z swoimi produktami.
Paradoksalnie przyczyniłoby się to do zwiększenia sprzedaży bo by były produkty kompatybilne z różnymi innymi produktami, a gro nakładów na oprogramowanie zmniejszyła by się. Wiem do tego trzeba mieć wizjonera w firmie, a tak zachowuje się jak kryzys Grecki.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2019, 10:34:30 wysłana przez PiCiU »
Elementy systemu, których używam: kontroler efc-01 | 4X RNK-24 | 2X p-457/4 | 5X ROP-21| 2X ROP-22 | 13X SRP-22 | 1X RDP-21 | KOLEJNE ZALEŻĄ OD POSTĘPU PRAC :p

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 09, 2019, 10:41:45 »
Tak! Ja doszedłem do wniosku chyba właśnie postawie na Sonoff  zepsuje się lub spali jebs do kosza (elektrośmieci oczywiście :) ) i zapomnij kup nowy i tylko 39 zł do tyłu.
39 zł to tanio - ale mówisz o Sonoff Basic czy dopuszkowym Sonoff One? Bo jak One to bardzo dobra cena - gdzie tak tanio?
Nie to abym narzekał, ale kurcze chce się nacieszyć tym, że usiądę na kanapie odpalę i sobie będę włączał i wyłączał. 
A tu zrobię kolejne a już muszę wrócić do pierwszego zadania, które robiłem  rok temu bo się zepsuło!! Czy to za wiele?.
Doskonale Cię rozumiem - ja mam tanie same założenia. Wpuścić w puszki i zapomnieć. Kto instalował jakikolwiek moduł dopuszkowy do przewodów 2,5 mm ten wie ile to siły i cierpliwości wymaga żeby to wszystko pochować i przykryć no gniazdkiem lub łącznikiem. Rozbieranie tego co parę miesięcy? Chyba by mnie trafiło.
Co do AGD owszem starsze sprzęty niemieckie jeszcze trzymały jakość ale teraz to jest tylko mit!.  Pralka BOSH tuz po gwarancji programator robił sobie co chciał komedie można napisać :( z expresem wspomnianej marki to samo postawiłem na Włoską firmę działa już rok bez niczego zobaczymy co będzie dalej.
Dokładnie. Ja już teraz wiem, że mój następny ekspres to będzie Włoch. Siemens zepsuł się ponownie w zeszłym tygodniu. Akurat nie elektronika, a mechanika. Jakiś idiota zaprojektował moduł zaparzacza tak, że w pewnych okolicznościach nie da się go wyciągnąć, bo jest zablokowany przez mechanizm zabezpieczający przed wypadnięciem go. Tuleja na środku zaparzacza nie może się z jakiegoś powodu ustawić w skrajnym położeniu i ani ekspres nie działa, ani nie da się wyciągnąć zaparzacza, aby zobaczyć czy to przypadkiem kawa go nie zablokowała. Ten ekspres kosztował mnie już wiele nerwów i dalej mnie kosztuje.  Takiego syfu w środku jak tam to w żadnym ekspresie nie widziałem. Kawa sypie się dookoła gdzie chce. Wszystko zabrudzone, mnóstwo wilgoci jakby się tam woda rozlewała przy parzeniu. Jakby się w błocie babrać :/ Syf i zaraza. To ewidentne wady projektowe. Nie wiem co mnie podkusiło do Siemensa (BSH) bo znajomy miał 8 lat temu i już wtedy odradzał że problematyczny. DeLonghi czyściłem raz na rok i było w środku suchuteńko i czyściutko. A ten raz na miesiąc to mało...zobaczymy co powie serwis i ile mnie ta przyjemność będzie kosztować...

No słabo. Nie wiadomo w co tu inwestować...
Zastanawiam się właśnie nad SUPLA. Wspomniane przez ciebie Sonoff wgrać oprogramowanie Supli tanio przyjemnie.
Niektórzy  też narzekają na te Sonoff potrafią się same włączać i wyłączać tak jakby dom żył własnym życiem prym wiedzie ta płytka dotykowa wyłącznika naściennego :(.
Mój Sonoff nie żyje własnym życiem. Podejrzewam, że ci, którzy mieli takie przeboje zostawili stockowe oprogramowanie i sterowanie chmurą Sonoff'a. Ja wszystkie Sonoff (mam 3 - jeden Basic i 2 gniazdka) sflashowałem swoim softem na bazie ESPhome. Ten soft to prawie integralna część Home Assistanta i powstał z myślą o nim, choć z powodzeniem można wytworzyć tym narzędziem soft integrujący się z czymkolwiek innym. Nie trzeba mu chmury, a ja prostym sposobem sam decyduję jakie ma mieć ficzery i takie ma. Flashowanie tylko raz wymaga fizycznego podpięcia do programatora, a potem już OTA przez WiFi :) Poza tym soft jest bardzo stabilny. Nie miałem z niż żadnych problemów. Polecam - https://esphome.io/
Zostaje Fibaro (tak jak pisałeś pioruńsko drogie i też nie za różowo tam jest) i KNX ( dobre do nowych domów nie do już wybudowanych do tego pruć na nowo cały domek eee nie!)
Jak się sprawują moduły Fibaro pod względem "palności" to nie wiem. Wiem, że czasami coś nie działa na zasadzie, że system się rozsynchronizuje, ale ludzie obwiniają soft kontrolera. I sądzę, że to bardzo prawdopodobne. Ja mam z-wave USB Aeotec wpięty do Synology i zarządza nim Home Assistant. Wszystko pięknie działa. Kolega Automatic ma tak już od roku i mówił, że działa bardzo stabilnie - zero problemów.

Maliny nie są takie złe. Problem najczęściej jest z kartą SD....
Znam temat z kartami i te najnowsze mają USB 3.0 do których idzie podpiąć SSD ale przyznasz szczerze zawsze coś tam się sypie. Bardzo dobre do ciągłej zabawy to nie zaprzeczę.
Akurat poza problemami z kartami SD nie słyszałem o problemach z RPi. Ludzie w grupie HA na FB piszą okazjonalnie, że mają problemy, ale najczęściej przy instalacji albo reinstalacji lub migracji z SD na SSD. Ale jak już się uporają to raczej działa. Myślę, że tam nie ma za bardzo co się psuć oprócz karty SD czy dysku. Jeśli coś nie działa to winny może być tylko soft poza wadliwym sprzętem.

Czy masz na myśli nieoficjalny pakiet hass.io dla Synology? Jest coś takiego, ale dopiero........
Link https://synocommunity.com/packages  dodajesz do źródeł pakietów synology
Obrazki się nie wyświetliły, ale po linku wnioskuję, że mówimy o tym samym. To jest dokładnie ten nieoficjalny pakiet hass.io do Synology. Widzę, że skoro jest dostępny na synocommunity to w końcu ktoś klepnął autorowi PRa z kodem :) I bardzo mnie cieszy, że jest, ale ja jeszce poczekam. hass.io ma bardzo wiele zalet, ale ma też jedną wadę - jak coś nie działa to nie wiadomo gdzie szukać, a jego hyperwizor też potrafi szwankować w tym pakiecie. A ja mam HA jako jeden obraz Dockera i zarządzam nim przez Synology i działa to bardzo dobrze.
Pisałeś, że nie chcesz Dokera tylko ten pakiet. Pamiętaj, że niezależnie czy uruchomisz hass.io na Synoloogy za pomocą tego pakietu czy też będziesz miał hass.io na RPi to hass.io to NADAL DOCKER. Posiada jeden główny kontener Dockera, w którym działa sam HA a do tego hyperwizor, który także jest kontenerem Docker. I ten hyperwizor zarządza kontenerem HA. Aby hyperwizor mógł działać na Synology - potrzebny jest właśnie ten pakiet. W dystrybucji hass.io na RPi wszystko co potrzebne jest już wbudowane w ten system. Każdy add-on do HA w hass.io działa także jako osobny obraz Docker. Wszystkim zarządza ten główny hyperwizor.
Jeśli jednak się zdecydujesz to daj znać jak to działa i jakie są twoje doświadczenia z hass.io na Synology, bo nie wykluczam, że też kiedyś chciałbym spróbować. Mnóstwo add-on'ów oraz to, że tak prosto się je uruchamia z GUI bez grzebania w shellu bardzo kusi :) Najbardziej brakuje mi edytora VS code, który jako add-on pozwala na edycję plików konfiguracyjnych HA prosto z przeglądarki. Jamuszę odpalać VS Code osobno, logować się i dopiero działa, ale aby to robić z każdego urządzenia to wszędzie musiałbym mieć to VSCode, a to już kłopot.
Tak czy owak - moim zdaniem dobrze, że idziesz w HA na Synology. Malinka może i fajna, mała i nie potrzebuje dużo prądu, ale za to procek słaby bo ARM. Oczywiście do działania HA nie trzeba wiele, ale są dwie rzeczy, które już potrzebują mocnego procka w HA: przeszukiwanie bazy danych do historii zdarzeń i lobgook'a oraz walidacje konfiguracji i w szczególności - restart, który trwa czasem kilkukrotnie dłużej na malince niż na Synology. Co by nie mówić - Celeron to prawdziwe x86 i żaden malinowy ARM nie ma z nim szans.

Co masz dokładnie na myśli??
Zalogowany do Synology --> po SSH ---> jako ROOT i tam, gdzie powinny być ściereczki tak jak opisujesz brak :( Chyba, że robię coś źle :(
A o której integracji piszesz? Po MQTT czy tej nowej, natywnej? I o jakie "ściereczki" chodzi? ;) Chodzi ci o ścieżkę do katalogu konfiguracyjnego HA? Jeśli tak to mogę pomóc tylko jeśli masz HA w Dockerze, bez hass.io. Wtedy to ty sam musisz sprawdzić jakie ścieżki do folderu /config w kontenerze HA sam zdefiniowałeś w Dockerze. Docker po prostu mapuje ścieżkę Synology np /volume1/docker/HA/config na folder /config w kontenerze HA. W hass.io nie wiem czy to się samemu wybiera czy nie, ale sądzę, że nie i że pakiet sam decyduje gdzie na dysku Synology trzymana jest konfiguracja. Na Twoim miejscu sprawdziłbym folder /volume1/@appstore i poszukał tam twojego pakietu hass.io a w nim folderu "config" albo "data".
Fajnie by było, jak będziesz miał kiedyś czas zrobić prtscn krok po kroku.
Szczerze mówiąc mógłbym zrobić, ale tylko przy instalacji jako Docker bez hass.io, bo nie mam hass.io. Ale myślę, że to i tak nie ma sensu, bo na YouTube jest cały film jak zainstalować krok po kroku HA w Dockerze na Synology.
Chce jeszcze te co mam moduły jeszcze zaprzęgnąć do Home Assistant.
Później przechodził będę raczej na SUPLE.
Otwarty standard i coraz więcej producentów do nich dołącza.
Moduły supli od Zamela powinny być przynajmniej trwałe. Moja Exta działa 2,5 roku ok, a dwa moduły Exta Free już 5 lat i działają bez problemu.
Natomiast pamiętaj, że supla to kolejny cloud - czy to lokalny czy w internecie. Jeśli postwisz go lokalnie to znowu będziesz miał kolejny system, który musisz utrzymywać - analizować i restartować jak coś nie działa, ładować nowe wersje softu itp. Rozważ po prostu przeprogramowanie modułów supli na inny soft. Ja szczerze polecam ESPhome. Stabilny i mocno zintegrowany z HA. Nie wymaga żadnej chmury. Stracisz tylko część funkcji supli i nie będziesz mógł sterować z aplikacji supla, ale chyba nie po to wchodzisz w HA żeby mieć sterowanie kilkoma aplikacjami, tylko jedną :)

Ja życzę supli jak najlepiej. Programistycznie ten projekt prowadzony jest bardzo dobrze, jakość softu jest dobra, ma nowoczesną architekturę "i w ogóle" ;) ale nie wyobrażam sobie, aby takie Shelly nie odniosło spektakularnego sukcesu przy cenach 50 zł za moduł i z Shelly cloud i fajnym funkcjami wbudowanymi w moduły już na starcie. Ale warunkiem jest że opanują te problemy z trwałością... Chociaż supla może będzie się nadawała do pracy na zasadzie "zainstaluj i zapomnij". Życzę jej tego.
I tak się dziwie, że tak mało producentów uczestniczy w tym projekcie, bo jedyne co muszą zrobić to zaprojektować moduły wykonawcze. Soft zrobi im supla. A skonstruowanie modułu to niewielki problem, bo jego serce czyli 8266 ma już dużo wbudowanych funkcji i co najważniejsze - kosztuje groszę. Gdzieś czytałem że chyba $3 za sztukę. Czyli wejście z tym na masowy rynek z niską ceną jest bardzo proste.

p.s. Co do forum cieszę się, że prowadzisz to forum dużo ludzi czyta lecz mało się wypowiada ...
Szczerze mówiąc to chyba aż tak wielu tych regularnych użytkowników nie ma. Zależy komu wierzyć. Silnik forum pokazuje 5-10 osób dziennie. Czasem zdarza się jakiś peak np 20 czy 30 osób, ale to najczęściej powodują roboty sieciowe Bing, Google i Facebook. Z kolei Google Analytics podaje ponad 40 userów dziennie. To już niezły wynik, ale nie wiem który jest wiarygodny :) Czasem sobie tak myślę, że skoro jest ponad 40 osób na forum a odzywa się z tego 3-4 to chyba coś nie tak z tą analityką - stąd moje wątpliwości. Ale jak widzisz nie zrażam się, mimo, że bywają okresy, że na forum nic się nie dzieje przez kilka tygodni (np. wakacje). Dopóki mam Extę Life to nie porzucę forum, a szybko z niej się raczej nie wymiksuję i stąd zaangażowanie w integrację z HA.
Dziwie się też, że Zamel nie wspiera projektu twego i nie otwiera się na otwarte standardy np; HA z swoimi produktami.
Paradoksalnie przyczyniłoby się to do zwiększenia sprzedaży bo by były produkty kompatybilne z różnymi innymi produktami, a gro nakładów na oprogramowanie zmniejszyła by się.
Dokładnie tak samo myślę i tak samo im napisałem gdy prosiłem o jakąś dokumentację protokołu JSON API, bez którego rozkminianie jest bardzo czasochłonne i żmudne (próbka tutaj)
Wiem do tego trzeba mieć wizjonera w firmie, a tak zachowuje się jak kryzys Grecki.
🤣🤣🤣 Bardzo trafne porównanie

Dzięki za dyskusję i udzuelanie się na forum. A DO RESZTY - NIE BÓJCIE SIĘ PISAĆ . TO NIC NIE KOSZTUJE I NIKT NIE GRYZIE :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2019, 11:24:42 wysłana przez admin »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 02, 2020, 17:13:15 »
Odświeżam temat Shelly. Muszę szczerze przyznać, że nie mogę polecić produktu Shelly 1. Nawet wersja V3 jest problematyczna. Znowu zaczyna wariować i zaczyna się to pstrykanie. Sama się restartuje co jakiś czas. Pewnie ma to związek z tym pstrykaniem. Jak padnie to chyba ją rozbiorę i sprawdzę czy się usmażyła, czy tylko zimny lut się pojawił. Niestety nie się to produkty, które pozwalają o sobie zapomnieć po zainstalowaniu. To na razie pierwszy produkt smart, który tak lipnie wypada pod tym względem. Zamówię jeszcze Sonoff 1 na próbę z Ali i zobaczę jak się będzie sprawdzał.

Szkoda mi tego Shelly o tyle, że to cała rodzina produktów - nie tylko switche, ale też i czujniki i inne urządzenia wykonawcze. Nie mam innych przedstawicieli tej rodziny produktów, więc nie wiem czy wszystkie są takie problematyczne czy tylko ten Shelly 1. Ale 3 generacja tego samego produktu daje już trochę do myślenia, że ciągle muszą ją dopracowywać.

*

Offline PiCiU

• *
  • 27
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 02, 2020, 17:53:36 »
Witaj Witajcie w Nowym Roku (do siego wszystkim Wam).
Tak jak pisałem wcześniej zabawka do wywoływania pożarów. Dyskwalifikacja po braku zabezpieczenia przy przypadkowym podłączeniu odwrotnym zasilania 12V (nawet bardzo doświadczonemu elektrykowi zdarzyć się może)
Efekt :

Trzeba zaopatrzyć się w lepsza zagniatarkę końcówek bo standardowa ma problemy z pinami
Jest problem duży z włożeniem i przykręceniem.

No i te piny kolejne modele mają z tym problem, nie wiem za mało cyny podczas produkcji?

Co do wersji to chyba tylko zmienia się kolor :P w środku :P

I kolejne "smolusy"

Zgadza się SonOff chyba są już lepiej robione może i większe, ale bezpieczniejsze.
I to nie jest kwestia partii jaką ty dostałeś. No cóż tanie no i tak zostanie "Tanie" i już nic więcej.
Pewnie wielu stanęło na tym forum w co uderzyć tak jak ja. Iść w stronę urządzeń opartych o WiFi tylko jakich tez wiązałem dużą, bardzo dużą nadzieje w rozwiązaniach Shelly. Wiem że coraz więcej firm wypuszcza urządzenia oparte na tej wspomnianej technologii i to jest dobry kierunek i dobry wybór przez Home Assistant można zintegrować te urządzenia w jedną całość prucz na razie Supla jeszcze. Owszem próbuje twój integrator Extalife <--> HA,  ale na Windows Serwer 2016 jak coś mi wyjdzie poinformuje. Brak mi porządnego Bash Shell Script interpretatora pod Windows do plików .SH. 

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 03, 2020, 10:15:33 »
No niestety jest problem z przykręcaniem kabelków. Ja instalowałem bez końcówek, bo nie używam linek, tylko zwykłe kable 2.5 mm a mimo to wypadają i trzeba się mocno nagimnastykować, żeby nie wypadły po przykręceniu w puszcze. A jak się parę razy mocniej dokręci to zaczyna pstrykać :/ Słabo to wymyślili. No brak zabezpieczenia to też minus, szczególnie jeśli może się skończyć jak na zdjęciu.
A wersje to miałem na myśli to co jest pisane na module - u mnie jest V3. To, że jakiś egzemplarz jest z początku roku a inny z końca nie oznacza, że są one w innej wersji. Trzebaby porównać ich projekt płytki i opis na obudowie.

Supla faktycznie w HA stanęła na poziomie sterownika rolet, ale widzę, że w branchu 'dev' dodano już PR dla supla switch. To już coś - podstawy są. Jeszcze niestety nie dotarło to do wydania publicznego, ale to już tylko kwestia czasu. Niedługo więc potencjał supla z HA wzrośnie, bo można będzie sterować światłem i gniazdkami, a to podstawy.

Co do W2k16 - to jest przecież Windows Subsystem for Linux. Dostępny także dla tej wersji Windows (https://devblogs.microsoft.com/commandline/wsl-arrives-on-windows-server/), więc od Linuxa już nic lepszego nie ma dla plików .sh. Ale pytanie - dlaczego próbujesz wersję z plikami .sh aka MQTT? Jest już nowa, natywna wersja z większymi możliwościami (https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,311.0.html)

PS. Dopiero teraz mogłem wyświetlić obrazki z twoich starszych postów o HA i zauważyłem, o czym pisałeś. Nie polecam Ci instalacji w ten sposób. Po pierwsze DSM ma starą wersję Pythona 3.5.2 (i bardzo mnie to dziwi bo ta wersja nie jest już wspierana przez społeczność) a po drugie HA z tago pakietu to jakaś bardzo stara wersja. Nowe wymagają już Python 3.6. Najlepiej albo pójść pakiet hass.io albo lepiej - zainstalować Docker w DSM (oficjalny pakiet) i instalować jako obraz Docker. Szybkie i bezproblemowe rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2020, 10:22:25 wysłana przez admin »